Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ενεργοί Πολίτες Δημοτική Κίνηση Πετρούπολης: Επιτέλους τέλος στις αλαζονικές μειοψηφίες.





Με ανάρτηση στο διαδίκτυο η παράταξη Ενεργοί Πολίτες Δημοτική Κίνηση Πετρούπολης στηρίζει την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου "Κλεισθένης" και της Απλής Αναλογικής για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και αναφέρει τα εξής:

"Επιτέλους τέλος στις αλαζονικές μειοψηφίες. Τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων θα καθορίζουν πια οι πολίτες και όχι ένας άδικος εκλογικός νομός.

Η πρόσφατη ψήφιση του Νόμου "Κλεισθένης" και της Απλής Αναλογικής για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης συνιστά ταυτόχρονα μια δικαίωση του δημοκρατικού κόσμου αλλά και μια τεράστια ευθύνη.

Ο Νόμος "Κλεισθένης Ι" περιλαμβάνει διατάξεις που ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα, τη δημοκρατική έκφραση και την συμμετοχή των πολιτών. Υπηρετούν ένα αποκεντρωτικό αναπτυξιακό πρότυπο, ενισχύουν τις δομές ελέγχου επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ. Ανατρέπουν την μονοπαραταξιακή λογική διοίκησης των ΟΤΑ, ωθούν σε συνθέσεις και συνεργασίες, προκαλούν προγραμματικές συμπράξεις και διευρύνουν την ευθύνη της διοίκησης για τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις για την δικαιότερη και στοχευμένη αντιμετώπιση των Δήμων, βάσει κατηγοριών που αποτυπώνουν πιστότερα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
* Με τα νέα κριτήρια για τις κατηγοριοποιήσεις των Δήμων, τίθενται οι βάσεις για μια πιο δίκαιη διοικητική και δημοσιονομική μεταχείριση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών τους. Η αντιμετώπιση της ανισόμετρης ανάπτυξης και η άρση της ισοπεδωτικής προσέγγισης, η οποία λειτουργούσε σε βάρος των πιο μειονεκτικών Δήμων, είναι βασικές επιδιώξεις της νέας ρύθμισης. Προσδιορίζονται έξι κατηγορίες δήμων με βάση τον πληθυσμό, το βαθμό αστικοποίησης και τα γεωοικονομικά χαρακτηριστικά τους, τη γεωμορφολογική τους ιδιαιτερότητα και τη θέση τους στο διοικητικό χάρτη της χώρας.
* Θεσπίζεται η απλή αναλογική ως το εκλογικό σύστημα διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σήμερα, ο συνδυασμός του δημάρχου της δεύτερης Κυριακής λαμβάνει το 60% των εδρών, ακόμη κι αν την πρώτη Κυριακή έλαβε πολύ μικρό ποσοστό. Είναι ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και θέτει μικρότερες δυνάμεις υπό την εξάρτηση μεγαλύτερων σχηματισμών. Η απλή αναλογική είναι ένα βαθιά δημοκρατικό μέτρο που ευνοεί τις συνεργασίες και τις προγραμματικές συγκλίσεις, τις συνθέσεις, σε ένα πεδίο που το είδος και το μέγεθος των προβλημάτων διευκολύνει τις συναινέσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η λαϊκή βούληση όταν αποτυπώνεται καθαρά και σε επίπεδο συσχετισμών στην άσκηση διακυβέρνησης είτε εθνικά είτε τοπικά κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αισθάνεται ότι η συμμετοχή έχει πραγματικό νόημα, αποτέλεσμα αλλά και μεγαλύτερη βαρύτητα. Από την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και την λογική των εκβιαστικών διλλημάτων μια κοινωνία ωριμάζει μέσω αυτής της διαδικασίας στον μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο και στην αναβαθμισμένη ποιότητα συνεργασιών που οφείλουν πλέον να αποτυπώνουν την πραγματική επιλογή των πολιτών.

Είναι ανάγκη ακόμη μεγαλύτερη πλέον να δέχονται συντριπτική ήττα σε κάθε σημείο της πατρίδας μας οι πολιτικές δυνάμεις των πιο σκοτεινών και αντιδημοκρατικών περιόδων της νεότερης ιστορίας του τόπου μας καθώς και να ηττώνται σχηματισμοί με ιστορία πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής. Εξίσου σημαντικό είναι να ενισχύονται οι δυνάμεις με αναφορά τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη, την διαφάνεια και εν τέλει την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής προόδου.

Εμείς ως Ενεργοί Πολίτες της Πετρούπολης έτσι αντιλαμβανόμαστε αυτή την κατάκτηση της απλής αναλογικής και άλλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νόμο "Κλεισθένης Ι" και έτσι νιώθουμε και την ευθύνη να εργαστούμε με γνώμονα την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά που θα οδηγήσει και στην πόλη μας σε ένα καλύτερο αύριο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου