Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Μαριάνθη Παραμύθη - (Α)πολιτικοποιημένοι νέοι




  Απολιτικοποίηση είναι η αδιαφορία και η απάθεια των μελών της κοινωνίας σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα και δρώμενα. Δηλαδή η αποχή από τα κοινά, φαινόμενο που στην εποχή μας αποτελεί μάστιγα. Η πολιτικοποίηση λοιπόν που είναι και το ζητούμενο, είναι για τους πολίτες το ίδιο σημαντική με την κοινωνικοποίηση. Πρωτογενής φορέας κοινωνικοποίησης είναι η οικογένεια και πιο συγκεκριμένα οι γονείς. 

Οι οποίοι παίζουν ουσιαστικό ρόλο και στην πολιτικοποίηση και γενικότερα στην ανάγκη για συμμετοχή στην πολιτική και τα ζητήματα της. Είναι αυτοί που μεταδίδουν τις αξίες και τις βάσεις και οφείλουν να προστατεύουν, να ενημερώνουν, να νοιάζονται και να παλεύουν προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά... Όχι όμως μόνο στα δικά τους παιδιά αλλά σε όλα τα παιδιά γιατί καλοί γονείς είναι αυτοί που παλεύουν για το μέλλον και το καλό όλων των παιδιών.

  Ας ξεκινήσουμε  όμως από το μακρινό παρελθόν, στην αρχαία Ελλάδα η συμμετοχή στα κοινά έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Συγκεκριμένα σε όσα άτομα δεν είχαν ενεργό ρόλο στα πολιτικά ζητήματα της πόλης αφαιρούνταν τα πολιτικά δικαιώματα, ακολουθούσε κατάσχεση και δήμευση της περιουσίας τους και τέλος εξορία ή ακόμα και θάνατος. Επίσης, οι "πολίτες" αυτοί αποκαλούνταν ιδιώτες -η λέξη έχει ίδια ρίζα με την λέξη idiot, όχι όμως την ίδια σημασία, τουλάχιστον για την εποχή που μιλάμε.

- Η πολιτικοποίηση ξεκινούσε από την νεαρή ηλικία μέσω της εκπαίδευσης αφού το ενδιαφέρον για την κοινωνία αποτελούσε κύριο μέλημα, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η σχέση των νέων με την πολιτική κι αυτό γιατί δυστυχώς νέος στην ηλικία δεν σημαίνει αυτόματα νέος στην σκέψη, τον λόγο και τον τρόπο πράξης.

  Στις μέρες μας λοιπόν υπάρχουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό αμέτοχοι και αδιάφοροι ως προς τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα νέοι, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση για το μέλλον τους σε χέρια άλλων. Σίγουρα όμως οι νέοι δεν αποτελούνται από μια μόνο κατηγορία ως προς τα παραπάνω ζητήματα.

  Υπάρχει και η ιδανική κατηγορία νέων που είναι και η πιο σπάνια αλλά η επιζητούμενη για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας. Είναι λοιπόν, οι ουσιαστικά πολιτικοποιημένοι, ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι νέοι που νοιάζονται για το συλλογικό συμφέρον και για την άμεση λύση των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων. Οι νέοι οφείλουμε να είμαστε πολιτικοποιημένοι και να συμμετέχουμε στα κοινά, χωρίς να μένουμε αδρανείς, παθητικοί, ψευτοαμφισβητίες, ηττοπαθείς και συντηρητικοί. Στις νεαρές ηλικίες μάλιστα που το αίσθημα της αντίδρασης και της ανάγκης για αλλαγή είναι ανεπτυγμένο και αυτό ωθεί στην αλλαγή και διαφοροποίηση των απαρχαιωμένων ιδεών και αντιλήψεων του πολιτικού παρασκηνίου.

   Έχουμε χρέος να αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και δεν πρέπει να αφήνουμε το μέλλον μας στα χέρια των μεγαλύτερων (που μας έχει φέρει σε αυτό το παρόν) με αποτέλεσμα την όξυνση των λαθών τους ή και την συνέχιση των παλαιότερων. 

Οι νέοι έχοντας αναπτυσσόμενη ή και ανεπτυγμένη πολιτική σκέψη, ευσυνειδησία, ευαισθητοποίηση και κριτική ικανότητα μέσα από την συνεργασία μας και κατ' επέκταση την συμμετοχή μας μπορούμε να αμβλύνουμε και να επιλύσουμε τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Μπορούμε να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής συμμετοχής μέσω τους διαδικτύου αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ενημέρωσης, αναζήτησης, ανάλυσης και αφύπνισης των πολιτών. Επίσης, μέσω της συμμετοχής των νέων στα κοινά εμφανίζονται και αναπτύσσονται ιδέες και απόψεις σύγχρονες, διαφορετικές, πρωτοποριακές.

  Ξέρουμε πως είμαστε η ελπίδα για το καλύτερο μέλλον και γνωρίζουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γι' αυτό τον λόγο μέσα από την συμμετοχή τους οι νέοι αγωνίζονται για την δημοκρατία, τα δικαιώματα, την ελευθερία ,προωθούνται και διασφαλίζονται αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η διαφάνεια. Η λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών. 
   
  Είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις πολιτικές δραστηριότητες και να μην αδρανοποιούνται γιατί με αυτό τον τρόπο δεν αφήνονται περιθώρια στην εξουσία για αυθαίρετες αποφάσεις και δεν επαναπαύονται στα κεκτημένα.

 Μια πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την συμμετοχή των νέων της. Η νέα γενιά που πρέπει να καλυτερέψει το μέλλον της και για αυτό οφείλει να συμμετέχει και να παλεύει γι'αυτή την αλλαγή. Θα αφήσεις άλλους να αποφασίζουν για 'σένα και το μέλλον σου; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το αλλάξουμε κι ας αρχίσουμε να παίρνουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας και τις ευθύνες μας!

"Να αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω"
Νίκος Καζαντζάκης 


Μαριάνθη Παραμύθη
Φοιτήτρια Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
 Δημοτική Συμμαχία Πολιτών Περιστερίου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου