Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΛΙΟΝ: ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

 

 Παρέμβαση της δημοτικής κίνησης Αλληλέγγυα Πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον στην κεντρική πλατεία του Ιλίου, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Η βία κατά των γυναικών, σε όποια μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται, είναι μια παγκόσμια «πανδημία», μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, και μία σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 17 γυναικοκτονίες το 2021 και 16 το πρώτο 9μηνο του 2022. Παρόλα αυτά, ο όρος «γυναικοκτονία» δεν έχει έως και σήμερα κατοχυρωθεί νομικά. Κάθε φορά που μια γυναίκα δολοφονείται επειδή είναι γυναίκα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας.

Το 2020, στην Ελλάδα, με το ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα «Metoo» ξεκίνησε συστηματικά η δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας κατά των γυναικών, με στόχο να κατανοήσουν οι πολίτες το μέγεθος του προβλήματος και να πάψουν τα εγκλήματα να είναι ατιμώρητα.

Για αυτό και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε νόμο του κράτους τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας» (Νόμος 4531/2018).

 Απαιτούμε από τη σημερινή κυβέρνηση την πλήρη εφαρμογή της, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.


Να προχωρήσει η ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, με επαρκή στελέχωση και εξειδικευμένο προσωπικό.


Ζητάμε την κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου 4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές.


Στηρίζουμε, με κάθε τρόπο, τις γυναίκες και τα κορίτσια, σε όλο τον κόσμο που συγκεντρώνονται σε ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, ενάντια στις ιστορικές ανισορροπίες εξουσίας, στις οποίες η σεξουαλική παρενόχληση και άλλες μορφές βίας γεννιούνται και τρέφονται.

 
Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών (ημερίδες, δημόσιες εκδηλώσεις κλπ).


Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενηλίκων και παιδιών για την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματαΔημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Ιλίου - λειτουργούν ήδη 44 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα - που θα παρέχει δωρεάν νομική, κοινωνική, εργασιακή και ψυχολογική στήριξη και θα παραπέμπει ή θα συνοδεύει τις γυναίκες, όταν αυτό απαιτείται, σε κάποιο ξενώνα φιλοξενίας ή άλλο επίσημο φορέα πρόνοιας

Ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου