Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς το Πάρκο Τρίτση

Περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ: Όχι στην εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση

Ξεκάθαρα απέναντι στη λογική της εμπορευματοποίησης του Πάρκου Τρίτση, το οποίο ακριβώς για το σκοπό αυτό έχει συνειδητά υποβαθμιστεί, στάθηκαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης που προκάλεσαν προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Λογική που προβλήθηκε τόσο από την περιφερειακή αρχή όσο και από τις άλλες παρατάξεις, οι οποίοι στο όνομα της παραδοχής ότι το κράτος δήθεν δεν έχει λεφτά για τη συντήρηση και λειτουργία του, πρότειναν ως «λύση» την επιχειρηματική εκμετάλλευσή του σε βάρος βέβαια της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει ήδη παρά πολλά και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χαρεί έναν τέτοιο χώρο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανουσογιαννάκης εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε και τη διαφωνία του συνδυασμού στη θέση την αρμοδιότητα για το πάρκο να έχει η Τοπική Διοίκηση - όπως αυτή εκφράστηκε και από τον δήμαρχο Ιλίου, Ν. Ζενέτο, που παραβρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο - καθώς παραμένει το βασικό πρόβλημα, η χρηματοδότηση δηλαδή του πάρκου. «Αν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το κράτος, δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα», σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Το πρόβλημα, όπως το έθεσε ο Δ. Κυπραίος εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, είναι σοβαρό. «Η κατάσταση οξύνεται καθημερινά, σε σημείο που μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη, λόγω της διακοπής της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Το Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", με μια έκταση 1.200 στρεμμάτων αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματός του. Είναι πνεύμονας για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους, λαϊκές οικογένειες που αναζητούν ξεκούραση, αναψυχή και άθληση, γι' αυτό η διαμορφωμένη κατάσταση είναι εγκληματική. Σ' αυτό το χώρο εργάζονται 4 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στους μόνιμους οφείλονται έξι μήνες δεδουλευμένα, ενώ οι εργαζόμενοι από τις ΜΚΟ πληρώθηκαν τους 2 από τους 4 μήνες που δουλεύουν και, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες συντήρησης του Πάρκου. Η χρηματοδότηση του πάρκου εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι ούτε τακτική ούτε επαρκής. Το πάρκο τη νύχτα γίνεται αποτρεπτικό, κινδυνεύει τόσο η ασφάλεια των επισκεπτών όσο και - αυτό είναι πολύ κρίσιμο - η βιοποικιλότητα του πάρκου. Δεν συντηρείται, τα νερά λιμνάζουν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κουνουπιών, που σχετίζεται και με τον μη ψεκασμό, λόγω καθυστερήσεων των διαγωνισμών.

Η σημερινή κατάσταση του Πάρκου δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής υποβάθμισής του για να εξυπηρετηθεί η ακόμα παραπέρα εμπορευματοποίησή του και η λειτουργία του με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο δράσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τη λογική αυτή υιοθετούν υπουργείο Περιβάλλοντος, δήμοι και ΑΣΔΑ».

Συμπλήρωσε ότι ειδικά τώρα το καλοκαίρι το πάρκο είναι ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς και κάλεσε σε άμεσα μέτρα, όπως αποκατάσταση ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, περιφρούρηση του πάρκου για την αποφυγή πυρκαγιάς, διενέργεια ψεκασμών για να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και πρόσληψη και άλλων. Από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε σαφής η διάσταση απόψεων ανάμεσα στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της εμπορικής δραστηριότητας του πάρκου για να συντηρηθεί. Ήδη το Πάρκο λυμαίνονται καταστήματα που λειτουργούν πολλές φορές μουσική μέχρι αργά ή διάφορες ΜΚΟ οι οποίες χρεώνουν δύο ευρώ σε κάθε παιδί για να μάθει να φυτεύει και να μεταφυτεύει σπόρους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου