Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ενεργοί Πολίτες Πετρούπολης: Για τη δημιουργία ΣΜΑ στην Πετρούπολη και ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ



Πετρούπολη, 22/06/2020
ΘΕΜΑ: Υποβολή δύο εγγράφων προς τον Δήμαρχο Πετρούπολης κ. Στ. Βλάχο που αφορούν:

1. Την δημιουργία δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στην Πετρούπολη

2. Την μελέτη με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ».

Στις 16/06/2020 οι Ενεργοί Πολίτες Πετρούπολης υποβάλαμε στον Δήμο Πετρούπολης δύο έγγραφα με αρ. Πρωτ. 7546 και 7545 που αφορούν τα παραπάνω θέματα:

Εκτιμώντας ότι η δημιουργία ΣΜΑ στην πόλη μας είναι μείζον ζήτημα που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων γιατί επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα με θανατηφόρους ρύπους. λόγω της γειτνίασης με τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων όλων των δήμων (66) της Περιφέρειας Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας στην Φυλή, επιμένουμε και επανερχόμαστε στο θέμα. Προηγήθηκε ΔΤ της 19/05/2020 με Θέμα: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πετρούπολη…

Κυβέρνηση, Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης μας φέρνουν χώρο υποδοχής απορριμμάτων μέσα στην πόλη… τι ακολουθεί αμέσως μετά; Η καύση!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης, στις 20/05/2020 θέσαμε σχετικό ερώτημα και ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η έγκριση δημιουργίας δύο ΣΜΑ που προβλέπεται στον Νόμο 4685/2020 έγινε με αίτημα της διοίκησης και δεν είναι αυθαίρετη επιλογή του ΥΠΕΝ.

Μελετώντας το ΦΕΚ άρθρο 92 του παραπάνω νόμου, διαπιστώσαμε ότι αφορά σημεία όπου ήδη λειτουργούν σήμερα ΣΜΑ, κάτι που δεν συμβαίνει στα δύο γήπεδα του δήμου Πετρούπολης δηλαδή δεν λειτουργούν ΣΜΑ σε αυτούς τους χώρους..

Επανερχόμαστε λοιπόν και ζητάμε με το υποβληθέν έγγραφο όπως μας προσκομισθεί όλο το υλικό που αποδεικνύει ότι στα γήπεδα που αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ ήδη λειτουργούν σήμερα ΣΜΑ. 
Το ότι η Διοίκηση λειτούργησε εν κρυπτώ και δεν ενημέρωσε καν το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόθεση της να φέρει ΣΜΑ στην Πετρούπολη δείχνει και την ουσία αυτής της παρέμβασης για τη ζωή μας.
 
Οι Ενεργοί Πολίτες πιστεύουμε στην αξία που έχουν οι δημόσιοι χώροι για την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, την ενδυνάμωση και διεύρυνση της δημοκρατίας, την περιβαλλοντική και αισθητική βελτίωση του αστικού «πυκνοδομημένου» περιβάλλοντος, γι αυτό και δεχθήκαμε θετικά την πρόταση της διοίκησης για ανάπλαση 7 χώρων πρασίνου – πλατειών στον δήμο μας και εγκρίναμε την μελέτη και τον προυπολογισμό του έργου παρ’ όλο που δεν παρουσιάσθηκαν καν οι μελέτες στο δημοτικό συμβούλιο της 20/05/2020. 

Επειδή έχει μεγάλη σημασία για εμάς αυτό το έργο, δηλώνουμε ότι θα το παρακολουθούμε σε όλες τις φάσεις εξέλιξής του και ζητάμε με το έγγραφο που καταθέσαμε στοιχεία που αφορούν την υπάρχουσα κατάσταση και τον τρόπο που έχει συνταχθεί ο προυπολογισμός του έργου(1.460.719,52 Ευρώ).

Παράλληλα από την Κυριακή 21/06/2020 ξεκινήσαμε επι τόπου επισκέψεις – αυτοψίες στους υπό ανάπλαση χώρους ώστε να έχουμε και εμείς άποψη αλλά κυρίως να αφουγκραστούμε τις ανάγκες κάθε συνοικίας. Τα λεφτά για την ανάπλαση είναι από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους και θέλουμε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για έργα τόσο πολύτιμα για την πόλη μας.
 




Με Νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου στη Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει σε αλλαγές στη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που θα αναπτυχθούν σε Δήμου και Περιφέρειες της χώρας.

Το Νομοσχέδιο και ιδιαίτερα το άρθρο 92 αναφέρεται σε 23 Δήμους στους οποίους εγκρίνονται θέσεις για την προσωρινή(;;;) λειτουργία (μέχρι 5 χρόνια) εγκατάστασης Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), και αφορά τους παρακάτω Δήμους:

1) Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 2) Αλίμου, 3) Ασπρόπυργου, 4) Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, 5) Βριλησσίων, 6) Βύρωνος, 7) Γλυφάδας, 8) Ερμιονίδας, 9) Ζωγράφου, 10) Ηλιούπολης, 11) Κηφισιάς, 12) Μαρκοπούλου Μεσογαίας, 13) Νέας Σμύρνης, 14) Παλαιού Φαλήρου, 15) Παπάγου - Χολαργού, 16) Πειραιά, 17) Περάματος, 18) Περιστεριού, 19) Πετρούπολης, 20) Ραφήνας – Πικερμίου, 21) Σαλαμίνος, 22) Σπάτων – Αρτέμιδος, 23) Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

 

Τι λέει όμως, μεταξύ άλλων, το άρθρο 92; Στην 1η παράγραφο περιγράφει τις θέσεις ανά Δήμο για τη δημιουργία ΣΜΑ.

 

Άρθρο 92

Προσωρινή Λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

1. Εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και ειδικότερα Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) όπως εμφαίνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα.

[...]

stathmos metafotrosis BBBδ) Στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης το γήπεδο πέριξ του κοιμητηρίου Βούλας, της Δ.E. Bούλας, επιφανείας 4.807,78 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Κ1, Κ2, Κ3, ..., Κ18, Κ1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη του τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

σ.σ. Στην εικόνα δεξιά βλέπετε το Τοπογραφικό διάγραμμα υπογεγραμμένο από τον Οκτώβριο 2019!

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (29.4.20), η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, εκφράστηκαν και συναινέσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά των Δημάρχων, κυρίως γιατί στη διαβούλευση που προηγήθηκε, εμφανίζονταν τα μισά θέματα από τα 130 που κατατέθηκαν προς συζήτηση στη Βουλή. Γενικά όμως οι δήμαρχοι βρήκαν το νομοσχέδιο στη σωστή κατεύθυνση γιατί επιλύει προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια την Τ.Α.

Ο Δήμαρχος ΒΒΒ Γρ. Κωνσταντέλλος μίλησε με θετικά λόγια για τη δράση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, γιατί πήγε “δήμο – δήμο” και εξασφάλισε την προσωρινή νόμιμη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης 23 δήμων σε 26 σημεία κατά κύριο λόγο της Αττικής και τακτοποίησε το θέμα για μια πενταετία.

[,,]

ζ) Στον Δήμο Γλυφάδας, το εδαφικό τμήμα επί της οδού Αλ. Παναγούλη, επιφανείας 18.925,78 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α1, Α2, Α3, ..., Α25, Α1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γλυφάδας. [...]

β) Στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας το γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δ. Μαρκοπούλου, επιφανείας 7.931,89 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α,

Β, Γ, ..., Ο, Α) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μαρκοπούλου. [...]

κ) Στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου το τμήμα εντός εδαφικής έκτασης στη θέση «Πλατύ χωράφι», επιφανείας 2.718,87 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α, Β,

Γ,...., Ζ, Α) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από την Δευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου. [...]

κβ) Στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, το γήπεδο, στη θέση «Ασύρματος» της Δ.Ε. Αρτέμιδος, επιφανείας 18.836,53 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α1, Α2, Β1, ..., Α19, Α1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:1000 που θεωρήθηκε από τον Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 

Στη 2η παράγραφο σημειώνεται:

...- η προσωρινή λειτουργία επιτρέπεται από τη δημοσίευση του νέου νόμου “έως τον καθορισμό χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, είτε με τροποποίηση ΓΠΣ ή με έγκριση ΤΧΣ και μέχρι πέντε (5) έτη.

- μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής παύει η προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ.

- καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ΣΜΑ επιβάλλεται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της όχλησης, την οπτική απομόνωση με περιμετρικές φυτεύσεις ή περιφράξεις και τη χρήση των βέλτιστων τεχνικών για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.

- για τις ανάγκες της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ στους ανωτέρω χώρους, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών και του τρόπου κτήσης τους, επιτρέπονται οι προσωρινές κατασκευές του άρθρου 21 του ν.4067/2012.

- μετά τη λήξη της προθεσμίας ή την με οποιονδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμος οφείλει εντός ενός (1) έτους να αποκαταστήσει τον χώρο στην αρχική του μορφή.

- ειδικά, για τις περιπτώσεις παρόδου του χρονικού διαστήματος των πέντε (5) ετών, δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ.”

...

Στην Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “oι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) περιλαμβάνονται στις Αστικές Υποδομές Κοινής Ωφέλειας, που είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία των πόλεων. (…) Με γνώμονα την εύρυθμη αποκομιδή των απορριμμάτων των παραπάνω Δήμων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κρίνεται ως πλέον κατάλληλη η προσωρινή λειτουργία των ΣΜΑ στις θέσεις όπου ήδη λειτουργούν (...)”.

 

Για “Αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου” μιλάει η ΡΙ.ΚΙ.Π.ΒΒΒ

Η δημοτική παράταξη του Δήμου ΒΒΒ “Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών”, με ανακοίνωσή της μιλάει για «αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου, με διάταξη που αφορά και το Δήμο ΒΒΒ.

Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), περιλαμβάνονται διατάξεις που ανατρέπουν την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία (με όσες ελλείψεις έχει) και την προστασία του περιβάλλοντος. Με ενσωμάτωση πληθώρας διατάξεων που μπορούν να χαρακτηριστούν φωτογραφικές και εξυπηρετούν συγκεκριμένες επενδύσεις».

 

Αντιδράσεις από 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις

23 περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας ζητούν, με επιστολή τους, την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Όπως σημειώνουν, ακόμη, στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θεωρούν απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας με τη Βουλή σε υπολειτουργία λόγω υγειονομικής κρίσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου