Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού


Ανακοίνωση
Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να γίνουν από τη δημοτική αρχή όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων του δήμου και των δημοτών.

Επιμένουμε ότι οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται από σειρά μέτρων τόσο με ευθύνη του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Η συνεχιζόμενη επίκληση της ατομικής ευθύνης θέλει ουσιαστικά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (και των προηγούμενων) για τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να ασκήσει την εντονότερη πίεση ο Δήμος Χαϊδαρίου στην κυβέρνηση για να υλοποιηθούν τα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο όπως προσλήψεις νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνολόγων, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις, του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Να φύγουν τώρα τα ράντζα και να σταματήσει η υπερεφημέρευση. Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού και αναπνευστήρων.

Να ανοίξει από σήμερα το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα «Λοιμωδών», για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που θα προκύψουν από την επιδημία και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες πλήρους λειτουργίας του, που θα ανακουφίσουν τη Δυτική Αθήνα και το «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Η Δημοτική Αρχή έστω και καθυστερημένα οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου (αντισηπτικά, μάσκες, τζάμια κλπ.). Να παρθούν και επιπλέον μέτρα με βάση τις οδηγίες των γιατρών. Σε κάθε χώρο και υπηρεσία του δήμου να υπάρχει απολυμαντικό χεριών όπως και στις τουαλέτες κοινού και προσωπικού να υπάρχουν απολυμαντικά και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών, αλλά και η προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να μην πηγαίνουν στη δουλειά όσοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας με βάση τις οδηγίες των γιατρών, να δοθούν άδειες όπως προβλέπεται σε κατηγορίες εργαζομένων που οι χώροι που εργάζονταν έχουν κλείσει χωρίς να καταπατείται το δικαίωμα της κανονικής άδειας, εφαρμόζοντας την "άδεια ειδικού σκοπού". Να μην συνεχίσει η Δημοτική Αρχή να ελαστικοποιεί το ωράριο εργασίας και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, εργαζόμενοι με αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.) που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Στο Δημαρχείο και σε ορισμένες υπηρεσίες στα συνεργεία κ.α χρειάζεται επιπλέον αποσυμφόρηση των υπαλλήλων και μέτρα καθαριότητας (με εκ περιτροπής εργασία, με ραντεβού, απολύμανση σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις κ.ά.). Να υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε γραφείο και μάσκες όπου είναι απαραίτητες με εξασφάλιση τους από το δήμο (μέχρι τώρα γίνεται με έξοδα των εργαζόμενων στις περισσότερες των περιπτώσεων).

Να ενισχυθεί το «βοήθεια στο σπίτι» ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Άμεση διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης από το Δήμο, για να στηρίξει οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε βασικές βιοτικές ανάγκες τους.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσοι επλήγησαν από την πανδημία ιδιαίτερα όσων έμειναν άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας.

Απαλλαγή για τουλάχιστον 4 μήνες από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους επαγγελματίες του δήμου.

Άμεση χρηματοδότηση για αντισηπτικά και απολυμάνσεις, να διατεθούν τώρα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων του. Πού αλλού άραγε θα άξιζε να πάνε τα εκατομμύρια αν όχι στην υγεία του λαού;

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, για τους εργαζόμενους και τους πρόσφυγες. Μέτρα ενημέρωσης για την πρόληψη σε όλες τις γλώσσες και ενίσχυση με ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο στο χώρο για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκαίων περιστατικών, πριν να είναι αργά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει μόνο για επείγοντα θέματα και κυρίως για μέτρα για την πανδημία παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται. Τα σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν ώστε να συζητηθούν σε ανοιχτές συνεδριάσεις και όχι στην αναμπουμπούλα η Δημοτική Αρχή να συγκαλεί δια περιφοράς συνεδρίαση με 10 θέματα.

Υ.Γ : Ήταν 17 Μαρτίου 2019 όταν με κινητοποίηση στις πύλες του Αττικού Νοσοκομείου απαιτούσαμε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης ως Δημοτική Αρχή και 30 εργατικών σωματείων και φορέων, άμεσα μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας. (εδώ το σχετικό https://xaidarisimera.gr/dimos-chaidarioy-gia-tin-yperaspi…/ ).

Δυστυχώς ακριβώς ένα χρόνο μετά, η λογική του κόστους - οφέλους σε ότι αφορά τις παροχές υγείας για το λαό, από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις προηγούμενες, αποδεικνύουν ότι ο χειρότερος ιός, είναι η πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου