Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Τζόκας: «Προτεραιότητά μας, η αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας»


  • Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Σπύρου Τζόκα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του έτους 2017.

Ο Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Τζόκας, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2017 και παρουσίαση ετήσιας έκθεσης Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» , αναφέρθηκε και παρουσίασε το έργο που έχει γίνει, γίνεται ή έχει  προγραμματιστεί να γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα.
Συγκεκριμένα, η εισήγησή του περιελάμβανε επτά σημαντικούς άξονες:
► Κοινωνική Πολιτική και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Συνεχίζουμε την εφαρμογή του ΠρογράμματοςΤΕΒΑ, με περίπου 14.000 ωφελούμενους στο Δυτικό Τομέα (τρόφιμα, ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες) και στηρίζουμε συστηματικά, επιχορηγώντας συλλόγους ΑΜΕΑ που εδρεύουν στο Δυτικό Τομέα. Λάβαμε πρωτοβουλία για την ίδρυση δημόσιας ενεργειακής κοινότητας Δυτικής Αθήνας, με τη συμμετοχή των δήμων, του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τέλος, συνεχίζουμε να είμαστε αρωγοί του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά (διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης, οργάνωση αποκομιδής απορριμμάτων, πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων). 
► Αντιπλημμυρική Θωράκιση Δυτικής Αθήνας
Θωρακίζουμε τις περιοχές που αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα με τις πλημμύρες του 2014 – 2015, με συνολικά έργα 30 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Δημοπρατήθηκε ήδη  συνολική μελέτη προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ (παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους και στον οικιστικό ιστό, για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων). Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το μεγάλης σημασίας έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής (στα σύνορα Ιλίου και Περιστερίου), όπου παρατηρήθηκε επανειλημμένα οξύτατο πρόβλημα, ενώ ήδη ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που υπέστη η παρακηφήσια οδός Λάμπρου Κατσώνη και τα τμήματα των πρανών του ποταμού που είχαν καταρρεύσει, ολοκληρώνονται τα έργα στην Αγία Βαρβάρα (γέφυρα Σαράφη),Ξεκινούν άμεσα, το δίκτυο ομβρίων στους Αγίους Αναργύρους, όπως και τα αντιπλημμυρικά στην Αφαία και το Δάσος Χαϊδαρίου.

► Κοινωνικές υποδομές
Όσον αφορά στις Κοινωνικές υποδομές, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα κτίρια πολλαπλών χρήσεων κοινωνικής κατεύθυνσης σε Ίλιον και Αγίους Αναργύρους – Καματερό, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί έργα όπως η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο «Λοιμωδών». Επίσης, τόνισε οτι κατασκευάζονται δύο νέοι παιδικοί σταθμοί σε Ίλιον και Πετρούπολη, ενώ αναβαθμίζονται και πιστοποιούνται πολλές παιδικές χαρές σε όλους τους δήμους.
Όσον αφορά τις υπάρχουσες μονάδες υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε οτι αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού με τη συνεργασία φορέων και σωματείων, υπερασπιστήκαμε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», αλλά και τα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της περιοχής.

► Ελεύθεροι χώροι
Πήραμε πρωτοβουλίες με τους δήμους της περιοχής, τους φορείς και τον ΑΣΔΑ, για την προστασία των ορεινών όγκων (Ποικίλο Όρος) απο καταπατητές και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα αυτών. Βοηθάμε στην πυροπροστασία και την ενίσχυση του πρασίνου, αφού η Δυτική Αθήνα διαθέτει χαμηλά ποσοστά πρασίνου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αφού η Περιφέρεια Αττικής επαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του φορέα διαχείρησης του, καθώς και στην αναβάθμιση και τη συντήρησή του,(επιχορήγηση ύψους 700.000 ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών του), καθώς και στη σωτηρία του «Μπαρουτάδικού» με έργα που γίνονται ήδη σε αυτό με σκοπό την ουσιαστική του αναβάθμιση.
► Αθλητισμός
Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε την ευαισθησία της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα μαζικού αθλητισμού και αναφέρθηκε σε μία σειρά έργων που είτε έχουν ολοκληρωθεί (αθλητικό κέντρο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ριμινίτικα στην Αγία Βαρβάρα κ.α)αλλά και σε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στο σύνολο των δήμων.
► Πολιτισμός και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας
Η Δυτική Αθήνα διαθέτει την δική της διακριτή  ταυτότητα, σμιλεμένη από τις κοινωνικές, ιστορικές και οικονομικές δραστηριότητες  των ανθρώπων που χιλιάδες χρόνια κατοικούν εδώ. Στα διοικητικά όρια  της Περιφερειακής μας ενότητας βρίσκονται σημαντικοί χώροι ιστορικής μνήμης, αλλά και χώροι άθλησης και  αναψυχής.
Ο κ. Τζόκας αναφέρθηκε στις αντιφασιστικές  εκδηλώσεις που η Περιφέρεια πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο ΜΠΛΟΚ 15 τιμώντας τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, σε συνεργασία με τα σχολεία ή τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται για τη συντήρηση αυτού, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τέλος, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις εκδηλώσεις Πολιτισμού που έχουν γίνει με τη συμμετοχή πολύ κόσμου άλλα και για πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου της Ι.Μ Δαφνίου, του Ίχνους της Ιεράς Οδού, του Καμινιού κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου