Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Καλογερόπουλος: H κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης




Για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση καθώς και για το μέλλον της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης μιλά στην συνέντευξη του στα dikaiologitika ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος επισημαίνοντας ότι αυτή την εποχή ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε μια επικίνδυνη καμπή που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να μπορεί να προσφέρει στην οικονομία και στον πολίτη.

Ως πρώην δήμαρχος, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και γενικά ως άνθρωπος που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση εδώ και 30 χρόνια πια είναι η εκτίμηση σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα;

«Πιστεύω ότι σήμερα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση. Κατάφεραν και οι δύο βαθμίδες να ξεπεράσουν τα πρώτα κτυπήματα της κρίσης χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτό έγινε χωρίς επιπτώσεις και …απώλειες. Ωστόσο ο θεσμός «στάθηκε» κυρίως σε ότι αφορά την κοινωνική του προσφορά.

Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης προκειμένου αυτή να μπορέσει εκ νέου να συνεχίσει να προσφέρει στην οικονομία, την κοινωνία και στον πολίτη.
Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη καμπή. Αν δεν γίνουν τώρα κάποια πράγματα ο θεσμός κινδυνεύει να βαλτώσει και τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανέλθει.
Και θέλω να προσθέσω ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποκέντρωση. Πρέπει κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος να μην φοβάται τους δημάρχους, εκχωρώντας τους αρμοδιότητες, αλλά να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους. Άλλωστε όλοι θέλουν το κοινό καλό.»

-Πρόσφατα έγιναν εξαγγελίες από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των παιδικών σταθμών και την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας τους προκαλώντας αντιδράσεις και ανησυχίες σε δημάρχους που φοβούνται ότι θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί τους.

«Ξέρω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα κυρίως με τους παλιούς παιδικούς σταθμούς που κληρονόμησαν οι δήμοι από το κράτος πριν περίπου 15 χρόνια. Ωστόσο πιστεύω ότι τα προβλήματα αυτά, που είναι κυρίως τεχνικής φύσεως, μπορούν, από την στιγμή που τα υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διαθέσουν χρήματα για την επίλυση τους θα ξεπεραστούν.
Όλα αυτά θα φανούν το καλοκαίρι. Ελπίζω να μην υπάρξουν προβλήματα γιατί η χώρα χρειάζεται νέους παιδικούς σταθμούς.»

- Ως άνθρωπος που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση πως βλέπεται τις ενέργειες της κυβέρνησης με τον νέο Καλλικράτη και την απλή αναλογική;

« Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ότι ο αρχικός Καλλικράτης όταν συντασσόταν δεν προέβλεψε τα προβλήματα της κρίσης καθώς και το ότι η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να εξελιχθεί σε έναν πιο δυνατό θεσμό όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
Ο Καλλικράτης για να ξεπεράσει το άρθρο 102 του Συντάγματος αποφασίσθηκε να δίνεται η κάθε νέα αρμοδιότητα στους δήμους με την αντίστοιχη χρηματοδότηση πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα μειώθηκε η κρατική επιδότηση των ΟΤΑ κατά 40%.

Τώρα για την απλή αναλογική θα πω ότι έχω ενστάσεις. Όποια κυβέρνηση δεν επιθυμεί σταθερή διοίκηση των δήμων μετά τις εκλογές ζημιώνει τις τοπικές κοινωνίες. Ο δήμος δεν είναι κυβέρνηση για να κάνει εκλογές κάθε τόσο παρά στο τέλος της θητείας. Η ισχυρή διοίκηση κάνει το δήμο ισχυρό.
Άλλο αλλάζω τα 3/5 του νικητή στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί χώρος στην αντιπολίτευση και άλλο από την πρώτη Κυριακή ο δήμαρχος να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο ως αντιπολίτευση.

Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι η συνέχιση του κράτους σχετικά με την λειτουργία των δομών του δημοσίου. Ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα κυβερνά θα πρέπει να υπάρχει η περίφημη συνέχιση της λειτουργίας του Δημοσίου χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και με σταθερό εκλογικό σύστημα που δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Όλοι το βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία που ενώ τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση το κράτος λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Σημαντικός παράγοντας σε ότι αφορά την συνέχιση του κράτους διαδραματίζει ο χαρακτήρας που λαμβάνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εθνικές εκλογές είναι τελείως διαφορετικές από την ευρωεκλογές όπως και από τις δημοτικές. Ειδικά για τις δημοτικές εκλογές εκτιμώ ότι πρέπει να αποσυνδεθούν από την πολιτική των χρισμάτων ώστε οι δήμαρχοι να μην έχουν καμία δέσμευση σε ότι αφορά την εκτέλεση του έργου τους και την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Προς σε αυτή την κατεύθυνση, της αποκομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης κινήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με υφυπουργό τον αείμνηστο Θανάση Νάκο. Με το «42%» στο εκλογικό νόμο, με τον «Θησέα» στον προγραμματισμό των έργων και με ΚΑΠ και ΣΑΤΑ που έφταναν τα 4 δις ευρώ η Αυτοδιοίκηση πραγματικά έδειξε τις δυνατότητες που έχει συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Και αν σήμερα μπορεί και «στέκεται» και προσφέρει στην κοινωνία της οικονομικής κρίσης είναι γιατί τότε δημιουργήθηκαν υποδομές που αντέχουν.»

Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕΤΑΑ;

« Η ΕΕΤΑΑ σήμερα έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να εκσυγχρονιστεί και να φτιάξει νέο οργανόγραμμα για να αξιοποιήσει καλύτερα το έμπειρο δυναμικό της κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων. Το εσωτερικό έργο που έγινε μέσα στην εταιρία φαίνεται τον τελευταίο καιρό με τα νέα έργα που αναλαμβάνει δείχνοντας ότι μπορεί επάξια να σταθεί στις προκλήσεις των ημερών και να προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΤΑΑ ανέλαβε τεχνικός Σύμβουλος, με προγραμματική σύμβαση, που έχει ως στόχο την επιχορήγηση – χρηματοδότηση μελέτης μέχρι και 75.000 ευρώ σε ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων. Επίσης πρέπει να αναφέρω το σημαντικό έργο που κάνουμε από κοινού με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Νησιωτικής Πολιτικής για τα 35 νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων σχετικά με την υλοποίηση μελετών και εκτέλεση έργων.

Και αυτό που πρέπει να αναφέρω και να τονίσω το κοινό έργο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ σχετικά με την αναδιοργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ύψους 30,5 εκατ. ευρώ το οποίο θα αρχίσει να φαίνεται από το 2019. Στην ουσία θα γίνει απλοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών στις υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, να μειωθεί η επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες και τέλος πολίτης και επιχειρήσεις να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα, γρηγορότερα και σωστά.

Θέλω να τονίσω ότι η ΕΕΤΑΑ δεν είναι μόνο παιδικοί σταθμοί. Εκτελούμε προγράμματα που έχουν να κάνουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι και την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η εταιρία έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά έπασχε από εσωστρέφεια. Τώρα αυτά άλλαξαν και πιστεύω ότι μαζί με τον διευθύνων σύμβουλο, τον Θόδωρο τον Γκοτσόπουλο, μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε χρήσιμοι απέναντι στην κοινωνία και στον πολίτη.»

Γιώργος Μανουσακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου