Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πειραματισμοί με την Αφήγηση # 03 στο Θέατρο Φούρνος

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ συνεχίζει για τρίτη χρονιά τους πειραματισμούς σε σχέση με την αφήγηση. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πειραματικές εργασίες που συνδυάζουν τη βίντεο τέχνη και τη λογοτεχνία, τη ρομποτική και την ηχητική διαλογική αφήγηση στη πόλη και την αυτόματη γραφή το διαδίκτυο και το θέατρο. Τις εκδηλώσεις θα συμπληρώσουν διαλέξεις, δρώμενα και αυτοσχεδιασμοί
23 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2011
Το πρόγραμμα Οκτωβρίου:

3 – 5 Οκτωβρίου 7μμ έως 10 μμ

Διαδίκτυο (chat) και θεατρικός λόγος ή Παραλλαγές στην αυτόματη γραφή ως δράμα

Μια πρόταση της Έλενας Τιμπλαλέξη

Πειραματισμοί με τηλεδιάδραση: Εμμανουέλα Κρουκόβσκι

Εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών Χρήστος Τσαμαρδάς και Νίκος Δαλέζιος

Με τη συνεργασία του Μάνθου Σαντοριναίου

Μπορεί να γραφτεί και να ανέβει ένα θεατρικό μονόπρακτο σε μισή ώρα; Μπορούν δύο συγγραφείς να γράψουν από κοινού ένα θεατρικό έργο ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο χωρίς προαποφασισμένη πλοκή; Μπορούν οι ηθοποιοί δίχως προετοιμασία και συνεννόηση να δώσουν θεατρική υπόσταση στις αράδες κειμένου που έρχονται κατευθείαν από ένα chat και προβάλλονται μέσω ενός προτζέκτορα στη σκηνή του θεάτρου εκείνη τη στιγμή;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις η σπονδυλωτή πειραματική εκδήλωση που ερευνά πιθανούς τρόπους με τους οποίους σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών μονόπρακτων. Συγγραφείς, χρήστες περιβάλλοντος chat, blogers, καλλιτέχνες και μη, συν-γράφουν σε χρόνο πραγματικό ή συνομιλούν με μηχανικά συστήματα αυτόματης γραφής. Ηθοποιοί και performers ζωντανεύουν επί τόπου τα κείμενα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από μια πρόταση και μια απάντηση ξετυλίγεται κάθε φορά ένα ολόκληρο σύμπαν. Ο γραπτός λόγος εξατμίζεται καθώς εκφέρεται, μετουσιώνεται αυτόματα σε πράξη δραματική και θεατρική, γίνεται και πάλι προφορικός. Το κοινό, μάρτυρας του μηχανισμού αυτού που αποκαλύπτει την ίδια του τη λειτουργία, ταξιδεύει στους πιθανούς δραματικούς κόσμους που ξεπηδούν μέσα από τη συνέργεια ηθοποιών, συγγραφέων, πλατφόρμων, χρηστών chat και καλλιτεχνών. Η σκηνική πραγματικότητα επαυξάνεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και προβολών.

Θα παρουσιαστούν 3 παραστάσεις κάθε μέρα των 25 λεπτών η κάθε μια

Η κάθε παράσταση θα αποτελέσει και μία διαφορετική περίπτωση όπως : α) δύο συγγραφείς μέσω δικτύου συγγράφουν το έργο ενώ δύο ηθοποιοί στη σκηνή του θεάτρου το ερμηνεύουν β) οι δύο συγγραφείς βρίσκονται και αυτοί μέσα στο χώρο που παρουσιάζεται το έργο. Στην περίπτωση η ερμηνεία των ηθοποιών επηρεάζει την συγγραφή του κειμένου γ) μουσικοί παρακολουθούν και αυτοί τα κείμενα και επενδύουν ηχητικά και μουσικά το μονόπρακτο δ)γίνεται παράσταση «τέχνης δίχως χωρικούς περιορισμούς» με ένα ηθοποιό και ένα αντίστοιχο εικονικό μέσω δικτύου και webcam. ε)συγγραφέας επικοινωνεί με το ρομποτ software (eliza), έτσι το ένα κείμενο προέρχεται από μηχανή.

Στο τέλος κάθε μέρας θα γίνει συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες.

3, 4 και 5 Οκτωβρίου, 19:00-22:00

Πληροφoρίες
ΠΟΥ     Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα * Τηλέφωνο: 2106460748

ΠΟΣΟ     Είσοδος Δωρεάν

ΠΟΤΕ    23 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου