Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πρόταση νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από εννιά δημάρχους στη Βουλή




Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών των κομμάτων πλην της «Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν στις 9/7/18, με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής Πατρέων, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Αχαΐας Σπύρος Τραχάνης.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι επέδωσαν πρόταση νόμου με θέμα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να διαγράφουν ή να ρυθμίζουν τα χρέη των δημοτών τους.

Εκτός από τους δήμους που συμμετείχαν στις συναντήσεις, την στήριξη έχουν δηλώσει και έχουν αποστείλει τις αποφάσεις Δημοτικών τους Συμβουλίων και άλλοι δήμοι, οι αποφάσεις των οποίων θα δοθούν στις αντιπροσωπείες των κομμάτων.

Η αντιπροσωπεία παρέδωσε σχετική πρόταση νόμου, ζητώντας να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα θέσπισης κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα ενταγμένα στα κοινωνικά προγράμματα κλπ.

Οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωσε πως θα καταθέσει τροπολογία για σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία τελικά κατατέθηκε στις 10.07.2018.

Η σχετική πρόταση νόμου αναφέρει:

«Α΄ Με την προσθήκη των παρακάτω  παραγράφων δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια  που γνωρίζουν από κοντά και μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών τους την κατάσταση του νοικοκυριού αφενός να αποφασίζουν για τα κριτήρια ολικής, μερικής διαγραφής πάσης φύσεως χρεών, τη δοσοποίηση κ.λπ., αφετέρου να λαμβάνουν ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις κατά περίπτωση και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για διαγραφή των χρεών. Με αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούν περιπτωσιολογικά  να απαλλάσσονται από χρέη οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται σε κάθε Δήμο στο ΚΕΑ, τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ., να μπαίνουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και να προστατεύονται λειτουργίες, οι υπηρεσίες  και εργαζόμενοι  των Δήμων  από τυχόν καταλογισμό ή υπόνοια για δόλο ή αμέλεια στην είσπραξη των εσόδων.

Β΄ Επί του άρθρου.

Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 174 του ν. 3463/2006, προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:

3α. «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή  η διαγραφή  κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους Δήμους ολόκληρων ή εν μέρει για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητά. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή της μείωσης, ή της δοσοποίησής τους».

Β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων με  απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου τους μπορούν να αποφασίζουν  κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια  μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν  επίσης να θεσπίζουν  διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρη, καθώς και την δοσοποίησή τους για  επαγγελματίες και αγρότες  που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν  υπερβαίνει τα 12  χιλιάδες (12.000) ευρώ.  Με την ίδια απόφαση  τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά  κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή για τη μείωση   ή τη  δοσοποίηση τους».

– Η υφιστάμενη παράγραφος 3 του άρθρου 174 του ν. 3463/2006 αναριθμείται και παίρνει τον  αύξοντα  αριθμό 4».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου