Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Φυτά που αγαπούν το καλοκαίρι

Λένε ότι ο καλός κηπουρός το καλοκαίρι φαίνεται και δικαίως, αφού στις
υψηλές θερμοκρασίες τα φυτά ταλαιπωρούνται αφάνταστα και η επιβίωσή τους γίνεται καθημερινό στοίχημα. 

Υπάρχουν όμως και φυτά που αγαπούν τον ήλιο και την ξηρασία, μήπως ήρθε η ώρα να τα (ξανα)αγαπήσετε και εσείς;

Λεβάντα Είναι πολυετής ημίθαμνος με ξυλώδη βάση. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Περιέχει αιθέριο έλαιο πλούσιο σε καμφορά, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία. Ταιριάζει σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις και συνδυάζεται με τριανταφυλλιές, ίριδες και άλλες πόες που αγαπούν επίσης τον ήλιο.
Κόψτε τα μπλε άνθη της λεβάντας και αφού τα αποξηράνετε, φτιάξτε το δικό σας φυσικό και οικολογικό σκοροκτόνο.

Πετούνια Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οι μοντέρνες ποικιλίες της είναι ανθεκτικές στον καιρό και στον άνεμο. Εχουν όμως ευαισθησία σε ασβεστώδη εδάφη, όποτε προτιμήστε ειδικό χώμα για πετούνιες. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες αλλά και ημισκιερές θέσεις και είναι ιδανικές ακόμα και για μικρά μπαλκόνια.

Αστίλβη ή αλλιώς «ουρά της αλεπούς» λόγω του σχήματος του λουλουδιού της. Είναι από τα ελκυστικότερα καλλωπιστικά φυτά για σκιερά μέρη. Ανθοφορεί ανάλογα με το είδος και την ποικιλία από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Φυτεύεται νωρίς την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο σε ημισκιερές θέσεις, ακόμα και στη σκιά. Σε προσήλια μέρη χρειάζεται πολύ νερό. Το χώμα πρέπει να είναι νωπό έως υγρό. Σε εποχές ανομβρίας χρειάζεται καλό και τακτικό πότισμα.

Άλυσσος Mε τη χαμηλή φουσκωτή ανάπτυξή της και την πληθώρα των μικροσκοπικών λουλουδιών της συνδυάζεται τέλεια με φυτά που έχουν μεγαλύτερα άνθη. Αναπτύσσεται μια χαρά σε παρτέρια, γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε βραχόκηπους ή σε σχισμές από ξερολιθιές και ανάμεσα σε πλάκες. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Καμπανούλα Ταιριάζει σε κάθε είδος κήπου ή βεράντας και τα άνθη της μοιάζουν με μικρά αστεράκια. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Φυτεύεται την άνοιξη κι αν δεν ανθίσει αμέσως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, μια και πολλά είδη ανθίζουν τον δεύτερο χρόνο. Προτιμήστε θέσεις ημισκιερές σε έδαφος στραγγιστικό. Ποτίζεται μόνο όταν το χώμα στεγνώσει. Συνδυάζεται με Αστίλβη, Πελαργόνια, Δελφίνια.
Τα εντυπωσιακά και πλούσια άνθη της καμπανούλας θα δημιουργήσουν μια έκρηξη χρώματος στη βεράντα σας.

Βασιλικός Εύκολο φυτό με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα (όσο περισσότερος ήλιος τόσο πιο έντονο είναι το άρωμα) και καλά λιπασμένο έδαφος. Είναι μονοετές φυτό, αλλά αν κόβετε λίγα φύλλα κάθε τόσο ώστε να αναπτύσσονται νέοι βλαστοί και τα λουλούδια του μόλις εμφανιστούν θα τον βοηθήσετε να επιμηκύνει τη ζωή του.

Ματζουράνα Γνωστή από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της (στομάχι, αϋπνίες, διαστρέμματα, πονοκεφάλους κ.λπ.). Στον ξένο Τύπο είχε γραφτεί, μάλιστα: «Απορούμε γιατί πεθαίνουν οι Ελληνες από τη στιγμή που φύεται η μαντζουράνα;».

spirossoulis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου