Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Απατζίδη για τις συντάξεις των Ποντίων και Βορειοηπειρωτών ομογενών


Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη να λαμβάνουν οι ομογενείς υπερήλικες από τον Πόντο, τη Βόρεια Ήπειρο και αλλού υψηλότερες συντάξεις που θα τους επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Στην ερώτησή της η βουλευτής Μαρία Απατζίδη υπενθύμισε πώς θεσπίστηκε η σχετική μέριμνα για συντάξεις για τους ομογενείς υπερήλικες το 1982 και ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα που υπήρξαν κατά τη μνημονιακή περίοδο από το 2012, οπότε διακόπηκαν οι συντάξεις, μέχρι το 2016 που επανήλθαν ως επιδόματα.

 Σημείωσε ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016, το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανέρχεται σε 360 Ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει στην Ελλάδα α) δεκαπέντε (15) έτη συνεχόμενης μόνιμης και νόμιμης διαμονής και β) 35 πλήρη έτη διαμονής, ενώ μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από όσους λαμβάνουν το επίδομα δεν μπορούν εξ αντικειμένου να το λαμβάνουν στην ολοκληρία του, αλλά μόνο μέρος του, που προς τα κάτω μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 150 Ευρώ περίπου.

Δημιουργείται έτσι το ζήτημα ότι τα επιδόματα αυτά είναι υπερβολικά μικρά και δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωση των υπερηλίκων ομογενών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στην αξιοπρέπεια μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας αλλά και στην ισότητά της με τους άλλους Έλληνες».

Η βουλευτής Μαρία Απατζίδη ρώτησε τι μέριμνα θα υπάρξει για τις συντάξεις των Ποντίων και Βορειοηπειρωτών ομογενών και τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστούν ελάχιστες συντάξεις από 360 ευρώ και άνω για όλους τους υπερήλικες ομογενείς, ώστε να μπορούν αυτοί να ζουν με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου