Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή η Πανελλαδική Συνάντηση Μαθητών, στο Χαϊδάρι





Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών, 15μελών και 5μελών μαθητικών συμβουλίων από όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.




Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και παραβρέθηκε ο Μιχάλης Σελέκος.



Οι αγωνίες των μαθητών για την κατάσταση που βιώνουν για το μέλλον, η εμπειρία από τη δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, το σχολείο και η ζωή που πραγματικά έχουν ανάγκη βρέθηκαν  στο επίκεντρο της συνάντησης που φιλοξενήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.



Εκεί έφτασαν οι μαθητές με μία δυναμική πορεία που ξεκίνησε από τον σταθμό του μετρό Αγ. Μαρίνα. «Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μαζί με το λαό και κάθε μαθητής» αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, με τους μαθητές να φωνάζουν συνθήματα και να μοιράζουν στους περαστικούς ενημερωτικό υλικό.



Η συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμούς φορέων. Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος καλωσόρισε τους μαθητές από όλη τη χώρα στο Χαϊδάρι και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της σημερινής συνάντησης, της συλλογικής δράσης ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης, στον αγώνα για ολόπλευρη μόρφωση και ένα καλύτερο μέλλον.

https://www.youtube.com/watch?v=9NM6Y-kWsYM&feature=youtu.be




Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Ηλίας Πατίδης σημείωσε ότι η σημερινή πανελλαδική συνάντηση δείχνει το δρόμο της συλλογικής δράσης ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ετοιμάζονται νέα μέτρα στο χώρο της παιδείας.


Παίρνοντας το λόγο η Στέλλα Βαλαβάνη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ σημείωσε πως «το σχολείο που εξοντώνει» αντί να μορφώνει, το βιώνουν και οι μαθητές και οι γονείς και αναφέρθηκε στην πάλη του γονεϊκού κινήματος από κοινού με τους μαθητές για ένα σχολείο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από την αρχή της χρονιάς και στη συμπόρευση μαθητών και γονιών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Μενέλαος Μενελάου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής Κωνσταντίνα Λιμπριτάκη η οποία μίλησε για τις κοινές αγωνίες μαθητών και φοιτητών που βιώνουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Με το σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» να δεσπόζει στο χώρο της συνάντησης, η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση από πλευράς Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που καλωσόρισε τους εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, τις Συντονιστικές Επιτροπές, τα 15μελή και 5μελή που συζήτησαν και αποφάσισαν να δώσουν δυναμικά το παρών. O Δημήτρης Βουρνάς, πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου του ΕΠΑΛ Ζωγράφου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για όλα όσα αντιμετωπίζουμε στο σχολείο και τη ζωή μας, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τους αγώνες που οργανώσαμε αλλά και για να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα κάνουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικό, πιο αποτελεσματικό». Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στη δράση που αναπτύχθηκε στο προηγούμενο διάστημα, στην κατάσταση που βιώνουν στα σχολεία και το σπίτι με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές και τις οικογένειες τους.

«Μπροστά σε όλα αυτά είχαμε και έχουμε δύο επιλογές. Ή να τα δεχτούμε, να κάτσουμε στα αυγά μας και να κλαίμε τη μοίρα μας ή να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. Διαλέξαμε και ξαναδιαλέγουμε το δεύτερο και καλά κάνουμε γιατί όπως λέει ένα σύνθημά μας, "Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στα αυγά μας είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας”», τονίστηκε εισηγητικά.


Η συνάντηση συνεχίστηκε ως αργά το απόγευμα με τοποθετήσεις από τους μαθητές που είχαν φτάσει από διάφορες περιοχές της χώρας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Μαθητικού Συμβουλίου του Τορίνο Σιμόν Βιάλ ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Περιέγραψε τις αλλαγές και τις περικοπές που βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Ιταλία και είχαν σαν αποτέλεσμα μία δημόσια εκπαίδευση με μεγάλη διαρροή μαθητών, που γίνεται κάθε χρόνο ακριβότερη για τις οικογένειες. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών στη γειτονική χώρα «για ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που βάζει στο επίκεντρο τις προσδοκίες των μαθητών και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών», όπως τόνισε μεταξύ άλλων.




https://www.youtube.com/watch?v=7hmOZi6eXQk&feature=youtu.be


Με πληροφορίες και φωτο από www.902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου