Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Συνέντευξη - Σταύρος Τασιόπουλος*, «Οι γειτονιές μας αξίζουν αναβάθμιση»


Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι δικηγόρος – νομικός σύμβουλος με τρία μεταπτυχιακά στα θέματα δημοσίου δικαίου, διακυβέρνησης, περιβάλλοντος και ενέργειας.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω 2014 – 2019, και σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Αιγάλεω.

Έχει απασχοληθεί στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Τουρισμού, έχει συνεργασίες με Ινστιτούτα στο Παρίσι και το Μόντρεαλ, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ.


  • Έχεις επιλέξει την ενασχόληση με τα θέματα διακυβέρνησης και με τα κοινά. Τι έχεις κερδίσει και τι έχεις χάσει από την ενασχόληση αυτή ;


Λόγω σπουδών, ενδιαφέροντος αλλά και κλίσης ασχολούμαι περίπου 10 χρόνια με τα θέματα δημοσίου δικαίου και άσκησης πολιτικής, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που καθορίζει σε μέγιστο βαθμό τις ζωές μας.

Στη χώρα μας έχουμε μάθει να έχουμε εντάσεις, να βάζουμε ταμπέλες και να βλέπουμε με γυαλιά ορισμένου χρώματος, όμως οι λύσεις απαιτούν συναινέσεις, λογική και μεθοδικότητα. Πλέον στη νέα 10ετία μπορούμε να δούμε καλύτερα και με αίσθηση ότι το χρόνο που βρισκόμαστε στον πλανήτη μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και επωφελείς για τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο.

Προφανώς η διαδικασία περιλαμβάνει και διαφωνίες και συγκρούσεις για να πετύχουν οι λύσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση και σε αυτό το μοτίβο το κέρδος είναι η προσπάθεια κα η επιτυχία της εφαρμογής τους και η συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζεις σταδιακά.

Ως απώλεια (ή μάλλον κέρδος) είναι η απομάκρυνση από καταστάσεις και ανθρώπους που σε προτιμούν μόνον όταν έχω όφελος ή τους είσαι αρεστός μόνον αν συμπίπτουν οι απόψεις σας.


  • Πόσο αναγκαία είναι η κοινωνική συνεισφορά ; είναι γνωστό ότι έχεις συνεισφέρει μέσα από δράσεις όπως η ανακαίνιση ενός παιδικού σταθμού στο Αιγάλεω.


Πράγματι το 2017 έγινε μέσω της ΙΚΕΑ η ανακαίνιση ενός παιδικού σταθμού στο Αιγάλεω όπου είχα την χαρά να μεσολαβήσω έπειτα από επικοινωνία με τους γονείς της γειτονιάς εκείνης. Αυτή η αντίληψη για εμένα είναι καθοριστική για το πως μπορεί να λειτουργεί η κοινωνική συνεισφορά και η βελτίωση των κοινωνικών δομών στις πόλεις.

Συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικούς φορείς για δράσεις μικρής έντασης με βάση την εταιρική κοινωνική ευθύνη και ταυτόχρονα χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση και ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα μεγάλης έντασης όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, γηροκομεία, δομές υποστήριξης των παιδιών κλπ.

Σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται ανοικτή σκέψη, διαρκής διάλογος με τους πολίτες και κυρίως βούληση και αμεσότητα για να έχουμε τις κατάλληλες λύσεις, και σίγουρα εδώ η ατομική συνεισφορά του καθενός όντως μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Για αυτό όσοι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο τους καλώ να συνεχίσουν να το κάνουν, αξίζει και τους ευχαριστούμε.
  • Περιβαλλοντική κατάσταση, κλιματική αλλαγή, υποδομές – θέματα που έχεις επιστημονική ενασχόληση, ποιες οι ανάγκες της Δυτικής Αθήνας σήμερα;




Σήμερα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δομών, η βελτίωση των υποδομών και η καλυτέρευση της περιβαλλοντικής κατάστασης, ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο ζωής των πολιτών. Και αυτό σημαίνει την βελτίωση υφιστάμενων προγραμμάτων που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους και τη δημιουργία νέων και πιο εξειδικευμένων δράσεων.

Με την κατάλληλη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τους νέους, δηλαδή καλύτερες δημοτικές βιβλιοθήκες και ένα πλέγμα μορφωτικών δράσεων γύρω από αυτές.

Υποστήριξη της οικογένειας και των παιδιών μικρής ηλικίας και αντίστοιχα των γονέων με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και των ΑμΕΑ και των ηλικιωμένων

Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των περιοχών στην κατεύθυνση ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Δήμων όπως γίνεται πλέον στο Πάρκο Τρίτση αλλά και με δράσεις που αφορούν την έμφαση στην ανακύκλωση και την διαχείριση των βαρέων απορριμμάτων που προκύπτουν στις γειτονιές.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες ανέκαθεν ήταν τα βασικά ζητούμενα της ποιότητας ζωής στη Δυτική Αθήνα όμως πλέον καθόσον έχουν καλυφθεί πολλές από τις βασικές ανάγκες πλέον το κρίσιμο θέμα είναι η βελτίωση και η δημιουργία νέων κατάλληλων δομών.


  • Εκλέχτηκες το 2014 με τον πρώην Δήμαρχο κ. Μπίρμπα, διετέλεσες ανεξάρτητος 4 χρόνια, και το 2019 στήριξες τον νέο Δήμαρχο κ. Γκίκα. Η παρουσία σου επηρέασε το οριακό αποτέλεσμα των 50 ψήφων ;

Είχα την τιμή να εκλεγώ την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα στην πόλη μου και είμαι διαρκώς ευγνώμων προς όσους με στήριξαν. Ο λόγος που θέλησα να εκλεγώ ήταν γιατί πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει Ευθύνη και Όραμα.

Ο κ. Μπίρμπας αποδείχτηκε λίγος μπροστά στις ανάγκες και επίσης φέρθηκε με μικρότητα και αμετροέπεια προς το πρόσωπό μου, ιδίως με αφορμή την υπόθεση νοθευμένου ελαιόλαδου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Αιγάλεω.

Τότε το 2016 για λόγους αντίληψης, είχα το θάρρος να ζητήσω μία δημόσια συγνώμη προς τους πολίτες χωρίς να έχω κάποια ευθύνη, γεγονός που θεωρήθηκε ως προσβολή.

Ύστερα τα επόμενα χρόνια προσπάθησα να συνεισφέρω όπου μπορούσα και άνοιξα το διάλογο μαζί με νέους επιστήμονες και επαγγελματίες της περιοχής για τις ανάγκες της πόλης της νέα δεκαετία.

Επειδή πιστεύω στην ουσία της διοίκησης που είναι η επίλυση των προβλημάτων καταλήξαμε στην στήριξη του νέου Δημάρχου κ. Γκίκα, γεγονός που φάνηκε και στο αποτέλεσμα. Ο νέος Δήμαρχος έχει όλες τις δυνατότητες να βοηθήσει στα προβλήματα της πόλης και πιστεύω ότι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.


  • Είσαι ένας νέος Αιγαλεώτης, γεννήθηκες και ζεις στην περιοχή. Πλέον στη νέα δεκαετία πως βλέπεις τις εξελίξεις στο Αιγάλεω και τη Δυτική Αθήνα ; Ανταποκρίνονται οι Δήμοι στις ανάγκες των πολιτών ή το κεντρικό κράτος έχει το μεγαλύτερο ρόλο ;

Οι γειτονιές μας αξίζουν αναβάθμιση και για αυτό χρειάζεται αυξημένη χρηματοδότηση για μια αποδοτική περιβαλλοντική διακυβέρνηση καθώς και για κοινωνικές δομές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Από τη διαχείριση και την βελτίωση πάρκων, δρόμων, αθλητικών εγκαταστάσεων ως τις δομές για παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμΕΑ, η κατεύθυνση είναι ότι όλα πρέπει επιτέλους να γίνουν άμεσα και με σωστό τρόπο.

Μόνον έτσι μπορούν να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι νέοι και ανάσες και υποστήριξη οι μεγαλύτεροι και σε αυτό την κατεύθυνση χρειάζεται η δημιουργική συνεργασία των Δήμων με το Κράτος. Αυτή η 10ετία θα είναι καθοριστική για τη Δυτική Αθήνα για να μπορέσει να κάνει το άλμα και να έρθει στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Αθήνα αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Διαβάζουμε και ακούμε πολλά για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Αθήνας για την ερχόμενη 10ετία, όμως τίποτα δεν προχωράει χωρίς ανάλυση, σχέδιο και βούληση για εφαρμογή.

Όμως όλα εξαρτώνται από τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις καταστάσεις και για αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο απαιτητικοί και να επιδιώκουμε το καλύτερο και όχι απλά το επαρκές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου