Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2018


Για τέταρτη συνεχόμενη φορά, από το 2014, αναστέλλεται η επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων, με νέα τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αναστολή θα έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.


Όπως αιτιολογεί το υπουργείο, παρά την έγκριση των 13 Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες υποδομές για την προετοιμασία της επαναχρησιμοποίησης - ανακύκλωσης, σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ.

Με σχετική τροπολογία, οι ΟΤΑ «δεν θα επιβάλλουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση» στους δημότες.

Η επιβάρυνση αφορά την ταφή υπολειμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) είτε αυτά είναι σύμμεικτα απορρίμματα είτε είναι προδιαλεγμένα οργανικά.

Υπευνθυμίζεται ότι με βάση τον Ν. 4042/2012 το τέλος ταφής είχε προσδιοριστεί στα 35 ευρώ ανά τόνο διατεθέντων αποβλήτων. Ωστόσο, η διάταξη του νόμου θα μείνει ανενεργή μέχρι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για τη διαχείριση αποβλήτων.

«Η άμεση εφαρμογή της εν λόγω διάταξης επομένως θα προκαλούσε σημαντικό οικονομικό ζήτημα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνεται, ακόμη, στην αιτιολογική έκθεση των Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου