Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Πότε θα πεθάνουμε μπορεί να ανιχνεύσει μια εξέταση αίματος, υποστηρίζουν ερευνητές



Οι χειρομάντες στα Λούνα Παρκ που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μαντέψουν την ηλικία σας, και το αν θα αρρωστήσετε, ενδέχεται σύντομα να μείνουν άνεργοι.
Την ηλικία μας αλλά και το πότε θα πεθάνουμε υποστηρίζουν ερευνητές ότι μπορεί να ανιχνεύσει μια εξέταση αίματος.


Σύμφωνα με τον Tim Spector στο King College του Λονδίνου, μέχρι σήμερα ο μόνος αναγνωρισμένος  βιολογικός δείκτης της ηλικίας είναι  το μήκος των τελομερών - άκρων των χρωμοσωμάτων που φθείρονται κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, και με αυτόν τον τρόπο συντομεύει την ηλικία του.

Τώρα ο Spector και η ομάδα του έχουν εντοπίσει ένα ομάδα 22 μεταβολιτών - μικρά μόρια όπως τα λίπη και τα αμινοξέα - που μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν το πόσο θα γεράσεις εντός 10 ετών.
Ενας από αυτούς τους μεταβολίτες ο «C-glyTrp» (C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη) συνδέεται όχι μόνο με τη βιολογική ηλικία αλλά και με μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που επηρεάζονται από τη γήρανση: τη λειτουργία των πνευμόνων, την πυκνότητα των οστών και, το κυριότερο, το βάρος κατά τη γέννηση.
«Δεδομένου ότι οι 22 μεταβολίτες που σχετίζονται με τη γήρανση είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, μπορούμε τώρα να προβλέψουμε με ακρίβεια την πραγματική ηλικία ενός ατόμου από ένα δείγμα αίματος» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Αννα Βάλντες.
Η ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος από 3.000 ζεύγη διδύμων, ηλικίας μεταξύ 17 και 85. Ανέλυσαν κατόπιν 280 μεταβολίτες για να βρουν ποια μεταβάλλονται περισσότερο με την ηλικία των δοτών. Βρήκαν 22  οι οποίοι σταδιακά και με συνέπεια αλλάζουν με την ηλικία.

Ο υπολογισμός της ηλικίας δεν είναι το μόνο όφελος θα μπορούσε να μας προσφέρει αυτή η ομάδα των μεταβολιτών.
 Θα μπορούσαν επίσης να φανερώσουν «αποτυπώματα» που αποκαλύπτουν τα πρώτα σημάδια κάποιας ασθένειας ή και την πρόωρη γήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου