Αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και ο ρόλος του Κηφισού στη σκιά της κλιματικής κρίσης
- Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής της ΝΕ, Τάσος Σαράντου, ο οποίος τόνισε τη δέσμευση της Νέας Αριστεράς να αναδεικνύει τα τοπικά ζητήματα, να προτείνει λύσεις και να αγωνίζεται για την υλοποίησή τους. Σημείωσε ότι ο Κηφισός αποστραγγίζει τα 2/3 του λεκανοπεδίου της Αττικής και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις πλημμύρες, θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες, ζωές και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, καθώς έχει μετατραπεί στον κυριότερο οδικό άξονα της Αττικής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Κάβουρας, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Νέας Αριστεράς. Μετά την παρουσίαση των ομιλητών, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων που θα αντιμετωπίσουν τη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και θα διαμορφώσουν πόλεις που εξυπηρετούν τον πολίτη, αντί να επιβαρύνουν την καθημερινότητά του.
- Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γιώργος Ιωακειμίδης, Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής και πρώην Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, ο Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο ΕΜΠ, καθώς και η Δρ. Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος και Εντεταλμένη Διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κατερίνα Χριστοφοράκη. Οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών για τον Κηφισό, καθώς οι σύγχρονες κλιματικές και πολεοδομικές συνθήκες διαφέρουν ριζικά από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον σχεδιασμό του έργου, πριν από δεκαετίες.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι τα σύγχρονα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν διαφορετική συχνότητα και ένταση από τις στατιστικές καταγραφές του προηγούμενου αιώνα, οι γύρω ορεινοί όγκοι, που λειτουργούσαν ως φυσικά αναχώματα, είναι πλέον καμένοι και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα όμβρια ύδατα, η αστική εξάπλωση έχει καλύψει εκτεταμένες περιοχές, μειώνοντας δραστικά τις επιφάνειες με φυσική απορροφητικότητα, ενώ η αύξηση των αγωγών ομβρίων έχει διαφοροποιήσει τη ροή των υδάτων, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για το αποστραγγιστικό σύστημα.
- Ως εκ τούτου, απαιτούνται άμεσα νέες μετρήσεις, επικαιροποιημένες μελέτες, ειλικρινής διαβούλευση και ουσιαστικά έργα για την προστασία της Αττικής από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη άμεσης δράσης και συνεργασίας για ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου