Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Το 95,4% των απορριμμάτων της Αττικής οδηγείται στη Φυλή - Τραγικές επιπτώσεις της χωματερής στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Δυτικών προαστίων






Η δρομολογημένη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στην τρίτη φάση έκτασης 300 στρεμμάτων σηματοδοτεί ότι η εγκατάσταση όχι μόνον δεν θα κλείσει αλλά θα συνεχίσει να υποδέχεται σύμμεικτα απορρίμματα, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις επιταγές του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να αποκλείεται από την κυβέρνηση η μέθοδος της καύσης παρά τις επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία.
Το 95,4% των απορριμμάτων της Αττικής οδηγείται στη Φυλή, το 90,53% θάβεται στον ΧΥΤΑ και μόλις το 7,47% ανακτάται.
Οδηγούμαστε σίγουρα σε μια περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση στην Δυτική Αττική, συνεχίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση της περιοχής
Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις τραγικές επιπτώσεις της χωματερής στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ.
Σοκαριστικά είναι τα τελευταία αποτελέσματα από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία αφορούν στη «Φυσική Κίνηση Πληθυσμού» και δημοσιεύτηκαν. Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής. 
Ο Δήμος Ιλίου εύλογα απαιτεί:

1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
5. Τα αντισταθμιστικά, για όσο χρόνο δίνονται, να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος.
7. Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανακύκλωση.

Τον Αύγουστο του 2019 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει «τους σχεδιασμούς ΕΕ, κυβέρνησης και τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, η οποία συνιστά στην ουσία επέκταση της ήδη υπάρχουσας "υγειονομικής βόμβας" και πρόκειται να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΕΟ του ΚΚΕ, ο Κ. Παπαδάκης στην ερώτησή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με την Εφημερίδα της ΕΕ προκηρύχθηκε διαγωνισμός για έργο με τον παραπλανητικό τίτλο "Μελέτη- κατασκευή έργων, για την Α΄ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων" που επεξεργάστηκε η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνει να ολοκληρώσει η σημερινή της ΝΔ με τη στήριξη της EE» και σημειώνει:

 «Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ακόμη καταστροφικό για την υγεία και το περιβάλλον έργο, μια νέα χωματερή ελάχιστης χωρητικότητας 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σύμμεικτων σκουπιδιών, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε απόσταση 35 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας, στη Φυλή, στη θέση Σκαλιστήρι. Η τοποθεσία που επιλέγεται βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εργατικές κατοικίες στον οικισμό Γεννηματά 2 των Άνω Λιοσίων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων και των εργαζόμενων της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζοντάς τους όχι μόνο στην ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και στο να ζουν δίπλα σε σκουπιδότοπους. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι με την υπάρχουσα χωματερή σύμφωνα με όλες τις μελέτες των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται σοβαρή αύξηση των νεοπλασιών στον πληθυσμό».

 O Κ. Παπαδάκης αναφέρει, επίσης, ότι παράλληλα, στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η αξιοποίηση έξι συνολικά ανενεργών λατομείων ("Μουσαμά" στην Πετρούπολη, "Μελετάνι" στη Μάνδρα, Κυριακού στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα, Ιντερμπετόν) «ως χωματερών με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, την υγεία τους και το περιβάλλον».

   «Οι παραπάνω σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των τοπικών και περιφερειακών αρχών βασίζονται στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Γιατί, ευρωενωσιακή πολιτική αποτελούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές σκουπιδιών, η καύση απορριμμάτων, καθώς και η παράδοσή όλης της δραστηριότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους με ΣΔΙΤ και παράλληλη ενίσχυσή τους με κονδύλια και χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων. Για αυτό είναι ψευδεπίγραφες οι διακηρύξεις της ΕΕ περί προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης "Ζώνης καθαρού αέρα στις πόλεις της ΕΕ". Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και σε προηγούμενη ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Επιτροπή υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ έδωσε πλήρη κάλυψη στην επέκταση των χωματερών με την αξιοποίηση παλιών λατομείων» τονίζει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ρωτά την Επιτροπή, με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται:


  •    στις κατεπείγουσες προειδοποιήσεις σωματείων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον από τις παραπάνω δραστηριότητες και τους επιπρόσθετους σχεδιασμούς, και στις διεκδικήσεις τους:


  •  να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να σταματήσει οποιοδήποτε σχέδιο για νέα χωματερή, να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων
  •  να απαλλαγούν τα λαϊκά στρώματα από τα ανταποδοτικά τέλη και να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου