Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Χαρά Καφαντάρη - Από τη “μπουλντόζα” στον “ οδοστρωτήρα” …




Θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική ανάλυση η χρήση ονομάτων βαριών μηχανημάτων, για την περιγραφή αρχηγών της Ν.Δ. αν το σημερινό διακύβευμα των εκλογών της 07.07. 2019  δεν ήταν τόσο σοβαρό. Τελικά η οικειοποίηση του όρου «οδοστρωτήρας» από τον πρόεδρο της ΝΔ είναι άκρως αποκαλυπτική για το εφαρμοστέο πρόγραμμα του.  Ας δούμε μερικές επιπτώσεις.

Τον  όρο οδοστρωτήρας τον χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να δώσει έμφαση  στην τοποθέτηση του για την άρση «εμποδίων της επιχειρηματικότητας». Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνει αυτό.

Για το αφορολόγητο: Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει πολιτική υποστήριξη η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν πρόταση κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου. Μόλις το θέμα αυτό ήρθε για ψήφιση στην Βουλή, η ΝΔ με αστήρικτες αιτιάσεις, δεν παραβρέθηκε καν στην Βουλή.

Για την υγεία:  Ο Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών, αφού τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αποκάλυψη ήρθε πολύ γρήγορα. Όσοι ακόμα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν καλώς, οι υπόλοιποι στον καιάδα της κοινωνικής αναλγησίας. Η πρόσφατη απεργία των διαγνωστικών κέντρων δείχνει  τι θα σημάνει η παράδοση της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα ,  ενώ πληθαίνουν οι απόψεις για επαναφορά του 5ευρου  στα δημόσια νοσοκομεία  και  στήνεται η υποχρεωτική μετάβαση του συστήματος υγείας και συνταξιοδότησης στο σύστημα των 3 πυλώνων δηλαδή στο σύστημα Πινοσέτ, όπως και οι ίδιοι ομολογούν.

Ο «οδοστρωτήρας» όμως δεν σταματά εδώ.  Κλείνει το μάτι σε κάθε αυθαιρεσία και φοροδιαφυγή με τη ρήση «εγώ δεν στέλνω το κράτος». Μήπως τελικά δένει και με τις άλλες εξαγγελίες για την κατάργηση «άχρηστων οργανισμών του δημοσίου»;  Μήπως τελικά προαναγγέλουν την κατάργηση του σώματος επιθεωρητών εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει το εργατικό δίκαιο, ή το ΣΔΟΕ που εργάζεται για την αποτροπή φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής; 

 Είναι αλήθεια,  ο πρόεδρος της ΝΔ σε ομιλία του στην Πάτρα υποσχέθηκε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ποιας όμως; Της εργατικής νομοθεσίας που ετοιμάζει η ΝΔ από το παρελθόν. Εργατικής νομοθεσίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις, επιβολής 7ήμερης εργασίας, κατάργησης του ξεπερασμένου οκτάωρου, αλλά και όλων των «εμποδίων» για τις επιχειρήσεις είτε  περιβαλλοντικών είτε εργατικών. Ο δρόμος στρώθηκε από καιρό, όταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφιζαν εν χορώ την κατάργηση του οχτάωρου για τους οδηγούς αλλά και από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης (ομογάλακτης της ΝΔ) για αύξηση των ωρών εργασία σε 60. Ακόμα μια φορά θα προσπαθήσουν να «διορθώσουν» τις προθέσεις τους με αιτιάσεις για fake news και άλλες  δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι μία.

Κλείνουν τα μάτια τους στο μέλλον. 

Κλείνουν τα αυτιά τους στις προσπάθειες για θεσμοθέτηση και καθιέρωση εβδομάδας 4 ημερών εργασίας, προτάσεις που συζητιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία ή ακόμα και, πρόσφατα, στην Ρωσία. Ποτέ στην πολιτική ζωή της Ελλάδας δεν χρειάστηκε να επιστρατευτεί τέτοιος μεγάλος αριθμός πολιτικών προσώπων που προσπαθούν να διορθώσουν τις δηλώσεις του πολιτικού τους αρχηγού, διδάσκοντας την αναθεώρηση της ιστορίας, την υποκρισία και τα fake news, τον εξωραϊσμό της πικρής αλήθειας.  Ματαιοπονούν, αφού η ζοφερή πραγματικότητα  δεν κρύβεται ούτε εξωραΐζεται, άλλωστε η πολιτεία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα έργα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική. Ανεργία 28%, απολύσεις, κατάργηση δομών του κοινωνικού κράτους, κλείσιμο νοσοκομείων, ύφεση και πτώση ΑΕΠ κατά 25%, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού, για να θυμηθούμε μερικά από τα έργα τους.   


Στον αντίποδα των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων επιλογών στέκεται το προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.   Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ορθολογικό  που έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων θετικών μέτρων που θεσμοθετήθηκαν  και διασφαλίζει:

.- την συνέχεια της μείωσης της ανεργίας με πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας
.- την  αύξηση του κατώτατου μισθού που άρχισε και θα συνεχιστεί
.- την προστασία των εργαζομένων, την πληρωμή των υπερωριών και της υπερεργασίας
.- την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας 
.- την αναβάθμιση των δομών υγείας και με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού
.- την συνέχεια της αναβάθμισης της παιδείας, με προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, που ήδη έχουν εξαγγελθεί, την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς,
.- την προσέλκυση νέων επενδύσεων με στόχο τον διπλασιασμό τους και ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας
.- την υλοποίηση στοχευμένων μειώσεων της φορολογίας (μείωση της προκαταβολής φόρου,  μείωση στο πρώτο φορολογικό κλιμάκιο, κατάργηση και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ) ,  
.- εκσυγχρονισμό του κράτους με την ψηφιοποίηση του δημοσίου
.- μια περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.

Το πρόγραμμα μας και η ψήφος στις εκλογές πρέπει να γίνει φραγμός στα αντιλαϊκά σχέδια της παλινόρθωσης των εραστών των αντιλαϊκών μέτρων, της διαρκούς μνημονιακής εποπτείας, της επιβολής των όρων του ΔΝΤ, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. Όλοι οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν  το  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για  την υπεροχή του κόσμου της ελπίδας και της  κοινωνικής προκοπής.

Χαρά Καφαντάρη
Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου