Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία στον Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνεχίστηκαν στην Πλατεία Ηρώων, με την έπαρση της σημαίας και την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσοντες.
Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκος.
Ο κ. Σελέκος ξεκίνησε την ομιλία αναφέροντας πως τιμάμε όλους όσοι πολέμησαν με σθένος και ηρωισμό ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες και τους συνεργάτες τους, τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του λαϊκου μας κινήματος, που αγωνίστηκαν για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέρος για τις νέες γενιές. Όλους αυτούς που δεν λύγισαν ακόμα και στα στρατόπεδα - κολαστήρια όπως ήταν το στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το Μπλοκ 15, αλλά έδιναν το παράδειγμα του αγώνα και στους άλλους. Ο κ. Σελέκος τόνισε επίσης - μεταξύ άλλων- πως βλέπουμε δυστυχώς και σήμερα τα πολεμικά μέτωπα να φουντώνουν σε όλο τον κόσμο, όπως στην Παλαιστίνη όπου ξεκληριζεται ένας ολόκληρος λαός, στην Ουκρανία αλλά σε άλλες περιοχές, και όλα αυτά στο όνομα του ελέγχου των αγορών και του ορυκτού πλούτου από τα μονοπώλια. Σημείωσε πως είναι δυστυχώς πιθανό, αυτοί οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις να οδηγήσουν σε μια νέα γενικευμένη σύρραξη. Γι αυτό, πρέπει να αναπτυχθεί ένα δυνατό παγκόσμιο ειρηνικό κίνημα που θα απαιτήσει να σταματήσουν όλα αυτά και όλοι οι λαοί να ζουν αδερφωμενοι. Γιατί όπως είπε, τόσο η ιστορία και της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 αλλά και της Εθνικής Αντίστασης λ, δείχνει ότι δεν υπάρχουν ανίκητες πολεμικές μηχανές, αλλά πώς ο λαός μπορεί, όταν αγωνίζεται μαζικά και αποφασιστικά, να νικήσει.
Ο κ. Σελέκος υπενθύμισε πως μέσα στη μαύρη κατοχή χιλιάδες παρά τις εκτελεσεις,τις φυλακες, τα βασανιστήρια, χιλιάδες αγωνιστές δεν πτοήθηκαν, έβαλαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και έτσι δημιουργήθηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Το Χαϊδάρι είναι ένας από τους μαρτρικους τόπους όπου αλύγιστοι αγωνιστές βασανίστηκαν και θανατώθηκαν, καθώς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Βαλκάνια. Κορυφαία, οπως σημείωσε, ήταν η στιγμή της εκτέλεσης των 200 κρατουμένων του Μπλοκ 15, του κτηρίου των μελλοθανάτων, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανάμεσα τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος αρνήθηκε να εξαιρεθεί και να εκτελεστεί άλλος στη θέση του. Ο Δήμαρχος Χαιδαρίου τόνισε πως είναι απαίτηση της Δημοτικής Αρχής και του λαού το να γίνει το Μπλοκ 15 μουσείο, προκειμένου οι νεότερες γενιές να μαθαίνουν την ιστορία και να αντλούν διδαγματα.
Ο κ. Σελέκος σημείωσε επίσης πως η πάλη των αγωνιστών του τότε είναι επίκαιρη στο σήμερα. Είναι επίκαιρος ο αγώνας εναντια στους πολέμους, ο αγώνας για ειρήνη , ο αγώνας ενάντια σε όσα γονατίζουν σήμερα τις λαϊκές οικογένειες. Ο αγώνας να μην είναι η χώρα μας ορμητήριο πολέμου αλλά και ο αγώνας για να αποδοθούν επιτέλους οι γερμανικές αποζημιωσεις.
"Τιμή και δόξα στο έπος του 1940, τιμή και δόξα σε όλους όσους έδωσαν αυτό τον ηρωικό αγώνα" είπε κλείνοντας ο κ. Σελεκος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης απο εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου, τους επικεφαλής των παρατάξεων Βαγγέλη Ντηνιακό, Άρη Πανόπουλο, Αποστόλη Θεοφίλη και Βασίλη Τσίτσο. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαριου, του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου καθώς και από τα Σχολεία, τα εκπαιδευτήρια και τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία.
Μετά τις καταθέσεις στεφάνων ακολούθησε η μαθητική παρέλαση, στην οποία πήραν μέρος Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης, αποσπώντας το πιο ζεστό χειροκρότημα.
Την εορταστική τελετή συντόνισε η Δέσποινα Βαρυτιμιάδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου