Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Μιχάλης Σελέκος Δήμαρχος Χαϊδαρίου: «Το έργο μας κρίνεται καθημερινά και θα κριθεί και τον επόμενο χρόνο με τις δημοτικές εκλογές από τους δημότες.»









Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στα τρέχοντα ζητήματα στο δήμο του. 
Μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε η διοίκηση με τα απορρίμματα, για τα στρατόπεδα και τον Σκαραμαγκά, τον μερικό διαχειριστικό έλεγχο το αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Καβάλας, τα έργα που γίνονται στο δήμο, το δάνειο για το φωτισμό στο Χαϊδάρι και την κοινωνική πολιτική του δήμου.

Παλμός: Κύριε Σελέκο μετά από 4 χρόνια στη διοίκηση του δήμου Χαϊδαρίου, πως, εσείς, κρίνετε το έργο σας, αισθάνεστε ικανοποιημένος;
Το έργο μας κρίνεται καθημερινά και θα κριθεί και τον επόμενο χρόνο με τις δημοτικές εκλογές. Το αν είμαστε επιτυχημένοι ως διοίκηση θα το κρίνουν οι δημότες της πόλης μας.

Παλμός: Οι δημότες φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι από την καθαριότητα στο δήμο. Πως το σχολιάζετε;
Οι δημότες έχουν δίκιο όταν βλέπουν ότι υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα στην πόλη, να εκφράζουν και την άποψη τους και την αντίθεση τους με την εικόνα που υπάρχει, αλλά πρέπει να γνωρίζουν και γιατί είμαστε σε αυτό το σημείο. Όταν παραλάβαμε το δήμο, η καθαριότητα ήταν στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Ότι όχημα υπήρχε ήταν εικοσαετίας και μερικά πιο παλιά, δεν υπήρχε προσωπικό στην καθαριότητα, δεν υπήρχε συνδυασμός για τη σωστή λειτουργία της, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε να την παραχωρήσει σε ιδιώτες. Ήθελε να την απαξιώσει. Δεν υπήρχαν αυτοκίνητα βασικά για να λειτουργήσει η καθαριότητα, όπως είναι η «σκούπα», το πλυντήριο κάδων, ο φορτωτής και υπήρχε μόνο ένα φορτηγό και τα απορριμματοφόρα ήταν όλα πεπαλαιωμένα.
Ξεκινήσαμε λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια με δεδομένο ότι είμαστε στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ, με περικοπές στον προϋπολογισμό κατά 65%, και με προβλήματα διαδικασιών που είναι πάρα πολύ χρονοβόρα.   

Παλμός: Οι δημότες γνωρίζουν πως έχετε οικονομική ευχέρεια λόγω των ανταποδοτικών τελών. Μήπως σας λείπει ο σχεδιασμός;
Όχι. Τον σχεδιασμό τον κάναμε από την αρχή. Θέλαμε να πάρουμε ένα στόλο οχημάτων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα της καθαριότητας. Δηλαδή, 4 απορριμματοφόρα, «σκούπα», πλυντήριο κάδων, φορτηγό, φορτωτή, και 2 μικρά 4χ4.

Παλμός: Αυτά θα τα πάρετε τώρα?
  Ακριβώς! Η διαδικασία ξεκίνησε πριν 3 χρόνια. Δυστυχώς επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός, το κόστος μεγάλο, 1.270.000 ευρώ, χρειάσθηκαν 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί… Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλα έχουν παραγγελθεί. Έχουμε ήδη τον φορτωτή και σταδιακά μέχρι το Νοέμβρη θα αποκτήσουμε όλο τον στόλο των οχημάτων.  Ενδιάμεσα είχαμε πάρει με άλλες διαδικασίες φορτηγό, άλλο ένα ανυψωτικό προσπαθώντας να δώσουμε μια ανάσα στην πόλη. Οριστικά όμως το πρόβλημα θα λυθεί όταν πάρουμε και αυτά τα μηχανήματα.
Σε σχέση με το προσωπικό, ξέρετε ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις. Προσπαθούμε μέσω των συμβάσεων που είχαμε και του προσωπικού που προσλαμβάνουμε τώρα σαν μόνιμο, το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα.
Παλμός: Θα έπρεπε να κάνετε αυτές τις διαδικασίες πιο νωρίς, ίσως;
Αυτές οι διαδικασίες δεν εξαρτώνται από μας! Είναι συγκεκριμένες για όλους τους δήμους. Αν ήταν εξαρτιόταν από μας θα είχαμε ολοκληρώσει τις προσλήψεις από καιρό. Με την ολοκλήρωση της πρόσληψης προσωπικού, που από ότι έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα  γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τα μηχανήματα, θα αλλάξει τελείως η όψη της πόλης.
Όπως είπα όταν παραλάβαμε το δήμο βρήκαμε στην καθαριότητα ένα μεγάλο μηδενικό και τεράστιους όγκους σκουπιδιών. Μια πόλη που βρώμαγε απ’ άκρη σ΄ άκρη. Δεν είχαμε τα μέσα. Κάναμε εθελοντικούς καθαρισμούς, βγάζουμε δρομολόγια από το πρωί ως την άλλη μέρα το πρωί, όμως με λειψά και παλιά αυτοκίνητα που πηγαίνουν συνέχεια στο γκαράζ, που εμείς ενεργοποιήσαμε, έστω και με ελάχιστο προσωπικό, δεν μπορούμε  να κάνουμε περισσότερα. Όλα αυτά θα αλλάξουν όπως είπα.

Παλμός: Αλλάζοντας θέμα, θα σας ρωτήσω για τα στρατόπεδα και τον Σκαραμαγκα. Για πολλά χρόνια ως αντιπολίτευση, διεκδικούσατε την αξιοποίηση τους. Ως δημοτική αρχή σας δόθηκε η ευκαιρία να κάνετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
Και σήμερα παραμένει αυτό το αίτημα. Έχουμε πάρει αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και έχουμε κάνει πάρα πολλές επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς. Προσκρούουμε στην άρνηση τους, ως προς το στρατόπεδο, ότι σε αυτή τη φάση δεν παραχωρείται. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να χαρακτηριστεί το Μπλοκ 15, στην καρδιά του στρατοπέδου και είναι ένα μνημείο της εθνικής αντίστασης και προσπαθούμε να βρούμε λύση ώστε να είναι προσβάσιμο και να αποδοθεί στο δήμο.   Για το Σκαραμαγκά, κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες να αποδοθεί η πλατφόρμα, που σήμερα στεγάζει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, και είναι παράνομες προσχώσεις που είχαν κάνει τα ναυπηγεία. Υπάρχει η υπόσχεση ότι με την απομάκρυνση του κέντρου φιλοξενίας αυτό θα αποδοθεί στο δήμο.

Παλμός: Η υπόσχεση είναι προφορική ή με κάποια έγγραφα;
Δυστυχώς, ξέρετε πως λειτουργεί το κράτος…. Μόνο προφορικές υποσχέσεις, οι οποίες βέβαια έχουν δημοσιοποιηθεί και σε δηλώσεις που έχουν κάνει οι υπουργοί. Εγγράφως έχουμε κάνει πάρα πολλά αιτήματα. Δεν απαντάνε.

Παλμός: Με τον μερικό διαχειριστικό έλεγχο για τα παρελθόντα έτη, μπορείτε να μας πείτε για το πόρισμα;
Είμαστε η μοναδική διοίκηση που κάνει διαχειριστικό έλεγχο στο δήμο. Κανείς δεν είχε την τόλμη να το κάνει. Είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος, έχουν έρθει κάποια πορίσματα. Κάποια από αυτά έχουν πάει στον εισαγγελέα, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα αν δεν ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος.

Παλμός: Για τα μεγάλα έργα υπάρχει η αίσθηση ότι δεν γίνονται στο Χαϊδάρι. Τι απαντάτε σε αυτό;
Ίσα – ίσα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα και άλλα είναι προγραμματισμένα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση από κάποιες άλλες εποχές, που κυρίως αυτό που έβλεπαν ήταν η βιτρίνα, λίγα λουλουδάκια και μια επιφανειακή  αίσθηση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη. Ποιος ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία; Η δική μας δημοτική αρχή μετά από τρομερές πιέσεις και μελέτες που έχουμε κάνει. Ήδη ξεκίνησε το αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Καβάλας.

Παλμός: Το οποίο σταμάτησε όμως!
Ναι! Σταμάτησε προσωρινά γιατί υπήρχε ένας αχαρτογράφητος αγωγός της ΕΥΔΑΠ: Τώρα βρέθηκε άλλη λύση. Θα περάσει από τις αριστερές λωρίδες  της Λεωφόρου Καβάλας και το έργο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Παλμός: Ήταν λοιπόν μια παλιά μελέτη.
Από το 2006 είχε γίνει. Δυστυχώς όμως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν το κυνήγησαν αυτό το θέμα.
Επίσης έχουμε κάνει μελέτη σαν δήμος για όλες τις άλλες περιοχές. Τη Β. Δυτική λεκάνη του Δάσους, το στρατόπεδο, την Αφαία και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν πιά και αυτά τα έργα. Παράλληλα έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις στο χώρο της Ρίμινη και του στρατοπέδου, στην Αστυθέα με μικρό αντιπλημμυρικό, στην περιοχή γύρω από το Δημαρχείο. Όλες αυτές οι περιοχές πλημμύριζαν.  Είχαμε τεράστιες καταστροφές στο παρελθόν. Ήταν τραγική η κατάσταση.
Είμαστε στο «παρά ένα» να ξεκινήσουν τα έργα με τις πεζογέφυρες στο παλατάκι και στο Δαφνί.

Παλμός: Κι εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο παλατάκι!
Αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε από δύο κατοίκους, οι οποίοι ήρθαν σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των 70.000 κατοίκων της πόλης μας και προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη δημιουργία μιας πεζογέφυρας που είναι απαραίτητη για την πόλη. Όμως με τις ενέργειες που έχουμε κάνει πιστεύουμε ότι θα είναι θετική η εξέλιξη.
Έχουμε επίσης προγραμματίσει πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Έχουμε την ανάπλαση της οδού Φαβιέρου που τέμνει μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου μας, την Γρηγορούσα. Θα συνδέσει μέσω της πεζογέφυρας την Φαβιέρου με το κεντρικό Χαϊδάρι. Θα αναβαθμιστούν και τα καταστήματα με την ασφαλή διέλευση των δημοτών.
Έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για την ανάπλαση των 2 γηπέδων και ξεκινάμε τα έργα στο Τάκης Χαραλαμπίδης και σε 2 βδομάδες για το πρώτο ανοιχτό γήπεδο στο Δάσος.

Παλμός: Θα πρέπει οι ομάδες να βρουν γήπεδα γιατί θα γίνονται ταυτόχρονα και τα 2 γήπεδα;
Κατ’ αρχήν το ανοιχτό γήπεδο στο Δάσος δεν χρησιμοποιείται. Το άλλο θα πρέπει να κλείσει για λίγο χρονικό διάστημα. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Παλμός: Γιατί δεν φτιάχνατε πρώτα αυτό που δεν λειτουργεί για να μπορέσουν να χρησιμοποιούν αυτό; Γιατί κάνετε και τα δύο γήπεδα ταυτόχρονα;
Επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την απένταξη ή την ακύρωση ενός έργου, και από τη στιγμή που αυτό το παλεύουμε κάτω από συνθήκες απίστευτης γραφειοκρατίας, εδώ και χρόνια,  δεν μπορεί «όταν έχεις φτάσει στη βρύση» να σταματήσεις. Μπορεί η βρύση να στερέψει. Οι ομάδες θα χρησιμοποιούν το γήπεδο δίπλα από το ΑΤΤΙΚΟ, έχουμε έρθει σε επαφή και με γειτονικούς δήμους και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Παλμός: Δε λέτε εσείς στις ομάδες ψάξτε να βρείτε γήπεδο;
Έχουμε έρθει σε επαφή και με γειτονικούς δήμους και από μόνες τους μερικές ομάδες έχουν βρει γήπεδα.

Παλμός: Ας έρθουμε τώρα στο δάνειο που θα πάρετε για το φωτισμό στο Χαϊδάρι. Γιατί το παίρνετε από  το παρακαταθηκών και δανείων;
Ο φωτισμός θα εξωραΐσει όλο το Χαϊδάρι και το δάνειο ανέρχεται στις 768.000 ευρώ. Δεν υπήρχε άλλη πηγή δανειοδότησης αυτή τη στιγμή και το ταμείο έχει του καλύτερους όρους. Ήδη ετοιμάζουμε τη μελέτη για να γίνει μετά η δημοπρασία και να μπει εργολάβος για να ξεκινήσει το έργο. Θα υπάρχει καλύτερος φωτισμός στην πόλη αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Παλμός: Είπατε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η περιφέρεια σας αρνείται το δάνειο. Ισχύει;
Η περιφέρεια δέχεται συγκεκριμένου χρηματικού ύψους από κάθε δήμο. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε ήδη εντάξει σε συνεργασία με την περιφέρεια, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Ασφαλτοστρώσεις και όλα τα έργα που θα κάνουμε ξεπερνούν τα 30 εκ Ευρώ και έχουμε ξεπεράσει το χρηματικό όριο που δικαιούμαστε αρκετά. Δεν μπορούσαμε να εντάξουμε και τον φωτισμό. Προτιμήσαμε να σώσουμε τον κόσμο από πιθανές πλημμύρες παρά να εντάξουμε τον φωτισμό που είναι μεν σημαντικός αλλά προείχαν τα αντιπλημμυρικά. Θα μπορούσαμε να μην πάρουμε αντιπλημμυρικό 5,5 εκ. και να κάνουμε εξωραϊστικά έργα βιτρίνας 5,5 εκ. Δεν το κάναμε.

Παλμός: Οι παιδικές χαρές;
Έχουν γίνει όλες οι μελέτες είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση και θα εξωραϊστούν. Οι παιδικές χαρές του δήμου θα πληρούν όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Θα είναι πιστοποιημένες. Σε αυτό το σημείο θα σας πω ότι δυστυχώς έχουμε πάρα πολλές καταστροφές. Βανδαλισμούς! Και σε παιδικές χαρές και σε πλατείες και σε δημοτικά κτήρια. Κάθε μέρα καταγράφουμε πολλές ζημιές σε μια εποχή που χρήματα δεν υπάρχουν ούτε και το προσωπικό.
Παλμός: Με την κοινωνική πολιτική του δήμου;
Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στην κοινωνική υπηρεσία. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Οι παιδικοί σταθμοί είναι πρότυπο πλέον. Έρχονται από άλλους δήμους για να φέρουν τα παιδάκια τους σε μας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουμε καταργήσει τα τροφεία, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έρχονται. Έχουμε άριστο προσωπικό. Το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνικής υπηρεσίας ασχολούνται με ζητήματα που παλιότερα δεν υπήρχαν. Με την φτώχεια του κόσμου, τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από την ανέχεια, την ανεργία. Δίνουμε και καθημερινό φαγητό σε οικογένειες, μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο δίνουμε τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ‘όπως και φάρμακα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Τα ΚΕΠ υγείας δεν είναι απλά για να έχεις έναν τίτλο και έναν υπάλληλο που να δίνει συμβουλές. Θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικές πράξεις. Κάνουμε ελέγχους στις γυναίκες με τεστ παπ, μαστογραφίες, μυοσκελετικούς ελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό. Κάνουμε ειδικές ημερίδες υγείας και το τελευταίο που κάναμε είναι το κέντρο άνοιας σε συνεργασία με το Γενικό Ναυτικό Νοσοκομείο. Η άνοια και το αλτζχάϊμερ ξέρετε ότι πλήττουν πάρα πολλές οικογένειες. Με εξειδικευμένο προσωπικό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε  τους δημότες μας. Έχουμε στην κοινωνική υπηρεσία το «Έρεισμα», ένα κέντρο που βοηθάει παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχουμε το κοινωνικό φροντιστήριο. Πέρσι είχαμε 150 παιδιά . Φέτος οι ρυθμοί εγγραφών είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Ευχαριστούμε τους καθηγητές και τους δασκάλους για τις εθελοντική τους προσφορά και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τις επιτυχίες τους και στο σχολείο και στα πανεπιστήμια.  

Παλμός: Οραματίζεστε ένα καλύτερο Χαϊδάρι με εσάς δήμαρχο στην επόμενη πενταετία; Θα είστε υποψήφιος;
Εγώ ανήκω σε ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες. Ο χρόνος είναι σύντομος για τις επερχόμενες εκλογές. Θα αποφασίσουμε σε λίγο καιρό για τον υποψήφιο δήμαρχο για το δήμο. Οραματίζομαι ένα καλύτερο Χαϊδάρι με έναν δήμαρχο από το χώρο του ΚΚΕ. Δεν έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία, παρά μόνο το καλό της πόλης με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα υποδομών της πόλης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου