Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ποιος ήταν ο Noël C. Rees Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί

Ποιος ήταν ο Noël C. Rees Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί

Παρουσίαση: Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, 12 μ., Γεννάδειος βιβλιοθήκη

Τον Πέτρο Στ. Μακρή-Στάικο τον γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια διαβάζοντας το συγκλονιστικό ιστορικό του αφήγημα, Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των Θεών - μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του '40 που διαθέτει την αφηγηματική χάρη ενός μυθιστορήματος. Αλλά και ως μεταφραστή, επιμελητή και σχολιαστή της απόρρητης έκθεσης του ταγματάρχη David J. Wallace, ένα κορυφαίο βρετανικό κείμενο σχετικά με την κατεχόμενη ορεινή Ελλάδα του 1943.

Τώρα, ο συγραφέας επιστρέφει στην οικεία ιστορική του περίοδο για να μας γνωρίσει την πολυσχιδή δράση του Noël C. Rees, ενός άγνωστου Βρετανού Φιλέλληνα της γενιάς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ισάξιου των C.M. Woodhouse, Nicholas Hammond και Patrick Leigh Fermor. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο "Ο Άγγλος πρόξενος". Ο υποπλοίαρχος Noël C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ελλάδα-Μέση Ανατολή 1939-1944, ο Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος φέρνει για πρώτη φορά στο φως συνταρακτικά στοιχεία για τη δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, βασισμένα σε αδημοσίευτα ελληνικά, βρετανικά, γερμανικά και ελβετικά αρχεία, σε πλήθος συνεντεύξεων και αδημοσίευτης αλληλογραφίας.

"Ο Άγγλος πρόξενος" - Ο υποπλοίαρχος Noël C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Μακρής-Στάικος Πέτρος Στ.

"Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η μοίρα της Ελλάδας εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις Βρετανών: πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών, στελεχών μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων τους. Ο Πέτρος Μακρής-Στάικος μας παρουσιάζει έναν από αυτούς: τον Noël Rees, επικεφαλής της θρυλικής Secret Intelligence Service, της ΜΙ9 και άλλων βρετανικών υπηρε σιών στη Σμύρνη. Φιλέλληνας, ευφυής, δυναμικός και με άκαμπτο χαρακτήρα, γόνος πλούσιας οικογένειας με βαθιές ρίζες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Rees οργάνωσε και διηύθυνε την κατασκοπία εις βάρος του Άξονα στο Αιγαίο Πέλαγος και στις κύριες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα, υπήρξε υπεύθυνος για τη διαφυγή πολλών δεκά δων προσώπων, πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων, από την κατεχόμενη Ελλάδα. Πλούσιο σε λεπτομέρειες, τολμηρό στην ανάλυσή του και σχολαστικά τεκμηριωμένο, το βιβλίο προσφέρει νέα στοιχεία για τον σκιώδη κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και την επίδρασή τους στη Βρετανική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα και την Αντίσταση. Συμπληρώνει πολλά κενά στην εικόνα μας για την ελληνική ιστορία της εποχής και είναι ικανό να προ καλέσει σοβαρό διάλογο και προβληματισμό".

John O. Iatrides
Southern Connecticut State University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου