Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Το Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω στον χώρο και στον χρόνο



Ο Σύλλογος ¨Φίλοι του Πυριτιδοποιείου¨ το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω¨Γιάννης Ρίτσος¨ προσέγγισε με ιστορική ευαισθησία την διαδρομή και το πέρασμα στο χρόνο, αναλύοντας την γεωφυσιολογία με ειδικούς ερευνητές, από την δημιουργία του Πυριτιδοποιείου, σαν εργοστάσιο Μπαρουτάδικο, ως τις μέρες μας.
Με μια εκδήλωση, με τίτλο ¨από το Μπαρουτάδικο... στο Άλσος¨.

Την εκδήλωση άνοιξε η συγγραφέας και μέλος του συλλόγου μας κ. Μαρία Βαμβακοπούλου κάνοντας μια μικρή εισαγωγή για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε.



Έπειτα έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Μπέση, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε, μέλη, φίλους, συνδημότες, αρκετούς ετεροδημότες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  μας για την εκδήλωση  και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Αναφέρθηκε για τον σύλλογο, για τις επικείμενες εκλογές στις 31 Μαρτίου και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να συμμετέχουν  ενεργά στις δράσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος και  του Άλσους μας.

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε τρεις ενότητες και οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πρώτη προβολή, μια σπουδαία ταινία/ντοκιμαντέρ με δημιουργό/σκηνοθέτη τον κ.Σταμάτη Λιόντο και τους συνεργάτες του, καταγράφοντας κινηματογραφικά την πορεία του εργοστασίου ως τις μέρες μας.


Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου από την συγγραφέα κ.Λίτσα Αγαπητού με τίτλο ¨Το Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω στον χώρο και στον χρόνο¨ των Λίτσα Αγαπητού και Φωτεινής Καράμπελα.

Στο τρίτο μέρος, ο σπηλαιολόγος κ.Παναγιώτης Δευτεραίος μοιράστηκε μαζί μας για πρώτη φορά τις αναζητήσεις του στις υπόγειες διαδρομές των υδάτων, τα απομεινάρια της παλαιάς χρήσης, υπόγειους θαλάμους και στοές.



Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς είχε μεγάλη διαδραστική συμμετοχή σε μια κατάμεστη αίθουσα, δίνοντας χαρά σε όλους μας που καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, δείχνοντας την ιστορία και την σπουδαιότητα του Παλιού Πυριτιδοποιείου, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας όπου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα αξιόλογη πορεία του συλλόγου.



Αξιολόγησε τα νέα στοιχεία που προέκυψαν στην εκδήλωση  και υπογράμμισε την  προσέγγιση του σαν ενεργός πολίτης και σαν διοίκηση για την ανάδειξη του Άλσους, με έργα.


Τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα από τον σύλλογο  ¨Φίλοι του Πυριτιδοποιείου¨  για το έργο τους και την προσφορά τους στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία: οι κ.κ. Σταμάτης Λιόντος, κ.Παναγιώτης Δευτεραίος, κ. Ευαγγελία Αγαπητού.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :

Μπίρμπας Δημήτρης Δήμαρχος Αιγάλεω,
Βασιλειάδης Στέλιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής,
Φίλης Κωνσταντίνος Αντιδήμαρχος Πρασίνου,
Χριστόγλου Γιάννα Αντιδήμαρχος Παιδείας,
Σκλαβούνος Λάμπρος επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Νέα Εποχή¨,
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αγαπίου Γιάννης, Καπνουλάς Γιάννης, Κατοπώδης Τάκης ,Μπάστα  Ελένη, Παναγιωτίδου-Βλάχου Ράνια, Σαράντου Τάσος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Πρωτ. Σχολικής Επιτροπής, Περράκης Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ¨Ι.Λ.Ο.Α¨, Μπατσάρας Κυριάκος  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων,
Κλεισαρχάκης Ανδρέας  Πρόεδρος Κρητών Αιγάλεω,
Κοντοχρήστος Φάνης Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας ¨Αξέχαστες πατρίδες¨,
Κορμπά Δήμητρα Πρόεδρος Συλλόγου Ολοκαυτώματος Αιγάλεω, Φωτεινάκης Κωνσταντίνος  Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης, Καλιοτζή Ντίνα Μέλος του συλλόγου Μικρασιατών,
Χατζημηνάς Ανδρέας Ταμίας του συλλόγου ¨Οικοπόλις¨,
Κουμπουράς Γιάννης Πρόεδρος Αθλητικής Ακαδημίας,
Ρόζη-Μπότσα  Βασιλική Πρόεδρος Συλλόγου Άνω Λιούμη,
Τασόπουλος Ανδρέας και Σπυρής Μιχάλης  Δημοσιογράφοι στον Παλμό Δυτικής Αθήνας,
Βαμβακοπούλου Μαρία Συγγραφέας, Μελιτάς Χάρης, Αγγελική Αποστολοπούλου Νομικός, Σεργιανίδου Τζένη Υποδιευθύντρια 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω,
Πολλοί φίλοι, μέλη συνδημότες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας.
Η εκδήλωση τελείωσε δίνοντας την δυνατότητα σε τέσσερεις παρευρισκόμενους να κερδίσουν  Βιβλία, μετά από την παραδοσιακή  κλήρωση του συλλόγου μας που έγινε.

   Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μπέσης

 Ο Γραμματέας
Σωτήρης Λίβας
Φίλοι του ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΥ                         
              Δελτίο  Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου