Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νίκος Σαράντης:«Όταν η κυβέρνηση κόβει χρήματα από τους Δήμους, κόβει χρήματα από τους άπορους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους άστεγους, τα ΑμεΑ»


Στην Έκτακτη Συνέλευση της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του.
«Κύριοι Συνάδελφοι,

Για άλλη μια χρονιά συζητάμε ένα προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού το οποίο περιλαμβάνει νέες περικοπές στους πόρους των Δήμων.

Είναι νομίζω περιττό να τονίσω ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι πρόσθετες μειώσεις οι περισσότεροι Δήμοι δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Στην ουσία επιστρέφουμε στα ποσά που μας είχαν ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2012 και όλοι τότε είχαμε εκτιμήσει ότι μας οδηγούν στο κλείσιμο των Δήμων.


Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμη δυσμενέστερη, γιατί αυτό τον ενάμιση χρόνο όλοι σχεδόν οι Δήμοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, λόγω της πραγματικής αδυναμίας πολλών συμπολιτών μας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι απώλειες από αυτό το έσοδο στο δικό μου Δήμο για παράδειγμα κυμαίνονται περίπου στο 30%.

Κύριοι συνάδελφοι, πόσα Συνέδρια και Γενικές Συνελεύσεις της ΚΕΔΕ με θέμα τα οικονομικά έχουμε πραγματοποιήσει μέσα σε ενάμιση χρόνο; Πιστεύω ότι είναι το έκτο. Από μόνο του αυτό δείχνει και το μέγεθος των προβλημάτων αλλά δυστυχώς και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.

Νομίζω ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν κουραστεί και απογοητευτεί. Ακούγεται συχνά μεταξύ μας η έκφραση «κόκκινη γραμμή», τέτοια όμως δεν φαίνεται να υπάρχει. Όταν λέμε πολλά και πράττουμε ελάχιστα, κινδυνεύουμε πλέον να μη μας παίρνουν στα σοβαρά.

Η προσωπική μου επιθυμία θα ήταν να βρούμε συνολικά ως Αυτοδιοίκηση τη δύναμη να τραβήξουμε, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, αυτή την περίφημη «κόκκινη γραμμή». Να πούμε δηλαδή ότι είναι απαράδεκτο να βρεθούμε σε αδυναμία να προσφέρουμε ακόμη και τις απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους, και πάνω απ’ όλα σε αδυναμία να στηρίξουμε τις κοινωνικές μας δομές.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης είναι πρώτα και κύρια κοινωνικός. Η στήριξη των οικονομικά αδυνατούντων πολιτών έχει πέσει στις δικούς μας ώμους.

Όταν η κυβέρνηση κόβει χρήματα από τους Δήμους, κόβει χρήματα από τους άπορους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους άστεγους, τα ΑμεΑ. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα στείλει η σημερινή μας Συνέλευση στην κοινωνία.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για περικοπές πόρων της Αυτοδιοίκησης. Κάθε μη απαραίτητη δαπάνη έχει καταργηθεί, ακόμη και έργα δεν εκτελούνται πια από ίδιους πόρους.

Ούτε δεχόμαστε να βάλουμε εμείς νέα χαράτσια στους κατοίκους, να γίνουμε τελικά φοροεισπράκτορες για χάρη των ξένων δανειστών, αντί να είμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.

Δίπλα στον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης έχουμε και τη συνεχή μείωση του προσωπικού της, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της, κυριολεκτικά λοιπόν τη διάλυση της.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσκληση του για τη σημερινή Συνέλευση στις πληροφορίες για ξαφνική κατάργηση Νομικών Προσώπων, δομών και υπηρεσιών μας. Παρόντες σήμερα είναι οι συνεργάτες μας σχολικοί φύλακες, που αγωνιούν τόσους μήνες για το εργασιακό τους μέλλον. Και τονίζω ότι θεωρώ απαράδεκτες τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί απόλυσης τους μετά τη διαθεσιμότητα, τη στιγμή που τα σχολεία μας είναι αφύλαχτα.

Θέτω λοιπόν το κατά τη γνώμη μου κομβικό ερώτημα, κύριοι συνάδελφοι. Μπορούμε να σταθούμε όλοι ενωμένοι; Οι Δήμοι, οι εργαζόμενοι, και οι κάτοικοι που στηρίζονται καθημερινά στις κοινωνικές μας δράσεις; Μπορούμε να βάλουμε αυτή την ενότητα και την κοινή μας αγωνία πάνω από κάθε προσωπικό και κομματικό συμφέρον;

Ώστε να προχωρήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί απαίτηση των καιρών είναι η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει αυτόνομη και χειραφετημένη και αυτό δεν επιδέχεται κανένα συμβιβασμό. Και γιατί μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας την απόφαση να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Εγώ προσωπικά αλλά πιστεύω και πολλοί συνάδελφοι από την ΠΕΔ Αττικής θα στηρίξουμε σήμερα κάθε απόφαση, κάθε κινητοποίηση, κάθε διεκδίκηση που θα κινείται αποτελεσματικά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Έτσι έχουμε κάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας χωρίς φοβίες και δεσμεύσεις «να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται». Και έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί αυτό μας επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης προς την Αυτοδιοίκηση και προς τους πολίτες που μας εμπιστεύονται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου