Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Κ.Αρσένης: "Επείγει η διερεύνηση της δυσοσμίας στη Δυτική Αθήνα"


Ανακοίνωση - δελτίο τύπου εξέδωσε ο   Κ.Αρσένης ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β2' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ με το Μέρα 25 για την έντονη δυσοσμία που επηρεάζει τους δήμους Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Φυλής, Ασπροπύργου:

  • "Έντονη δυσοσμία επηρεάζει τους δήμους Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Φυλής, Ασπροπύργου με επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων
Η έντονη δυσοσμία πιθανολογείται ότι προέρχεται από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ύποπτη η καθυστέρηση της έκδοσης των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής μελέτης που έχει γίνει σε συνεργασία με τον Δημόκριτο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας


«Ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα διαχέεται, σταθερά, δυσοσμία στους δήμους. Η συλλογικότητα φορέων Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής «Δυτικό Μέτωπο» πιθανολογεί ότι προέρχεται από τον ΕΜΑΚ Φυλής. Συγχρόνως, η επιδημιολογική μελέτη που αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο 2019 είναι άφαντη! Σας ζητάμε να κινητοποιήσετε τις υπηρεσίες για να δούμε τι έχει γίνει με τη μελέτη και ζητάμε να μας πείτε τι έχετε κάνει για να εντοπισθεί η πηγή της δυσοσμίας» σημείωσε ο Βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή.

  • Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων: «Σας ζητάμε να σταματήσετε κάθε νέα διαδικασία για νέους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Δεν μπορεί η περιοχή να θεωρείται εξειδικευμένη στη διαχείριση απορριμμάτων».

«Δε νομίζω ότι είναι κανένας ικανοποιημένος με την εικόνα στη Φυλή» απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης. Σχετικά με τη μελέτη, αν και το πρόβλημα του κορωνοϊού εμφανίσθηκε στη χώρα μας μετά τον Φεβρουάριο 2020, σημείωσε: «Έχει δοθεί παράταση λόγω κορωνοϊού. Η μελέτη θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020».

  • Και πρόσθεσε: «Σχετικά με συναφές θέμα που είχε τεθεί (σσ από Κ.Αρσένη) για ραδιενεργά στοιχεία στον ΧΥΤΑ Φυλής, πληροφορώ ότι απευθυνθήκαμε στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία παρέδωσε την έκθεσή της τον Ιούνιο. Δεν εντοπίσθηκαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων».

Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, οπότε ο κ. Χατζηδάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ.Αρσένης σημείωσε: «Σε κάθε ομιλία μου μιλώ για την ευθύνη της κ. Δούρου, που μια ημέρα πριν φύγει από την Περιφέρεια, υπέγραψε για την επέκταση του ΧΥΤΑ ακόμη και σε χώρους που είναι δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, όπως το εγκαταλελειμμένο Λατομείο Μουσαμά. Όμως τα ΣΔΙΤ δεν είναι η λυδία λίθος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤΕΡΝΑ, στο εργοστάσιο που διαχειρίζεται στην Ήπειρο η μείωση του όγκου των απορριμμάτων από την ανακύκλωση είναι μόλις 20%. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή οδηγία και μια ευρωπαϊκή απόφαση που θεωρεί σύννομη τη μείωση των απορριμμάτων μόνον κατά 20% και μάλιστα σε τέτοια πολυδάπανα εργοστάσια!».

  • «Προτείνω, για άλλη μια φορά, διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή και διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων. Υπάρχει η πολύ καλή πρακτική του δήμου Χαλανδρίου στην κομποστοποίηση. Μιμηθείτε την και εξελίξτε την σε όλα τα ανακυκλώσιμα!»

  Κ.Αρσένης   Αθήνα, 21 Ιουλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου