Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής και εκλογές στις 13/10/2019 προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης




Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, αλλά και στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο που βρίσκεται στην κεντρική παρασκευαστική επιτροπή και αύριο εισάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή του α’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 13/10/2019 και του β’ γύρου μία εβδομάδα αργότερα.

Επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΣ, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις μικρότερες, και της Περιφέρειας Αττικής σε δύο περιφέρειες.

Όπως έχει δημοσιευθεί, η μελέτη αποτελείται από τέσσερα σενάρια με επικρατέστερο το εξής: Κατάτμηση της Β΄Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό).

Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄Αθηνών.

Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική και μία έδρα πηγαίνει στην Αχαΐα.

Τα άλλα τρία σενάρια έχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου