Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Καταγγελεία Σίμου για την εξαίρεση των παιδιών της Πετρούπολης από την πρόσβασή τους στην προσχολική αγωγή


Επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτικότητα της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη του κράτους αποτελεί χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα και με αφορμή το γεγονός πως ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου να υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή στην Πετρούπολη  η δημοτική αρχή Πετρούπολης καλεί την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων σε συγκέντρωση την Πέμπτη, 19 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Βάρναλη 33), προκειμένου να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους.









  • Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Πετρούπολης:




Η υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους αποτελεί χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα. Είναι απαραίτητο σε όλα τα παιδιά, από την ηλικία των 4 χρόνων, να παρέχεται προσχολική αγωγή και αυτό είναι κάτι που και εμείς ως Δημοτική Αρχή χρόνια τώρα υποστηρίζουμε και παλεύουμε.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, όμως, πέρα από τη θεσμοθέτηση για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, σε βάθος τριετίας, δεν ανακοίνωσαν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νηπιαγωγείων για μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επάρκεια.

Η υλοποίηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής δεν συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη διεύρυνση των δομών, από δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, από τη διεύρυνση στις υποστηρικτικές δομές (π.χ σίτισης), ούτε φυσικά από μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό - παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αποποιούνται των ευθυνών τους και τις μεταθέτουν στους Δήμους, ορίζοντας τριμερείς επιτροπές με τον εκάστοτε Διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών και έτσι στους δήμους που ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δίνει τη συγκατάθεσή του, γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων.

Έτσι, λοιπόν, στην συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής, στις 03/04/2018, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου να υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή στην Πετρούπολη, λόγω της έλλειψης δομών.

Ως Δημοτική Αρχή καταγγέλλουμε την πολιτική που υλοποιείται και που εξαιρεί τα παιδιά της πόλης μας από την πρόσβασή τους στην προσχολική αγωγή. Δημιουργούνται, ξεκάθαρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, περιοχές και δήμοι δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και εκεί που δεν θα υλοποιείται και κατ΄ επέκταση διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου