Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον: Πολλαπλά εκτεθειμένη διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Ιλίου




Με τίτλο "Πολλαπλά εκτεθειμένη από τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις της στο θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) η διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Ιλίου" η δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση και  τονίζει ότι στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου Ιλίου που διεκδικούν η όποια τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. να γίνει στη βάση της ισότητας και της ισονομίας:

"Πολλαπλά εκτεθειμένη από τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις της πάνω στο θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Ιλίου είναι η Δημοτική Αρχή του κ. Ζενέτου, όλο το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και τους εργαζόμενους του Δήμου για παραπάνω από ένα μήνα.  

Συγκεκριμένα, στο Δ.Σ. της 17ης Οκτωβρίου, η διοίκηση Ζενέτου – χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση με το σωματείο εργαζομένων και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου – εισηγήθηκε προς ψήφιση την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. καταθέτοντας ένα σχέδιο με το οποίο ήταν αντίθετοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου καθώς δεν εξασφάλιζε τις αρχές της ισότητας και της νομιμότητας στη διαδικασία κρίσεων και τοποθέτησης Προϊσταμένων.

Εν συνεχεία, ύστερα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων του Δήμου που παραβρέθηκαν στη διαδικασία του Δ.Σ. και ύστερα από πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης το θέμα αποσύρθηκε με σκοπό να πραγματοποιηθεί διαβούλευση στην οποία θα συμμετείχε η διοίκηση (μειοψηφίας) του Δήμου, οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις και οι εκπρόσωποι εκπροσώπων των εργαζομένων. Ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου, παρά τις αρχικές δηλώσεις του Δημάρχου περί «επείγοντος χαρακτήρα» του θέματος δεν προχώρησε στην σύγκληση της διαδικασίας διαβούλευσης παρά μόνο ύστερα από την επαναφορά του από τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», Κώστα Κάβουρα, στο Δ.Σ. της 29ης Οκτωβρίου κατά την διαδικασία των ερωτήσεων. 

Σημειώνεται, ότι όταν τέθηκε το ζήτημα, από την απάντηση του Δημάρχου αποδείχθηκε ότι η διοίκηση επέλεξε αντί να προσκαλέσει σε διαδικασία διαβούλευσης το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και το σωματείο εργαζομένων, επιχείρησε να πραγματοποιήσει μεμονωμένες συναντήσεις με καθέναν ξεχωριστά (!) παρά την συμφωνημένη διαδικασία. Προφανώς, η μεθόδευση αυτή βρήκε απέναντί της το σύνολο της αντιπολίτευσης η οποία απαίτησε την άμεση σύγκληση διαδικασίας διαβούλευσης με όλες τις παρατάξεις και το σωματείο εργαζομένων. Ωστόσο, όταν συγκλήθηκε αυτή, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων διαπίστωσαν ότι δεν είχαν προσκληθεί στην συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τονίζεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση απαίτησε τη παρουσία εκπροσώπων του σωματείου προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Η νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου με την παρουσία όλων εκτός του Δημάρχου, κ. Ζενέτου, που επέλεξε να την απαξιώσει. Η διοικούσα παράταξη εκπροσωπήθηκε από το Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Χαραλαμπόπουλο. 

Σ’ αυτή, κατατέθηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές, ενώ στο τέλος της διαδικασίας κατατέθηκαν προτάσεις τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τη διοίκηση η οποία υποχώρησε από το αρχικό σχέδιο τονίζοντας το ενδιαφέρον της να τροποποιήσει «σημειακά» μόνο την Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η συνάντηση κατέληξε ότι πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση του σωματείου εργαζομένων για να τοποθετηθεί επίσημα στα νέα δεδομένα.

Τελευταία πράξη του δράματος, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του σωματείου του Δήμου η Δημοτική Αρχή, αγνοώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση και το σύνολο των εργαζομένων, απέστειλε πρόσκληση για Δ.Σ. φέρνοντας σε ψήφιση τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου και μάλιστα με ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που συζητιέται σε επίπεδο της διαβούλευσης, δηλαδή ένα σχέδιο που δεν στέκεται αποκλειστικά στην «σημειακή» παρέμβαση που αφορά στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά η ίδια η διοίκηση του Δήμου. 

Οι παραπάνω μεθοδεύσεις, πέρα κι έξω από κάθε δεοντολογία, αποτελούν πλήγμα για την δημοκρατία στον Δήμο μας και κατάφορη απαξίωση για το αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο και τους εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Η δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» τονίζει ότι στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου Ιλίου που διεκδικούν η όποια τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. να γίνει στη βάση της ισότητας και της ισονομίας. Δηλώνουμε ότι θα δεν θα συναινέσουμε στην έγκριση της από το Δ.Σ. αν δεν έχει εγκριθεί προηγουμένως από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2019 και την επαναφορά του μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι θέσεις των εργαζομένων. 

Θεωρούμε απαραίτητη την συνολική τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. με τρόπο που θα διασφαλίζει ισότητα κατά τη διαδικασία κρίσεων και τοποθέτησης Προϊσταμένων για όλους τους εργαζόμενους με συνάφεια αντικειμένου ειδικότητας, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς. Τέλος, παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ως την πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Δήμου.

Ίλιον, 18/11/2019"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου