Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σε κοντέινερς από το Σεπτέμβρη η Προσχολική Αγωγή



 



Την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Πετρούπολης σε κοντέινερς αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε 1η Ιούλη, η συνδιοίκηση του Δήμου με τη στήριξη παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Όπως χτίζονται μέσα σε μία νύχτα όρμοι, γήπεδα και πολυκαταστήματα, έτσι θα έπρεπε να χτίζονται και σχολεία, αλλά για την κάλυψη των λαϊκών οικογενειών δεν ξεπερνιούνται νομοθετικά κωλύματα, δεν υπάρχουν χρήματα», τόνισαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Την Τετάρτη 1 Ιούλη σε τακτική μονοθεματική συνεδρίαση του ΔΣ, η συνδιοίκηση του Δήμου (Βλάχος, Σκαλιστήρας, Συλλιγνάκης), υποστηριζόμενη από τις παρατάξεις των κυρίων Ταλιούρα, Μπουσούνη και Λάππα, προχώρησαν στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο δήμο μας με κοντέινερς!

Με τη θετική τους ψήφο στέλνουν παιδιά και νηπιαγωγούς από Σεπτέμβρη σε ''τσίγκινα κλουβιά'' τοποθετημένα τόσο σε οικόπεδα, όσο και σε χώρους υπαρχόντων σχολείων. Υλοποιούν τόσο πρόθυμα και χωρίς ίχνος αντίστασης τις οδηγίες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της ΝΔ και νομιμοποιούν στην αντίληψη του κόσμου ότι το 2020 ένα κοντέινερ μπορεί να αποτελεί χώρο Αγωγής, όπου ένα παιδί σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία θα κοινωνικοποιηθεί, θα έρθει σε επαφή με την οργανωμένη μαθησιακή διαδικασία και ένας εκπαιδευτικός θα παρέχει το παιδαγωγικό του έργο. Πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μια τέτοια άποψη; Είναι αυτή λύση που βασίζεται στην πραγματική ανάγκη των παιδιών, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα;

Υλοποιούν στο ακέραιο τις κυβερνητικές επιταγές, τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεσμοθέτησε τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά χωρίς να λάβουν το παραμικρό μέτρο στήριξης όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και τις μόνιμες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ που συνεχίζει αυτή την πολιτική και την εντείνει, με τρανταχτό παράδειγμα τα 25άρια τμήματα.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή ανέφερε πως τα κοντέινερς δεν θα είναι έτοιμα στις αρχές Σεπτέμβρη και ανέφεραν πως ίσως υλοποιηθεί η πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, δηλ. για τον ένα μήνα περίπου μήνα που ακόμα θα τοποθετούνται τα κοντέινερς, τα παιδιά να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς!!! Λες και τα παιδιά μας είναι μπαλάκια και όχι παιδιά με κοινωνική και συναισθηματική υπόσταση!!!

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατήγγειλε πως η δημοτική αρχή δεν έκανε κανένα βήμα για να ενημερώσει εδώ και μήνες τους γονείς και τον Πετρουπολιώτικο λαό για τις εξελίξεις, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς υποδομές για τα παιδιά και τους νηπιαγωγούς, δεν πραγματοποίησε κανένα δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα, όπως ζητούσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στην συνεδρίαση της 1ης Ιούλη, η δημοτική αρχή αποφάσισε η συζήτηση να μη μεταδοθεί ζωντανά!

Η θέση των εκλεγμένων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ήταν ξεκάθαρη, όπως άλλωστε ήταν και όταν βρίσκονταν στη διοίκηση του δήμου. Είμαστε υπέρμαχοι της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάλληλες, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ο Βαγγέλης Σίμος, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και η Ανθή Ζορμπά: "Όπως χτίζονται μέσα σε μία νύχτα όρμοι, γήπεδα και πολυκαταστήματα, έτσι θα έπρεπε να χτίζονται και σχολεία, αλλά για την κάλυψη των λαϊκών οικογενειών δεν ξεπερνιούνται νομοθετικά κωλύματα, δεν υπάρχουν χρήματα". Ενώ στη συνέχεια, απευθυνόμενοι στη δημοτική αρχή ανέφεραν: "Επειδή σε ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου που βγάλατε, αναφέρετε πως είναι χαρά και υποχρέωσή σας να αναβαθμίζετε τις σχολικές εγκαταστάσεις, ή κοροϊδεύετε τον κόσμο ή έχετε στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει αναβαθμίζω"!

Τέλος, τόνισαν για ακόμα μία φορά πως σε όλα τα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους θα πρέπει το κράτος να τους παρέχει μία θέση στους βρεφικούς και στους παιδικούς σταθμούς και από τα τέσσερα τους χρόνια, τα παιδιά θα πρέπει να εντάσσονται στην Προσχολική Αγωγή σε σύγχρονες υποδομές και με το απαραίτητο προσωπικό!

Καλούμε τους γονείς σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και ιδιαίτερα με την έναρξη της επικείμενης σχολικής χρονιάς, να ολοκληρωθούν όλες οι κτιριακές εκκρεμότητες των Νηπιαγωγείων της πόλης μας. Διεκδικούμε την ανέγερση σύγχρονων σχολικών εγκαταστάσεων και τις μόνιμες προσλήψεις σε νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό.

Δεν κάνουμε πίσω, δεν χαμηλώνουμε τις απαιτήσεις μας γιατί αφορά τα παιδιά μας!».

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΡΌΕΔΡΟΣ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

Μετά τις εκλογές στον Άρη Πετρούπολης προέκυψε νέο διοικητικό συμβούλιο, όπου πρόεδρος θα είναι ο Χαράλαμπος Νάκας.

Αναλυτικά:

Προεδρος: Νάκας Χαραλαμπος
Α αντιπρόεδρος: Μπίτζας Βασίλειος
Β αντιπρόεδρος: Σακούτης Νίκος
Γενικος Γραμματέας: Σκεντερης Κωνσταντίνος
Ειδικός Γραμματέας: Κουτσός Αλκιβιάδης
Γενικός αρχηγός: Χριστοφορίδης Κώστας
Έφορος υλικού: Λούλας Θεόδωρος
Εκπρόσωπος ΕΠΣΑ: Οικονομίδης Βασίλειος
Ταμίας: Κούστας Νίκος
Μέλη: Βλάχος Ιωάννης
Καρανικας Ιωάννης
Μαρούλης Χαριλαος
Ζωγας Ιωαννης
Κούστας Δημήτρης
Αναστόπουλος Αναστάσιος


ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ! ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ!


Περισσότερο έντονη από κάθε άλλη φορά είναι η δυσοσμία από την Χωματερή προς όλους τους γύρω δήμους!
Υπάρχουν επίσης αναφορές για την δυσοσμία σε αρκετές γειτονιές, προφανώς λόγω και των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για την έντονη δυσοσμία:

«Υποφέρουμε κάθε βράδυ. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κλείνουμε τα παράθυρα για να μην μπαίνει μέσα στο σπίτι μας η μπόχα από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της Φυλής. Ανάβουμε τα κλιματιστικά, αλλά η μπόχα δεν φεύγει και βρομάει όλο το σπίτι μας».

"Ο καρκίνος είναι εδώ,η μεταφορά της αγωνίας στον Πατούλη δεν φτάνει ούτε θα κάνει κάτι.Όλοι πρέπει να κινητοποιηθούμε ή πεθαίνουμε από καρκίνο ή σώζουμε τις ζωές και τη Πόλη μας. Ας ξεκινήσει ο Δήμος να ζητά την παρέμβαση όλων των βουλευτών της Β2 και πρώτου του Πρωθυπουργού που χρόνια εκλέγεται στη περιοχή."

"Καθημερινό το φαινόμενο...και την ιδια ώρα...9.30...με 10.00μ.μ...ξεκινάει η μπόχα..Τι γίνεται πίσω εκείνη την ώρα??? Δεν μπορεί να μην ξέρει κανείς...."

"Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε!!! Αισθάνομαι πολίτης Γ' κατηγορίας. Το έγκλημα συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα!!!

"Πραγματικά η δυσοσμία ούτε υποφέρεται, ούτε περιγράφεται..."

Αυτές είναι μερικές ανακοινώσεις, με έντονη απελπισία, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, εδώ και μέρες είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν τη δυσωδία των οργανικών αποβλήτων, τα οποία υποτίθεται ότι υπόκεινται σε επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής με σκοπό να γίνουν κομπόστ και χώμα για επαναχρησιμοποίηση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρομάει τόσο πολύ», επισημαίνουν οι κάτοικοι, καθώς αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Αλλά τόσο έντονη και αηδιαστική μυρωδιά είχαμε καιρό να εντοπίσουμε» συνεχίζουν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι διαρκές. Αυτή η αηδιαστική μυρωδιά κατακλύζει κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες τους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης και ανάλογα με τη φορά του ανέμου γίνεται πιο έντονη.

«Να διερευνηθούν οι αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία και να αποδοθούν ευθύνες» ζητάει, σε νέα του παρέμβαση, το «Δυτικό Μέτωπο», η συλλογικότητα που μάχεται για να κλείσει η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και να περάσουμε στην εποχή της πραγματικής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης. Μέχρι τότε, όμως, το «Δυτικό Μέτωπο» απαιτεί την άμεση παύση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής.

Η λειτουργία του ΕΜΑΚ, ανακοίνωσαν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία ΟΛΗΣ της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ, όπως ακριβώς θα είναι αύριο το εργοστάσιο καύσης, όταν φτιαχτεί. Επειδή είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε αν μυρίζει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ο χώρος απόθεσης των απορριμμάτων ή το ΕΜΑΚ, ως "ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP - Πολίτες εν δράσει" θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει να μπει φρένο συνολικά, τόσο στην επέκταση όσο και στη λειτουργία ΟΛΗΣ της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής και φυσικά, στη δημιουργία του εργοστασίου καύσης. Αυτό το φρένο, κατά τη γνώμη μας, θα είναι μόνο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Από έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣτΠ προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τις εργασίες την 14η Μαρτίου 2019 και ολοκληρώθηκαν την 9η Αυγούστου 2019. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου που οδηγήθηκαν προς διαχείριση ανέρχονταν σε 40.537,72 τόνους, εκ των οποίων 38.063,82 τόνοι μη επικίνδυνα και 2.473,9 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα, όπως υλικά που περιέχουν αμίαντο και λοιπά επικίνδυνα χημικά απόβλητα. Επειδή όμως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, δεν δέχθηκε, αρχικά, να παραλάβει το φορτίο από το ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, αυτό κατά ένα μέρος μεταφέρθηκε σε αδειοδοτημένο ΚΔΑΥ προς επεξεργασία 11.106,49 τόνων που μπορούσαν να δεχθούν μηχανική κατεργασία και δεν ήταν επικίνδυνα.

Εκτιμάται ότι από την αρχική συνολική ποσότητα αποβλήτων, περί τους 3.700 - 3.900 τόνους απόβλητα οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τέλος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του χώρου του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου παρέμειναν εκεί περί τους 150 - 200 τόνους ογκώδη απόβλητα συσσωματωμένα με καμένα υλικά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.





Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιτακτική πια η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ, κλπ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όπως όλα δείχνουν η έντονη δυσοσμία προέρχεται από την λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και της επεξεργασίας των βιοαπόβλητων καθώς τα υπόλοιπα απορρίμματα σκεπαζονται με χώμα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Panagiotis Baigkousis Ο καρκίνος είναι εδώ,η μεταφορά της αγωνίας στον Πατούλη δεν φτάνει ούτε θα κάνει κάτι.Ολοι πρέπει να κινητοποιηθουμε ή πεθαίνουμε από καρκίνο ή σώζουμε τις ζωές και τη Πόλη μας. Ας ξεκινήσει ο Δήμος να ζητά την παρέμβαση όλων των βουλευτών της Β2 και πρώτου του Πρωθυπουργού που χρόνια εκλέγεται στη περιοχή.

Γιώργος Κασαμπαλάκος Η λειτουργία του ΕΜΑΚ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία ΟΛΗΣ της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ, όπως ακριβώς θα είναι αύριο το εργοστάσιο καύσης, όταν φτιαχτεί. Επειδή είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε αν μυρίζει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ο χώρος απόθεσης των απορριμμάτων ή το ΕΜΑΚ, ως "ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP - Πολίτες εν δράσει" θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει να μπει φρένο συνολικά, τόσο στην επέκταση όσο και στη λειτουργία ΟΛΗΣ της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής και φυσικά, στη δημιουργία του εργοστασίου καύσης. Αυτό το φρένο, κατά τη γνώμη μας, θα είναι μόνο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.


Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για την έντονη δυσοσμία - Τι λέει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την μόλυνση που προκάλεσε η πυρκαγιά του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου και έπνιξε για μήνες την Δυτική Αττική και όλο το Θριάσιο Πεδίο

«Υποφέρουμε κάθε βράδυ. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κλείνουμε τα παράθυρα για να μην μπαίνει μέσα στο σπίτι μας η μπόχα από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της Φυλής. Ανάβουμε τα κλιματιστικά, αλλά η μπόχα δεν φεύγει και βρομάει όλο το σπίτι μας» λένε στην «Αυγή» με έντονη απελπισία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, εδώ και μέρες είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν τη δυσωδία των οργανικών αποβλήτων, τα οποία υποτίθεται ότι υπόκεινται σε επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής με σκοπό να γίνουν κομπόστ και χώμα για επαναχρησιμοποίηση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρομάει τόσο πολύ», επισημαίνουν στην «Αυγή» οι κάτοικοι, καθώς αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Αλλά τόσο έντονη και αηδιαστική μυρωδιά είχαμε καιρό να εντοπίσουμε» συνεχίζουν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι διαρκές. Αυτή η αηδιαστική μυρωδιά κατακλύζει κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες τους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης και ανάλογα με τη φορά του ανέμου γίνεται πιο έντονη.

«Να αποδοθούν ευθύνες!»

«Να διερευνηθούν οι αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία και να αποδοθούν ευθύνες» ζητάει, σε νέα του παρέμβαση, το «Δυτικό Μέτωπο», η συλλογικότητα που μάχεται για να κλείσει η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και να περάσουμε στην εποχή της πραγματικής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης. Μέχρι τότε, όμως, το «Δυτικό Μέτωπο» απαιτεί την άμεση παύση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής.

Η πυρκαγιά του 2015

Όπως μας λένε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, το πρόβλημα ήταν το ίδιο έντονο όταν την 6η Ιουνίου του 2015 ξέσπασε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, που ανήκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλο. Τότε και για πολύ καιρό μετά η φωτιά σιγόκαιγε και μόλυνε την ατμόσφαιρα σε όλη τη Δυτική Αττική και το Θριάσιο Πεδίο. Το ζήτημα διερευνούσε επισταμένως ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος με σειρά παρεμβάσεων απαιτούσε από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να επιτευχθεί η απορρύπανση της περιοχής και να προστατευτεί τόσο το ήδη μολυσμένο περιβάλλον από τον ΧΥΤΑ Φυλής όσο και η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρανομίες...

Στο τελικό του πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), που δημοσιεύει σήμερα η «Αυγή», αναφέρεται ότι «το ΚΔΑΥ λειτουργούσε διαχρονικά κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, με πολλαπλάσια παραγωγική δυναμικότητα από την αδειοδοτημένη και με μεγάλη διαφορά ισοζυγίου εισερχόμενων - εξερχόμενων». Επίσης, αναφέρει ότι «στον ακάλυπτο χώρο της εγκατάστασης αλλά και έξωθεν των ορίων της είχε δημιουργηθεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, από τη μακροχρόνια απόθεση αδιάθετων δεματοποιημένων προϊόντων, σύμμεικτων αστικών στερεών και εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων».

Από παλαιότερους ελέγχους, είχε προκύψει ότι «το ΚΔΑΥ διενεργούσε παράνομες διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία». Σύμφωνα με τον ΣτΠ, «κάποιες φορές, όπως και ακριβώς πριν το συμβάν της πυρκαγιάς, λόγω άρνησης παραλαβής του φορτίου από τις βουλγαρικές αρχές, αυτό επιστρεφόταν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στον αύλειο χώρο της εταιρείας».

Ομερτά και συγκάλυψη...

Το οξύμωρο είναι ότι αυτές οι παραβάσεις για τις οποίες ευθυνόταν η ιδιοκτησία του ΚΔΑΥ είχαν, σύμφωνα με τον ΣτΠ, «διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη από το 2009», «δίχως όμως να συνοδεύονται από αυστηρές κυρώσεις, όπως ανάκληση αδειών και σφράγιση εγκαταστάσεων», «ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων, λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων, εκδίδονταν ετεροχρονισμένα».

Όσον αφορά την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας μετά την πυρκαγιά, ο ΣτΠ εντοπίζει «μεγάλες καθυστερήσεις», με αποτέλεσμα αυτή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Τα δε μέτρα αποκατάστασης του χώρου, που καθορίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις το 2015 και το 2016, δεν υλοποιήθηκαν στις καταληκτικές τους ημερομηνίες», υπογραμμίζει ο ΣτΠ, όπως επίσης «δεν ελήφθησαν μέτρα πρόληψης και φύλαξης του χώρου που ήταν απολύτως απαραίτητα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης του ΚΔΑΥ Δημήτρης Λαζόπουλος εντάχθηκε σε διαδικασία πτώχευσης ενώ το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του δεν κάλυπτε το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας. «Έτσι, η ανάληψη του κόστους των μέτρων μετακυλίσθηκε στο Πράσινο Ταμείο, ενώ ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίστηκε η Περιφέρεια Αττικής» επισημαίνει ο ΣτΠ.

Η περιβαλλοντική καταστροφή

Από έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣτΠ προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τις εργασίες την 14η Μαρτίου 2019 και ολοκληρώθηκαν την 9η Αυγούστου 2019. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου που οδηγήθηκαν προς διαχείριση ανέρχονταν σε 40.537,72 τόνους, εκ των οποίων 38.063,82 τόνοι μη επικίνδυνα και 2.473,9 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα, όπως υλικά που περιέχουν αμίαντο και λοιπά επικίνδυνα χημικά απόβλητα. Επειδή όμως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, δεν δέχθηκε, αρχικά, να παραλάβει το φορτίο από το ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, αυτό κατά ένα μέρος μεταφέρθηκε σε αδειοδοτημένο ΚΔΑΥ προς επεξεργασία 11.106,49 τόνων που μπορούσαν να δεχθούν μηχανική κατεργασία και δεν ήταν επικίνδυνα.

Εκτιμάται ότι από την αρχική συνολική ποσότητα αποβλήτων, περί τους 3.700 - 3.900 τόνους απόβλητα οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τέλος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του χώρου του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου παρέμειναν εκεί περί τους 150 - 200 τόνους ογκώδη απόβλητα συσσωματωμένα με καμένα υλικά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.

ΤΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ανοίγει τις πύλες του το “Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας” του Δήμου Πετρούπολης την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουλίου. Ο Δήμος Πετρούπολης ανακοίνωσε το συνοπτικό πρόγραμμα του Ιουλίου που περιλαμβάνει κυρίως θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μια συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου!

Αναλυτικά:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

• Δευτέρα 13 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «ΠΡΟΣΟΧΗ ο φίλος ΔΑΓΚΩΝΕΙ»

• Τετάρτη 15 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση (πρεμιέρα) «ΑΡΤ»

• Πέμπτη 16 Ιουλίου: Παιδική θεατρική παράσταση (επίσημη πρεμιέρα) «Ο ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΥΣΟΣ»

• Παρασκευή 17 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση (πρεμιέρα) «Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ»

• Κυριακή 19 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ»

• Τρίτη 21 Ιουλίου: Stand up comedy «BACKSTAGE»

• Τετάρτη 22 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ»

• Πέμπτη 23 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

• Παρασκευή 24 Ιουλίου: Συναυλία «ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»

• Δευτέρα 27 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ»

• Τρίτη 28 Ιουλίου: Παιδική θεατρική παράσταση «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ»


ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗΣ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: "ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΚΟ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» -που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής- για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. € με στόχο την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του.

Οι 3 παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

• Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά,
• Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6 και
• Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του Φεβρουάριο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επισκεφθεί το Πάρκο Αντώνη Τρίτση τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνοντας την κακή περιβαλλοντική του κατάσταση. Κατόπιν, ο Υπουργός κατέθεσε τροπολογία για την μεταφορά της διαχείρισης του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μια «καθαρή λύση», δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση. Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη την χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση».

Αναγέννηση Πάρκου – έξυπνες διαδρομές – βελτίωση μικροκλίματος Δυτ. Αθήνας

Ως γνωστόν, το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στα Δυτικά Προάστεια της Αθήνας και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β’». Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, η πρόταση ανάπτυξής του -που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο- «στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την ανάδειξή του σε ένα Πρότυπο Πάρκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου