Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου - ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

Μια γειτονιά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως οι αλλεπάλληλες πλημμύρες κάθε φορά
που βρέχει, προβλήματα που όλο και διογκώνονται εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας της δημοτικής αρχής.

Και ενώ έχει επισημανθεί πολλές φορές, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να “αναβαθμίσει” τη Σοφοκλή Βενιζέλου με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και νέα φωτιστικά σώματα αφ’ ενός για να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων, ότι τάχα δεν είναι μια ξεχασμένη γειτονιά στο έλεός της.

Στην πραγματικότητα, η Διοίκηση Παχατουρίδη αποβλέπει στη δημιουργία ενός νέου δρόμου με καφετέριες, μαγαζιά και ηχορύπανση, στα πρότυπα της Βεάκη και του Μπουρναζίου, που θα προσδώσει κέρδη σε ιδιώτες, λες κι αυτό έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής. Τα real estate αρχίζουν ήδη το παιχνίδι τους στην περιοχή.

 Η αδυναμία να εφαρμοστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που να ιεραρχεί και να προτάσσει τις ανάγκες της κοινωνίας του Περιστερίου, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύεται η Δημοτική Αρχή.
Αυτή η αδυναμία/επιλογή αντανακλά μια πραγματικότητα όπου οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, καθορίζουν τα σχέδια ανάπτυξης μιας γειτονιάς ή ενός δρόμου. Για μια ακόμα φορά,η πίεση των συμφερόντων από ντόπιους και ξενόφερτους επιχειρηματίες της νύχτας, θυσιάζει τηνευημερίατωνκατοίκωνστηλογικήτουπρόσκαιρουκέρδους.

 Ένας τέτοιος σχεδιασμός του δρόμου, όπου από 14 μέτρα, μένουν 3.5 μέτρα, και τα υπόλοιπα γίνεται πεζόδρομος για να χωράνε τα τραπεζοκαθίσματα λειτουργεί ως“πόλος έλξης” επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Η πόλη, η γειτονιά, οι ελεύθεροι χώροι και τα δημόσια αγαθά, δεν θα αφήσουμε να μετατρέπονται σε εμπορεύματα και να εντάσσονται βαθύτερα στην διαδικασία εκμετάλλευσης από ιδιώτες!
Ο χαρακτήρας της γειτονιάς χάνεται, εξαιτίας των κερδοσκοπικών παρεμβάσεων και αντικαθίσταται από εφήμερη και “πλαστική” διασκέδαση. Υπάρχει πλέον αντίστοιχη εμπειρία από άλλες γειτονιές του Περιστερίου που εφαρμόστηκε το ίδιο σχέδιο: υπάρχει, άραγε, κάποιος κάτοικος της Βεάκη που είναι ευχαριστημένος από την “ανάπλαση” της οδού που έγινε πριν λίγα χρόνια; Όχι. Αντίθετα, πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μετακομίσουν, αφού η κατάσταση πλέον είναι αβίωτη.


Αυτό ακριβώς οι κάτοικοι, πρέπει και μπορούν να ανατρέψουν, με την ενεργή δράση τους μέσα από επιτροπές γειτονιάς και συλλογικότητες ,που θα επιβάλουν τις ανάγκες τους. Ανάπλαση, δηλαδή, προς όφελος των κατοίκων της γειτονιάς και όχι για τα συμφέροντα τοπικών αρχόντων!Ανάπλαση και έργα που θα βάλουν τέλος στις πλημμύρες και θα κάνουν την περιοχή πνεύμονα πρασίνου. Με πεζοδρόμια για τους πεζούς και όχι για τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών, που θα έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ και τα καρότσια μωρών,με ενσωματωμένους ποδηλατόδρομους.


Πραγματική ανάπτυξη, δεν μπορεί να είναι το άθροισμα πολλών επιμέρους δήθεν “βελτιώσεων” και μάλιστα τύπου Μπουρναζίου- Βεάκη, αλλά το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με ενεργή συμμετοχή των κατοίκων κι όχι συλλόγων- σφραγίδων, που θα ικανοποιεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων.

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, κόντρα στις παραπάνω λογικές και πρακτικές, παλεύει για μέτρα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες. 
Παλεύει για μια πόλη που θα εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής στους κατοίκους.

Απαιτούμε για την γειτονιά της Τσαλαβούτα έργα υποδομής που χρειάζονται άμεσα και όχι έργα βιτρίνας!

-Αντιπλημμυρικά/ αντισεισμικά έργα εδώ και τώρα.

-Ποιοτικό σχεδιασμό κοινόχρηστων χώρων, δρόμων και οδοστρωμάτων και δημιουργία χώρων πρασίνου για τους κατοίκους.

-Κοινωνικό εξοπλισμό δημόσιου χαρακτήρα (πλατείες, παιδικές χαρές, πολιτιστικό κέντρο, ποδηλατόδρομο, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗκ

Όλοι στην συγκέντρωση κατοίκων  
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 9.10 /18.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου