Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

 



Την Πέμπτη, 04/01, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώθηκε συνάντηση από την αναπληρώτρια Υπουργό, Θεανώ Φωτίου, με Δημάρχους 203 Δήμων της χώρας. Στην συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε από την πλευρά του Δήμου Πετρούπολης η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας, Ανθή Ζορμπά και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Πηγή Αποστολάκη.

   Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όχι για να ενημερωθούν οι Δήμοι για το πρόγραμμα επιδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, αλλά για να ενημερωθούν για την διάθεση ποσού από εθνικούς πόρους αποκλειστικά για την ανακαίνιση – διαμόρφωση σε υφιστάμενους σταθμούς ενός ή το πολύ δύο τμημάτων, και όχι ενός παιδικού σταθμού, προϋπολογισμού έως 75.000 ευρώ! Άραγε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε ένα μάλιστα τμήμα, ειδικά όταν οι περισσότεροι Δήμοι στεγάζουν παιδικούς σταθμούς σε μισθωμένα κτίρια της δεκαετίας του ' 70;

Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν και για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και φυσικά αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς.

   Μάλιστα, η αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε πως: «Δεν χτίζουμε καινούργια κτίρια, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και τα αποτελέσματα όχι άμεσα!». Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος της κας Φωτίου στους εκατοντάδες γονείς που κάθε χρόνο αγωνιούν για το αν τα παιδιά τους θα βρουν μία θέση στις ελλιπείς και ακατάλληλες, σε πολλές περιπτώσεις, δομές της προσχολικής αγωγής.

   Ταυτόχρονα, με βάση το καινούριο Προεδρικό Διάταγμα για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζει μία σειρά κριτηρίων, στα οποία οι Δήμοι θα πρέπει να συμμορφωθούν. Στην ερώτηση, λοιπόν, προς την κυβέρνηση για το ποια μέτρα θα πάρει, προκειμένου να χρηματοδοτήσει γενναία τους Δήμους, με σκοπό να ανεγερθούν νέοι παιδικοί σταθμοί, όχι μόνο ασφαλείς για τα παιδιά, αλλά και σύγχρονοι για να επιτελείται και το παιδαγωγικό τους έργο προς τα παιδιά, η κυβέρνηση απαντά με ψίχουλα, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Και φυσικά, αυτό το παρουσιάζει ως προτεραιότητα για το παιδί, επιστέγασμα της κοινωνικής της πολιτικής!

   Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε μέσα από την πολιτική μας την προσχολική αγωγή καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να διευρύνουμε τις υποδομές, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η κατασκευή του δεύτερου ιδιόκτητου παιδικού σταθμού (έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες διεκπεραίωσης του έργου), ενώ από τη μεριά του Δήμου έχει χαρακτηριστεί ο χώρος για τον τρίτο ιδιόκτητο βρεφονηπιακό σταθμό, στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Περικλέους (σε άμεσο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η κτιριακή μελέτη).

   Καλούμε τον πετρουπολιώτικο λαό, και ειδικά τους νέους γονείς, να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα όλες τις προϋποθέσεις για δομές Προσχολικής Αγωγής, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

                                                                         Η Δημοτική Αρχή
                                                                           05/01/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου