Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Πρόταση Νόμου για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για το ζήτημα της  απλής αναλογικής



Καταθέσαμε σήμερα, η Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, Πρόταση Νόμου για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής.
Πρόκειται για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.


Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Αυτή η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από την λογική του παραδοσιακού
δικομματισμού και χαρακτηρίζεται πλέον από έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος, που οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία, με ποσοστά μάλιστα που μπορούν να κινούνται κάτω από το 30%, ακόμη και κάτω από το 20%, όπως συνέβη με τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Οι σημερινές πολιτικές συνθήκες έχουν αφαιρέσει πλέον κάθε επιχείρημα για την υπεράσπιση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου που είναι τόσο εμφανώς αναντίστοιχος με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία , στις σημερινές συνθήκες , είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου αυτό να διαμορφώσει, με προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης που πλήττει τόσο το ίδιο όσο και την κοινωνία μας.

Η πρότασή μας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν υπεισέρχεται σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία. Επικεντρώνεται στο κύριο. Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Η πρότασή μας αυτή αποτελεί πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για την θετική τοποθέτησή τους και την αποδοχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου