Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Στέφανος Παπαδόπουλος: Πόσο ασφαλή και λειτουργικά είναι τα σχολεία μας;




Με μια επιστολή - άρθρο προς στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο ο Στέφανος Παπαδόπουλος, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου και Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περιστερίου ενημερώνει για τις παθογένειες των σχολικών μονάδων.

Τονίζει πως ανάλογα με τα χρήματα που  δίνουν οι περιφέρειες προς τους Δήμους, και φυσικά και στον Δήμο Περιστερίου, δεν έχουν ως αντίκρισμα την ανάλογη συντήρηση  που θα έπρεπε. 
Οι περισσότερες σχολικές εγκαταστάσεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αναφέρει, και τα  κακώς διαχειριζόμενα κονδύλια που εκμεταλλεύονται από ανθρώπους μέσω "διαγωνισμών"με τον τρόπο που γίνονται, δύναται να αποτελέσει αντικείμενο συμφερόντων με «προμήθειες» ή κοινώς «μίζες». 
Μιλάει επίσης και για σχολικές μονάδες που  λειτουργούν   χωρίς επαρκή αντισεισμική προστασία  λόγω έλλειψης κανονισμών της τότε εποχής και αμέλειας συντονισμού  με τους τωρινούς , σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. 
Τέλος προτείνει τη δημιουργία ομάδων  πραγματογνωμοσύνης, επισκευής και συντήρησης.
Διαβάστε:

"Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ,είναι  οι σχολικές μονάδες ( Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) και βρεφονηπιακοί –παιδικοί σταθμοί  ασφαλείς εγκαταστάσεις;

Συντηρούνται όπως θα έπρεπε ώστε να είναι στοιχειωδώς κατάλληλες για την συγκεκριμένη χρήση;

Μετά την κατάργηση του Ο.Σ.Κ η υποχρέωση συντήρησης των σχολικών μονάδων  μεταφέρθηκε στους Δήμους με την ετήσια οικονομική  συνδρομή  από τις Περιφέρειες.

Παρατηρείται  ότι κάποιες  χιλιάδες ευρώ (λίγα για το μέγεθος και την κατάσταση των σχολείων) που δίνουν οι περιφέρειες προς τους Δήμους, και φυσικά και στον Δήμο μας , δεν έχουν ως αντίκρισμα την ανάλογη συντήρηση  που θα έπρεπε. 

Οι περισσότερες σχολικές εγκαταστάσεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτό γίνεται εμφανές όταν μιλάμε για τις σχολικές αίθουσες που σε ποσοστό άνω του 60% σε ολόκληρη την χώρα, το έτος κατασκευής είναι πριν το 1984!

Τα προβλήματα αυτά γίνονται αισθητά  για κάποιο ανεξήγητο λόγο μόνο στους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να τα αναδείξουν στους αρμόδιους φορείς του δήμου συχνά χωρίς καμία επιτυχία. Άλλες φορές πάλι το «πρόβλημα» καλύπτεται από τους ίδιους φορείς  με ένα εξωτερικό βάψιμο… συνηθισμένοι στην κουλτούρα « βιτρίνας» και όχι ουσίας  ή βλέπουμε επιθυμητά αποτελέσματα  μόνο υπό την πίεση συλλόγων γονέων, και αυτό από φόβο των αιρετών μη χάσουν ψήφους.

Επιπροσθέτως, τα  κακώς διαχειριζόμενα κονδύλια που εκμεταλλεύονται από ανθρώπους μέσω "διαγωνισμών" η της συνήθους μεθόδου των απευθείας αναθέσεων συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην όξυνση του προβλήματος.

Ο συνδυασμός της απουσίας  των ειδικών από τους δήμους και του ανεπαρκούς  γνωστικού επιπέδου καθώς και της έλλειψης ελέγχων στις κτιριακές εγκαταστάσεις δύναται να αποτελέσει αντικείμενο συμφερόντων με «προμήθειες» ή κοινώς «μίζες».

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας των σχολείων και παιδικών σταθμών  είναι ο «περιβόητος» Προσεισμικός Έλεγχος Δημοσίων Κτηρίων που έχει προτείνει και επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο ο ΟΑΣΠ  προς τους Δήμους και περιφέρειες ,τονίζοντας την ανάγκη αυτών  των ελέγχων ειδικά για κτήρια που είναι κατασκευασμένα προ 1984.

Δίχως καμιά λεκτική υπερβολή , κοντά στη δομική τρωτότητα (ελαττώματα- κακοτεχνίες,  φθορές, διαβρώσεις, κλπ)  που παρουσιάζουν , υπάρχουν σχολικές μονάδες που  λειτουργούν στις μέρες μας  χωρίς επαρκή αντισεισμική προστασία  λόγω έλλειψης κανονισμών της τότε εποχής και αμέλειας συντονισμού  με τους τωρινούς , σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς  .Υποχρέωση από το 2004 όλων των Δήμων της χώρας αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί. Ένας  εξ αυτών είναι και ο Δήμος Περιστερίου!

Στο  κοινωνικό αυτό πλαίσιο κατανοούμε ότι  αν  η κατάσταση παραμείνει ίδια , οι σχολικές μονάδες θα χειροτερέψουν και  δεν θα είναι ασφαλείς ώστε να εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.
Κατά συνέπεια, ο τραυματισμός ή ακόμα χειρότερα συμβάντα εξαιτίας των παραπάνω θα είναι όχι μόνο αναμενόμενα αλλά και συνηθισμένα τόσο για τους μαθητές όσο και τους γονείς τους .Η ανθρώπινη ζωή  φαίνεται  να υποβαθμίζεται  και να απειλείται έως ότου οι δήμοι λάβουν τα μέτρα τους.


 Αυτές οι δυσάρεστες τάσεις της εποχής μας να εθελοτυφλούμε και να γινόμαστε επαίτες για τα στοιχειώδη δικαιώματα και ανάγκες θα  πρέπει να εξαλειφθούν. Η θέσπιση μιας σειράς μέτρων με σκοπό την διασφάλιση της προστασίας  των μαθητών/μαθητριών και την επίτευξη  της αξιοπρεπούς κτιριακής  δόμησης κρίνεται αναγκαία.

Ένας καλός τρόπος άμβλυνσης ακόμα και εξαφάνισης του προβλήματος είναι η δημιουργία ομάδων  πραγματογνωμοσύνης, επισκευής και συντήρησης.
Πιο συγκεκριμένα, ομάδες που θα ελέγχουν , θα αξιολογούν τα προβλήματα μέσα στον υπάρχον χώρο.
Με την ευθυκρισία τους και την τεχνική επάρκεια θα γίνεται η διαπίστωση κακοτεχνιών, αναγκών και  αποτίμηση βλαβών. Επαγγελματίες  μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά  την  κάθε επισκευή  με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. 

Η συντήρηση  δε  αυτών  είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε ολοκληρωμένου έργου και αυτό που τείνει να ξεχνά η τοπική αυτοδιοίκηση όταν σβήνουν τα φώτα. Με τα κριτήρια αυτά, το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται  και η ανάγκη για "δίκαιους" διαγωνισμούς θα αποτραπεί.

Σε μια  πλατφόρμα ηλεκτρονικής ενημέρωσης όπως το http://dinamiprooptikisperisteri.blogspot.com/, το βήμα του δημότη μπορεί να επιδράσει θετικά και καίρια στην ανάδειξη  κοινωνικών προβλημάτων και διεκδίκηση λύσεων στα καθημερινά μας προβλήματα .

 Υπάρχουν τρόποι.
Εσύ τι μπορείς  να κάνεις;

Στέφανος Παπαδόπουλος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περιστερίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου