Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Συνεχίζονται κι εντυπωσιάζουν οι δράσεις Μαρμαροτεχνίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας (ΚΕΔΕ)


Άλλη μία σειρά δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης στη Μαρμαρογλυπτική τέχνη, που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας, με την ενεργή συμμετοχή μαθητευόμενων καλλιτεχνών από Ελευσίνα και Μαγούλα.
Έπειτα από την πρώτη συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου-3ου Γυμνασίου Ελευσίνας, το Σάββατο 12/05/2018, όπου οι συμμετέχοντες επέλεξαν και σχεδίασαν το ανάγλυφο που επιθυμούν να επεξεργαστούν, ακολούθησε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Ελευσίνας την Παρασκευή 18/05/2018, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Οι συμμετέχοντες που παρευρέθησαν, αξιοποίησαν τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους κι επωφελήθηκαν από μία ιδιαίτερη ανάλυση τεχνικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών στα γλυπτά και ανάγλυφα του Αρχαιολογικού χώρου και Μουσείου, εμβαθύνοντας στην ιστορική σημασία κι ερμηνεία των συμβόλων. Παράλληλα, και σε αντίθεση με τον απλό παρατηρητή, προσέγγισαν τις δημιουργίες από πέτρα και μάρμαρο, περισσότερο “βιωματικά”, από την οπτική πλέον του δημιουργού.

Την αμέσως επόμενη μέρα, Σάββατο 19/05/2018, στο υπαίθριο θεατράκι – Πάρκο Μαγούλας ακολούθησε και η πρώτη πρακτική εφαρμογή κι επεξεργασία, με τη χρήση εργαλείων χειρός. Οι συμμετέχοντες με περίσσιο ενθουσιασμό αλλά κι έχοντας κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποτυπώσουν τις ανάγλυφες μορφές, ξεκίνησαν τις δημιουργίες τους, ακολουθώντας τα βήματα των αρχαίων γλυπτών, αλλά και προσπαθώντας ο καθένας ξεχωριστά να αποτυπώσει την ερμηνεία των συμβόλων με τη δική του καλλιτεχνική προσέγγιση.


Ιδιαίτερη υπήρξε και η διάδραση με τους επισκέπτες του Πάρκου κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, καθώς γονείς και παιδιά που βρέθηκαν στο χώρο θέλησαν να πληροφορηθούν για τη δράση, παρακολουθώντας παράλληλα τη διαδικασία δια ζώσης. Οι μαθητευόμενοι καλλιτέχνες με ενθουσιασμό και μεράκι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 02 Ιουνίου το απόγευμα, στο Πάρκο Μαγούλας.

 

Η αρχή των εκπαιδευτικών δράσεων άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο σε σχέση με την ενεργή συμμετοχή των καταρτιζόμενων στη δράση, όσο και αναφορικά με τον τρόπο ανταπόκρισης του ευρύτερου κοινού σε αυτήν.


Αναμένουμε τη συνέχεια με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον..!


Η Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.
Κωνσταντίνα Μαρούγκα


kedelefsinas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου