Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Αλληλέγγυα Πόλη: Χωρίς την απαραίτητη υπουργική απόφαση, η παραχώρηση της Εστίας Νεότητας από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο Δήμο Ιλίου


Διαχρονικό και κλασικό μοντέλο διαπλοκής και κακοδιαχείρισης αποδεικνύεται το σκάνδαλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» βάσει των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο 2011 μέχρι σήμερα, οι οποίοι και άνοιξαν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.


Στο εκτενές άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται σωρεία παραβάσεων και εξυπηρετήσεις αναγκών προεκλογικής εκστρατείας μελών των διοικήσεων στις αυτοδιοκητικές εκλογές, μεταξύ των οποίων η παραχώρηση κτιρίων ανεκτίμητης αξίας στο Πάρκο Τρίτση, από τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο Δήμο Ιλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Φίλιππου Λέντζα και Παναγιώτη Μανούρη, προέδρου Δ.Σ. και διευθύνοντος συμβούλου αντιστοίχως (διορισμένοι επί ΠΑΣΟΚ και παραμένοντες επί κυβέρνησης ΝΔ, αφού η θητεία τους ξεκινάει από την ίδρυση του φορέα το 2011 και λήγει το 2015), πραγματοποιεί προγραμματική σύμβαση παραχώρησης με συμβαλλόμενο, εκ μέρους του Δήμου, τον Δήμαρχο Ιλίου, των κτιρίων της Εστίας Νεότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο Πάρκο Τρίτση χωρίς την απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε πως στην συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος του δημοτικού συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2015, που αφορούσε τη λήψη απόφασης για προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ιλίου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για παραχώρηση χρήσης κτιρίων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου τοποθεσία «Εθνική Εστία», η δημοτική παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη» έδωσε αρνητική ψήφο, όπως και οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερό Σχήμα Ιλίου» (δείτε το σχετικό απόσπασμα πρακτικού εδώ).

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της “Αλληλέγγυας Πόλης”, Κώστας Κάβουρας, στην τοποθέτησή του είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την διαδικασία που είχε ακολουθήσει η διοίκηση Ζενέτου να εισάγει ένα τόσο σημαντικό θέμα αιφνιδιαστικά, ως εκτός ημερησίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για την προγραμματική συμφωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που υπέγραφε ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και ο τότε Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Φίλιππος Λέντζας.

Επί της ουσίας της προγραμματικής σύμβασης, ο κ. Κάβουρας είχε τονίσει πως είναι πολλαπλά προβληματικός ο όρος της σύμβασης σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος Ιλίου διατηρούσε το δικαίωμα “να αναθέσει σε τρίτους οποιαδήποτε ιδιωτικοοικονομική ή εμπορική εκμετάλλευση που δεν θα αντίκειται στις βασικές αρχές του σκοπού της παραχώρησης”, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

Επιπλέον, είχε αναφερθεί στην μεγάλη διάρκεια της παραχώρησης για 30 χρόνια και ότι ουσιαστικά αυτή έβαζε εμπόδια στην ενιαιοποίηση των χώρων του πάρκου και οδηγούσε ουσιαστικά στη διαιώνιση ενός καθεστώτος συνεχών κατατμήσεων του ενιαίου χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης.

Για τους λόγους αυτούς, είχε καλέσει τη διοίκηση να πάρει πίσω το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, διαφορετικά η διοίκηση και όσοι συντάσσονταν μαζί της θα αναλάμβαναν στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για τη σύμβαση αυτή.

Μετά τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, αποδείχτηκε στην πράξη πως η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση ήταν παράνομη και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αδιαφανείς, κάτι που αφήνει τη διοίκηση Ζενέτου και το πολιτικό σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πολλαπλά έκθετους.

Αλληλέγγυα Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου