Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Δικαίωση για το «Ι.Λ.Ο.Α.» του Γιάννη Περράκη!




Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018
(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ο δραστήριος και πάντα ευφάνταστος συνδημότης Γιάννης Περράκης εκπλήσσει ευχάριστα και αποδεικνύει ότι έχει αναδειχθεί σε αληθινή αυθεντία στη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων με επίκεντρο το λαογραφικό ίδρυμα («Ι.Λ.Ο.Α.») που ο ίδιος εμπνεύστηκε και υλοποίησε.

Στη χθεσινοβραδινή κοπή πίτας του «Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου» του, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στον πολυχώρο τέχνης Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», ο πολυπράγμων Κρητικός ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του! Συνδυάζοντας μια καθιερωμένη πια συνήθεια (καλωσόρισμα της νέας χρονιάς) με παρουσίαση βιβλίου, εκτέλεση παραδοσιακών χορών υπό τη μουσική υπόκρουση ζωντανής τριμελούς ορχήστρας Κρητών, αλλά και με κλήρωση πολύτιμων και συνάμα συλλεκτικών αποκτημάτων του Μουσείου του! Κράτησε έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον των εκατοντάδων προσκεκλημένων, που εκπροσωπούσαν φορείς, σωματεία και συλλόγους, όπως και διοικητικές και πολιτικές Αρχές.


Αλεξάνδρα Σουλαδάκη, Μαρία-Στέλλα Ζεάκη-Γιάννης Περράκης

Ξεκινώντας σε ρόλο οικοδεσπότη, παρουσίασε στο κοινό την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη, συγγραφέα του πονήματος «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε; Θα σας πω εγώ», μια «νύφη της Κρήτης» όπως την αποκάλεσε, με καταγωγή από τη Γορτυνία Αρκαδίας αλλά γεννημένη στην Αθήνα, διαβάζοντας μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο της.
Εν συνεχεία το λόγο έλαβε η ειδική σύμβουλος σε πολιτιστικά θέματα Μαρία – Στέλλα Ζεάκη, με σπουδές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) και μεταπτυχιακό τίτλο στα αντικείμενα της Λαογραφίας και του Λαϊκού Πολιτισμού.
Η ομιλήτρια μας ενημέρωσε για τη λαογραφία της μαγειρικής, αλλά και για τις κατηγορίες της σχετικής επιστήμης όπως ορίσθηκαν από τον ιδρυτή της, Νικόλαο Πολίτη (1909) και που μεταξύ τους πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι διατροφικές συνήθειες.

Ακολούθως μίλησε η ίδια η συγγραφέας, ευχαριστώντας το δήμαρχο Αιγάλεω για τη φιλοξενία και κυρίως το «διαχρονικό φίλο» Γιάννη Περράκη για την ευγενική του πρόσκληση.
Αναλύοντας το ιστορικό της συγγραφής του έργου της, πληροφόρησε τους ακροατές για τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το βιβλίο -ύστερα από παρότρυνση του οικείου περιβάλλοντός της- και από την επιθυμία της να δώσει μια λογοτεχνική απάντηση στο καθημερινό, αγωνιώδες ερώτημα της νοικοκυράς σχετικά με τη διατροφή ολόκληρης της οικογένειας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και συμβολική κοπή της πίτας από τιμητικά καλεσμένους.

Στο βήμα ανέβηκαν κατά σειρά για ευχές και αφιερώσεις, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας,ο Αντ/ρχης Δυτ, Τομεα Σπυρος Τζοκας ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου –ΠΕΣΥΔΑΠ-, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Γκίκας και Λάμπρος Σκλαβούνος, ο αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Ανδρέας Λεωτσάκος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Κώστας Παπαντωνίου, ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καράμπελας,ο πρωην Αντ/ρχης Νικος Ανδρουλακακης ο διοικητής Αστυνομίας Αιγάλεω Δημήτρης Σιούλας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρκάδων Βασίλειος Γιαννακάκος και ΜανωληςΨωμας, ως εκπρόσωπος της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Κρητικών σωματείων, ο συγγραφέας Λουκάς Παπαδάκης κ ο δημοτικός σύμβουλος Αλιάρτου Αναστάσιος Σταμούλης.

Στην αίθουσα διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τους νυν αντιδημάρχους Αιγάλεω Γιάννα Χριστόγλου, Στέλιο Βασιλειάδη, Νίκο Νικητάκη, και πρώην Γιάννη Δημομελέτη, Ηλία Καρυπίδη, Γιάννη Κληρονόμο, Γιώργο Καραχάλιο,Χαρη Ξεζωνακη ,Μιχαλη Κουτελο Δημ. Παπουλια ,το δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο,τον Αντηδημαρχο Νικαιας Ρεντη και Αντπ. ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθενη Σταματατο,την Δημοτ. Συμβουλο και Εικεφαλης Δημου Κερατσινιου Δραπετσωνας Τζενη Μπαρμπαγιαννη, τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω Γιώργο Λάμπρου, τον πρώην πρόεδρο και γ,γ του «Α.Σ.Δ.Α.» Τάκη Μπιτούνη, τον πρώην δήμαρχο Αγίας Βαρβάραςκαι π.προεδρο ΑΣΔΑ Λάμπρο Μίχο, την αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης Ελεωνόρα Γαλανοπούλου, τους δημοτικούς συμβούλους Αιγαλεω, Ελένη Μπάστα,Κωστα Αγγελοπουλο,Κωστα Γεωργοπουλο,Γιαννη Αγαπιου τον ιδρυτή του περιβαλλοντικού συλλόγου Αιγάλεω «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου» Βασίλη Βασιλειάδη, τον πρόεδρο της «Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων» Κυριάκο Μπατσάρα, την εκπρόσωπο του «Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω - Νέες Κυδωνίες» Κωνσταντίνα Καλλιοντζή, τον αντιπρόεδρο του «Ε.Β.Ε.Α.» και Δημ. Συμβουλο Αιγαλεω Ηλία Μάνδρο, τον πρόεδρο των βετεράνων ποδοσφαιριστών Αιγάλεω Τάκη Κατσικογιάννη και το Σπυρο Λαγκαδιτη, την πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω» Βιργινία Γεωργοπάνου και Θεοδώρα Σιδηροπούλου, τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός» Αντώνη Παργανά, τον πρόεδρο του «Απόλλωνα Δυτικής Αττικής» Κώστα Σάμιο, τους εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνο Δάλκο και Ευαγγελία Αγαπητού, τους δημοσιογράφους Γιώργο Καφετζή,’’ΑΙΓΑΛΕΩ ‘και Ν. Παπαδακη ‘’ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ’’το γλύπτη Χαράλαμπο Γκούμα, από την Πανελληνια. Ομος/νδια Κρητικων Σωματειων Βασιλη Κολυδακη και Αντ. Βλαχιωτη,,τους προεδρους Συλλογων, των απανταχου Σφακιανων Σηφη Μανουσογιαννακη, Ελληνικου Δημ.Σταματακη,ΧαιδαριουΑπστ. Χριστοδουλακη τον προεδρο του ‘’Χριστοδουλειου Ιδρυματος Χαιδαριου Γ, Χριστοφορακη,κ.α

Στο μουσικο προγραμμα συμμετειχαν ο Γιωργος Δαγαλακης λυρα-τραγουδι,ο Αντ.
Διαλεκτακης λαουτο και κιθαρα ο Παν.Πρημηκιδης. Στα Χορευτικα οι Δικταιοι Καστρινοι και ο ομιλος ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ

Ευχαριστιες του Ιδρυτη του ΙΛΟΑ Γιαννη Περρακη..στους...
ARK 1Βαγγελης Βρεττος - Εφημεριδα ‘’Η Πολη μας’’
ΚΡΗΤΗ FM87.5 Παττακο Γιωργο –Νταγακη Γιωργο
ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ και ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ-Εφημ.’’ΑΙΓΑΛΕΩ΄΄(χορηγοι επικοινωνιας) και επισης ,
ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ -Νικο Νικολαιδη ,Αθανασιο Τσιριγκα(καταστηματα υποδησης)
Αντωνη Γκινη –Αντωνη Τιρτιρακη -(Ρακι Αμαν Μεζε),Νικο Ζευκιλη(ΖΕΜΠΕΛΗΣ)
-Κληρονομο Γιαννη, Γκορπα Αγγελικη- Σμαραγδακη Δωρα Φραγκιαδακη Σοφια Περισο Νικο-Γιανναρακη Πετρο –Ταβουλαρεα Σταυρουλα –– -Γρηγορακη Νικο-Χηρα Γιωργο
Ζαχαροπουλο Δημητρη –Γιωργο Δαγαλακη με το συγκροτημα του ,-
ΔΙΚΤΑΙΟΙ ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ και ΕΛΠΑΧΟ . -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου