Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος στην παρουσίαση του προγράμματος «Αιγίς»

 




Στην παρουσίαση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς» που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας Βασίλης Λώλος

.

Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 1,5 δις ευρώ, έργα άλλων 320 εκατομμυρίων θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαίου ανεβάζοντας το ποσό σε 1 δις 820 εκ. ευρώ, ενώ πριν τον Αύγουστο το ΑΙΓΙΣ θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιχειρησιακό εξοπλισμό και εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης (7 Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη, 1100 οχήματα της πυροσβεστικής κ.α), εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού (3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη air-surveillance, 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 δικινητήριο αεροσκάφος, 101 drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων), συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης (εθνική βάση δεδομένων- τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα πυρανίχνευσης πυρόσβεσης, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, αναβάθμιση του 112 με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών κ.α.) καθώς και αναβαθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων (πάρκο προσομοίωσης, εξοπλισμός εθελοντών, εκπαίδευση κ.α). (Βλ. Πιο αναλυτικά στην επισυναπτόμενη παρουσίαση).

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει προβλεφθεί και υλοποιείται διακριτό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία με προϋπολογισμό 714 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα «Αιγίς» υλοποιείται μέσω της Διαχειριστικής Αρχής που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και αποτελεί ένα υποσύνολο του προγράμματος Αιγίς.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, σκαφών και οχημάτων αλλά και δράσεις εκπαίδευσης του προσωπικού και ενημέρωσης του κοινού.

Στόχος είναι ο συνδυασμός των δράσεων να επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.







Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ



ΛΩΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου