Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ισοσκελισμένος, απόλυτα ρεαλιστικός και με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού για το 2018


Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού για το 2018.


Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης ο Προϋπολογισμός του Δήμου είναι ισοσκελισμένος, απόλυτα ρεαλιστικός και έχει σαφή ουσιαστικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Με τρεις βασικές προτεραιότητες:

 - Να καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δήμο.
- Να εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των κοινωνικών λειτουργιών και δομών, όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στις οικογένειες και τα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους κοινωνικά αδυνάμους. Από τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ,
- Να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες για την καθημερινότητα του πολίτη. Να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις των δημοτικών υποδομών, του πρασίνου, των σχολείων, των παιδικών χαρών, των δρόμων. Να λειτουργεί η καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία. Να φροντίζουμε για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Όπως και οι υπηρεσίες γραφείου που συναλλάσσονται καθημερινά με δημότες.  Ακολουθούν οι εισηγήσεις του Δημάρχου Νίκου Σαράντη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών Σταύρου Τσίρμπα:

Η εισήγηση του Δημάρχου Νίκου Σαράντη:
«Κάθε φορά τα τελευταία χρόνια που συζητάμε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου η συζήτηση μας επικεντρώνεται στους εξωτερικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η πορεία των Οικονομικών του Δήμου και η υλοποίηση νέου έργου. Αυτό οφείλεται σε μια αντικειμενική πραγματικότητα, ότι το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών των Δήμων καλύπτεται από την κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ και επίσης η χρηματοδότηση των έργων είναι εφικτή μόνον μέσω πόρων που αναζητούμε από την Περιφέρεια Αττικής, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ.

Όπως αντικειμενική πραγματικότητα αποτελεί η συρρίκνωση των ΚΑΠ κατά τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, μείωση που τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν αποκαταστάθηκε. Οπότε όλοι οι Δήμοι αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους σύμφωνα με το σημερινό  επίπεδο χρηματοδότησης και με δεδομένη την εδώ και χρόνια δυσκολία είσπραξης των ανταποδοτικών τελών λόγω καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ασκούμε έντονη κριτική στην κεντρική εξουσία για την μη αποκατάσταση των αυτοτελών πόρων μας στο επίπεδο που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Και προφανώς κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο Δημοτικό μας Συμβούλιο θα εκφράσει τη δική της οπτική για αυτή την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις αρνητικές συνέπειες που εξακολουθεί να έχει στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας και την εύρυθμη λειτουργία μας.

Η θέση της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο είναι ότι συνδέει την σταδιακή αποκατάσταση των πόρων της Αυτοδιοίκησης με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Επιχείρημα το οποίο όσο και αν έχει μια βάση, δεν αναιρεί το ότι έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε την ταχύτερη δυνατή βελτίωση των οικονομικών των Δήμων, γιατί λογοδοτούμε στους πολίτες που περιμένουν από μας την ποιοτική εξυπηρέτηση τους. Γιατί ο Πρώτος Βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης του κράτους και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Γνωρίζετε προφανώς ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο και την Αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ.

Αξιοποιώ λοιπόν τη σημερινή συζήτηση μας για να σας πω ότι η πρόταση μου προς την ΚΕΔΕ που πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριο της σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι ο συνολικός επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων και της λειτουργικότητας των Δήμων με τρόπο που να συνδυάζει την οικονομική τους αυτοτέλεια με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κράτους. Χρειαζόμαστε Δήμους που να έχουν την δυνατότητα να σχεδιάζουν για την τοπική κοινωνία και να διαθέτουν τους πόρους και το προσωπικό για να υλοποιούν αυτό τον σχεδιασμό. Να σταματήσει δηλαδή η χρόνια παθογένεια όπου συνωστιζόμαστε στους διαδρόμους των Υπουργείων για να βρούμε λύσεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία κοινωφελών υπηρεσιών που μας έχουν μεταβιβαστεί χωρίς όμως τους απαραίτητους πόρους για την ποιοτική εξυπηρέτηση των ωφελούμενων συμπολιτών μας. Πέραν όμως όλων αυτών, που αποτελούν το μείζον, κάθε Δήμος οφείλει να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων που σήμερα διαθέτει.

Δεν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε απλώς διαχείριση της κατάστασης, αλλά  ακόμη και μέσα στις σημερινές δυσχέρειες να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις προσδοκίες των κατοίκων. Πριν λίγο καιρό συζητήσαμε για τον ισολογισμό και απολογισμό του 2016. Περιγράψαμε το πώς, χάρη στον εξορθολογισμό των δαπανών και την συνεχή βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών είχαμε το 2016 ακόμη μεγαλύτερο ταμειακό πλεόνασμα στο τέλος της χρήσης συγκριτικά με το 2015. Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μια ασφάλεια, πρώτα πρώτα για τους εργαζόμενους μας και βέβαια για τη συνολική λειτουργία το Δήμου. Όπως επίσης ότι οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου έχουν σημαντικά πτωτική τάση. Έχουμε κατορθώσει να εξοφλούμε τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές χωρίς σοβαρές καθυστερήσεις, κάτι που αφενός βοηθά τον ιδιωτικό τομέα και την τοπική οικονομία αφετέρου μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε καλύτερες τιμές στις προμήθειες μας.

Αυτή την στρατηγική πλέον βελτίωση των Οικονομικών την πετύχαμε χωρίς καμιά αύξηση των δημοτικών τελών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και όπως γνωρίζετε, για το 2018 πήραμε ήδη στο Δημοτικό μας Συμβούλιο την απόφαση για μια μείωση των δημοτικών τελών από 1,3 σε 1,25 Ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό χωρίς καμιά άλλη επιβάρυνση σε καμιά κατηγορία δημοτικών τελών και διατηρώντας όλες τις μειώσεις και απαλλαγές για αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας, προσθέτοντας μάλιστα κάποιες νέες απαλλαγές. Ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2018 που συζητάμε σήμερα είναι λοιπόν ισοσκελισμένος με αυτή την μείωση των ανταποδοτικών τελών και χωρίς καμιά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μας. Και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, βάσιμα πιστεύουμε ότι όχι απλώς θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα αλλά θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των Οικονομικών του Δήμου.

Το κλειδί που πετυχαίνουμε αυτή την θετική πορεία είναι διπλό. Από τη μια όπως είπα ο συνεχής εξορθολογισμός των δαπανών και η πλήρης αποφυγή έργων και δραστηριοτήτων βιτρίνας και προβολής και από την άλλη η αποτελεσματική οργάνωση των δημοτικών εσόδων. Και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τα στελέχη της Διοίκησης όσο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλουν για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ακόμη πιο σημαντικό με το λογιστικό μας αποτέλεσμα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα στην πόλη. Γιατί και η πιο αποδοτική οικονομικά διαχείριση από μόνη της δεν σημαίνει τίποτε. Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση, δεν έχει βασικό στόχο του την μεγιστοποίηση κάποιου κέρδους, την στήριξη, την εξυπηρέτηση, την πρόοδο των κατοίκων και της πόλης.  Κατορθώνουμε λοιπόν με τον Προϋπολογισμό μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να διασφαλίσουμε τρείς βασικές προτεραιότητες. - Να καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δήμο. - Να εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των κοινωνικών λειτουργιών και δομών, όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στις οικογένειες και τα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους κοινωνικά αδυνάμους. Από τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ, - Να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες για την καθημερινότητα του πολίτη.

Να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις των δημοτικών υποδομών, του πρασίνου, των σχολείων, των παιδικών χαρών, των δρόμων. Να λειτουργεί η καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία. Να φροντίζουμε για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Όπως και οι υπηρεσίες γραφείου που συναλλάσσονται καθημερινά με δημότες. Παράλληλα με τον Προϋπολογισμό συζητάμε σήμερα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, του οποίου η ψήφιση προηγείται του Προϋπολογισμού. Περιλαμβάνει τα απαραίτητα μικρά έργα στον Δήμο, όπως και τις αναγκαίες προμήθειες για πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πράσινο, τις δαπάνες συντήρησης κοινωφελών υποδομών περιλαμβανομένων σχολείων και Σταθμών και συνολικά το τεχνικό μέρος των λειτουργιών του Δήμου που ασχολούνται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης προμήθειες που καλύπτουν πάγιες ανάγκες όπως οχήματα (απορριμματοφόρα, φορτηγά, σκούπες, επιβατικά, μηχανάκια) που εκσυγχρονίζουν τον Δήμο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του Όμως περιλαμβάνει επίσης έργα υποδομής των οποίων οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί από άλλες πηγές, κυρίως το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ και τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας και έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, επομένως δεν βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού αλλά της υλοποίησης. Όπως θα έχετε ήδη δει στα προσχέδια, σημαντικά έργα που ξεκίνησαν το 2017 προβλέπεται να αυξήσουν την απορρόφηση τους δηλαδή να επιταχυνθεί η υλοποίηση τους το 2018. Η ανάπλαση της οδού Γ. Παπανδρέου με την παράλληλη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, η κατασκευή του Κέντρου κοινωνικών – προνοιακών υποδομών. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δυο μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.

Και θα ξεκινήσουν νέα, όπως τα έργα αποκαταστάσεων και συντηρήσεων του οδικού δικτύου.  Θέλω να τονίσω ότι έχουμε σαν Δήμος μεγάλα και σημαντικά για τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό έργα που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα οποία δεν μπορούν ακόμη να φανούν στο δικό μας Τεχνικό Πρόγραμμα λόγω μη ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια των διαδικασιών μέχρι που απαιτούνται την υπογραφή της σύμβασης. Από τις συνεχείς επικοινωνίες μας με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας μαθαίνουμε ότι οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται και άρα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου θα μπορέσει μέσω αναμόρφωσης να τα συμπεριλάβει ώστε να ξεκινήσουν κι αυτά. Κατανοούμε απολύτως την εργασιακή πίεση που υφίστανται οι μηχανικοί της Περιφέρειας, γιατί σε αυτό το επίπεδο εντοπίζονται οι καθυστερήσεις, αλλά έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να βρεθούν τρόποι ώστε να αποσυμφορηθεί η διαδικασία.

Καθώς το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων έγινε τραγικά επίκαιρο αυτές τις μέρες να αναφέρω ότι υπάρχουν δυο ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας έργα του Δήμου μας που οδεύουν άμεσα προς δημοπράτηση, οπότε θα ενταχθούν και στο δικό μας Τεχνικό Πρόγραμμα και θα ξεκινήσουν. Ενώ για τη μελέτη των αγωγών της λεκάνης του Καματερού, την οποία έχουμε υποβάλλει στην Περιφέρεια, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας μας πρότεινε να συμπεριληφθεί σε μια συνολική μελέτη που ετοιμάζουν για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων γύρω από το Ποικίλο Όρος. Κάτι με το οποίο δε διαφωνούμε μεθοδολογικά, αντίθετα όσο συνολικότερη είναι η προσέγγιση του προβλήματος τόσο αποτελεσματικότερες θα είναι οι παρεμβάσεις.

Με δυο λόγια, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και ουσιαστικό Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 αλλά επίσης βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην διαδικασία διεύρυνσης του. Η οποία δεν μπορεί φυσικά να αξιολογηθεί σήμερα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, επειδή όμως πιστεύω στην πραγματική και όχι τυπική διαφάνεια και συμμετοχή, θεώρησα ωφέλιμο να ενημερώσω το σώμα για τη δυναμική των εξελίξεων και το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται τα πράγματα. Για να βάλω το θέμα στις συνολικές του διαστάσεις, το έργο της Διοίκησης του Δήμου τα χρόνια αυτά έχει δυο πλευρές. Από τη μια είναι η διαχείριση των αντικειμενικά περιορισμένων οικονομικών μας ώστε να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα στις όποιες δυσκολίες. Και να συντηρούμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που έχουμε συγκροτήσει στην πόλη και παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα.

Από την άλλη είναι η πολιτική διεκδίκηση αλλά και η τεχνική προπαρασκευή, ώστε να κατορθώνουμε να υλοποιούνται τα απαραίτητα για την πόλη έργα. Να υλοποιούνται με χρηματοδότηση από κάθε δυνατή πλευρά, και να υλοποιούνται για το καλό της πόλης, ανεξάρτητα από το ποιος φορέας εκτελεί. Ο Προϋπολογισμός και μαζί του το Τεχνικό Πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα είναι ισοσκελισμένος απόλυτα ρεαλιστικός και χάρη στις προσπάθειες όλων έχει σαφή ουσιαστικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, εκμεταλλευόμενος κάθε πηγή χρηματοδότησης που βελτιώνει τις υποδομές της πόλης μας».

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Σταύρου Τσίρμπα: “Αγαπητοί συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2018 όπως και αυτοί των τελευταίων ετών είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός αφού το ποσοστό εκτέλεσής του υπερβαίνει το 90%. Τα ίδια έσοδα έχουν σταθερή πορεία και σε συνδυασμό με τη χρηστή διαχείριση και ισορροπία εσόδων - εξόδων, αλλά και τη διεκδίκηση επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων, το χρηματικό υπόλοιπο παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο, στα 7.388.922 € στις 31/7/2017. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η αύξηση του κόστους της μισθοδοσίας από το κράτος, κοντά στο 1.000.000 € χωρίς καμία επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα καταργήθηκε το ποσοστό που εισπράταμε από φόρο ζύθου και φόρο διαφήμισης, περίπου 300.000 €.

Ωστόσο η ορθή διαχείριση και η επίτευξη του υψηλού αποθεματικού όπως προείπα, μας επιτρέπει όχι απλώς να μην προβούμε σε καμία μείωση και περικοπή στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, αλλά να δώσουμε έμφαση σε επενδυτικές δαπάνες σε όλες τις υπηρεσίες αφού προβλέπουμε συνολικό ποσό 9.006.422,16 € για: προμήθεια απορριμματοφόρων, φορτηγών, υδροφόρας, ανοιχτού φορτηγού, κ.λ.π., λογισμικών προγραμμάτων για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, σύνταξη αντιπλημμυρικών μελετών, απαλλοτριώσεις, ενίσχυση των κωδικών για ανάπλαση και αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, κ.λ.π., στο ποίο μεγάλο ποσοστό αφορά σε ίδιους πόρους του Δήμου. Θέλω για άλλη μια φορά να πω ότι σκοπός μας στον Δήμο δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι. Δεν επιτυγχάνουμε την εξισορρόπηση του Προϋπολογισμού και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου με περικοπές που θίγουν την εξυπηρέτηση  των πολιτών, ούτε ρίχνοντας σε αυτούς τα βάρη.

Γι αυτό και μόλις αισθανθήκαμε βέβαιοι για τα αποτελέσματα μας προχωρήσαμε στην πρώτη μείωση των δημοτικών τελών. Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πόσα περισσότερα θα προσφέραμε στην πόλη και στους κατοίκους εάν δεν είχαμε υποστεί τόσο τεράστιες περικοπές στους πόρους μας από την κρατική χρηματοδότηση. Και σίγουρα στόχος μας είναι, εφόσον ευοδωθούν οι διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης και αποκατασταθεί η αδικία και παρανομία που γίνεται απέναντι στους Δήμους, να συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα ώστε αυτό που θα πολλαπλασιαστεί να είναι η ικανοποίηση των συνδημοτών μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μας στην Οικονομική Υπηρεσία για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την έγκαιρη και συνεπή σύνταξη και του φετινού Προϋπολογισμού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου