Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΟΗΕ: Ετησίως 7 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 γίνονται μητέρες

 2 εκατομμύρια εξ αυτών είναι 14 ετών ή και νεότερα!


Πάνω από 7 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών, γίνονται μητέρες κάθε χρόνο και 2 εκατομμύρια εξ αυτών είναι 14 ετών ή και νεότερα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ η οποία επισημαίνει όχι μόνο τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία των νέων κοριτσιών, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι τα πολύ νεαρά κορίτσια (14 και κάτω) που κυοφορούν, είναι επιρρεπή σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή.

Ο δρ. Babatunde Osotimehin εκτελεστικός διευθυντής του
Population Fund του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι κοινότητες συχνά κατηγορούν τα ίδια τα κορίτσια για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, παρότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
«Η εφηβική εγκυμοσύνη είναι σπανίως ηθελημένη, είναι περισσότερο αποτέλεσμα απουσίας επιλογών και καταστάσεων που ξεπερνούν τον έλεγχο ενός μικρού κοριτσιού. Είναι το αποτέλεσμα μικρής ή και καθόλου πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία, σε ποιοτική πληροφόρηση και σε παροχές υγείας».
Τεράστιο το οικονομικό κόστος
Οι εγκυμοσύνες αυτού του είδους δεν υπονομεύουν μόνο την ζωή και την υγεία των κοριτσιών αλλά απορροφούν και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η έκθεση του ΟΗΕ, αναφέρει ότι αν οι περί τις 200.000 έφηβες μητέρες στην Κένυα, εργάζονταν αντί να μεγαλώνουν παιδιά, 3,4 δις. δολάρια επιπλέον θα ρίχνονταν στην οικονομία, ποσό που ισοδυναμεί με τον οικοδομικό τομέα της χώρας.
Αν οι έφηβες μητέρες στην Ινδία εργάζονταν, η οικονομία θα ενισχύονταν με 7,7 δις. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου