Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας»



Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη φονική φωτιά στο Μάτι Αττικής, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε εντός του Υπουργικού Συμβουλίου πως αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι.

«Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη» είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

Κατήγγειλε γενικά και αόριστα «προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας» και ακολούθησε τη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και ημέρες, αποδίδοντας την πολύνεκρη τραγωδία από τη φωτιά στις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι.

«Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ζήτησα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό. Ίσως η πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας. Με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία» ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του.

Και συνέχισε: «Αγωνία, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες, αν μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, να σώσουμε έστω και μια ψυχή από αυτές που έφυγαν. Δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή το φόβο, μήπως από κάποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης διαπράττουμε το ίδιο λάθος που διέπραξαν άλλοι. Γι' αυτό να είμαι ειλικρινής».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς κριτικής. Αυτή οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας για μια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά: «Σας κάλεσα σήμερα, γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».


«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέρα και έξω από τις εμφανείς προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας, έχει σημασία και η αυτοκριτική, σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να το επωμιστεί αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός οικιστικού σχεδίου, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις δεκαετιών.

«Αν χρειαστεί να σπάσουμε αβγά, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού πίσω από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να μπει σε «κυνήγι μαγισσών» ή να υιοθετήσει σενάρια. «Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως ξαναπροσπαθήσουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας σε εγρήγορση κρατικού μηχανισμού και εθελοντών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανακτά, σε λίγες ημέρες, την οικονομική της κυριαρχία (σ.σ. με την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου) και τόνισε ότι δεν μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει θέματα ασφάλειας σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, που ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Δεν αντικαθιστά τώρα τους εμπλεκόμενους με την πυρόσβεση

«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας» είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει τώρα σε απομακρύνσεις των εμπλεκόμενων αρμοδίων υπουργών, όπως ο Νίκος Τόσκας.

«Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη και ο αποκεφαλισμός των πυροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτικών που έδιναν και δίνουν τη μάχη με κίνδυνο της ζωής τους» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά «στους λιμενικούς που στη θάλασσα γλύτωσαν από θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας».

«Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε» συνέχισε.

«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Με έμμεσο τρόπο χαρακτήρισε και πάλι τις πολύνεκρες πυρκαγιές ασύμμετρα φαινόμενα, κάνοντας λόγο για απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «με συμμετρικό» τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου