Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για να μη καταρρεύσει το ΘΕΑΘΗΝΑΙ του Δάσους Χαϊδαρίου




Το Πάρκο Νεολαίας έχει έκταση περίπου 60 στρέμματα, βρίσκεται  στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, στο ΒΑ τμήμα του Δάσους Χαϊδαρίου. Η χρήση της ανωτέρω έκτασης παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου, μέσω του   από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1988. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) ανέλαβε αρχικά τη διαμόρφωση του χώρου (λιθόστρωτους διαδρόμους, αναβαθμίδες, δενδροφυτεύσεις  και εγκαταστάσεις αναψυχής) καθώς και την ανέγερση της ξύλινης λυόμενης κατασκευής  στην οποία λειτούργησε παράνομα το αναψυκτήριο Θεαθήναι. Το όνομα «Θεαθήναι» προέκυψε από διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Το ΘΕΑΘΗΝΑΙ εδώ και μήνες έχει εγκαταλειφτεί .

Τώρα δεν λειτουργεί, και έτσι η περιοχή συνολικά έχει απαξιωθεί. Η ξύλινη κατασκευή είναι αφύλακτη, τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ανοικτές με αποτέλεσμα  να υπάρχουν κλοπές  και  φθορές.
Αξίζει να σημειωθεί η  λυόμενη ξύλινη κατασκευή  δεν έχει πολεοδομική άδεια και άρα δεν έχει μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να νοικιαστεί εκ νέου άμεσα για οποιαδήποτε χρήση (με τα δεδομένα του σήμερα)
Οι προτάσεις των ΠσΔ – ΟΠ είναι οι εξής:
1.       Ο Δήμος να νομιμοποιήσει το κτήριο κάνοντας χρήση τις ευνοϊκές συνθήκες του ν.4067/ 2012 αρ.41.
2.      Η χρήση της ξύλινης κατασκευής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τι διάταξη του Δασικού Κώδικα (ν.δ. 86/1969 άρ.71, παρ.6).
3.      Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε χρήσεις που δεν είναι συμβατές με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως άλσος, πάρκο.
4.      Οποιαδήποτε πρόταση για αξιοποίηση του χώρου υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Περιβαλλοντικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, να μην έρχεται σε αντίθεση με τους πολεοδομικούς νόμους και να υπάρχει ρητά και κατηγορηματικά σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου.
Μέχρι να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω ο Δήμος οφείλει να περιφρουρήσει και να συντηρήσει το χώρο και το ξύλινο κτήριο. Προτείνουμε άμεσα:
Ø  Να προστατευτεί η ξύλινη κατασκευή (να κλείσουν τα παράθυρα και οι πόρτες, να υπάρξει φωτισμός, να υπάρχει συχνή παρουσία συνεργείων συντήρησης)
Ø  Να συντηρηθεί η παιδική χαρά καθώς και τα πλακόστρωτα.
Ø  Να δοθεί η χρήση του ΘΕΑΘΗΝΑΙ σε  όσους συλλόγους της περιοχής ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή παρουσία και η προστασία του χώρου [περισσότερες προτάσεις μπορούν να κατατεθούν]
Επικεφαλής των ΠσΔ – ΟΠ
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος,
13/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου