Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Καίρια θέματα που αφορούν το Χαϊδάρι από τον Βαγγέλη Ντηνιακό




Σημαντικά θέματα που αφορούν το Χαϊδάρι έθεσε για μία ακόμα φορά ο επικεφαλής της παράταξης
«Χαϊδάρι Ξανά» Βαγγέλης Ντηνιακός στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αρχικά ρώτησε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, κ. Phillippe Leclerc στις 3 Μαϊου, για το θέμα της στέγασης των προσφύγων και αν θα ισχύσουν οι εξαγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς περί αναλογικής κατανομής τους.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος απάντησε ότι στην συνάντηση που έγινε συζητήθηκε η στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα εντός πόλης από ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά ακόμη υπάρχουν αρκετά προβλήματα με κυριότερο αυτό της συνολικότερης χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ρώτησε το Δήμαρχο αν το πρόγραμμα αφορά μόνο Δήμους που ήδη είναι εγκατεστημένοι πρόσφυγες και ο Μιχάλης Σελέκος απάντησε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θα εφαρμοστεί και για δήμους που δεν έχουν φιλοξενήσει ακόμα πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Μιχάλη Σελέκο στο Χαϊδάρι έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 7 οικογένειες προσφύγων μέσω της ΜΚΟ «Πράξης», όμως ο δήμος όπως και άλλοι (δήμοι) της Αττικής δεν είχαν ενημερωθεί για το πρόγραμμα αυτό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑ
Στην συνέχεια ο Βαγγέλης Ντηνιακός ρώτησε την Δημοτική Αρχή αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το πρόσφατο θέμα με την κεραία στην περιοχή της Γρηγορούσας
Ο Μιχάλης Σελέκος απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Τόνισε πως ο Δήμος και η νομική υπηρεσία είναι σε συνεχή επαφή με την επιτροπή των κατοίκων της περιοχής,οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει σε Δικηγόρο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» είχε να κάνει με τον μετρητή των ατμοσφαιρικών ρύπων στο Άνω Δάσος.

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός πήρε αφορμή από ένα δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της πλατφόρμας Haidari-Agenda στο οποίο ο/η δημότης περιγράφει με φωτογραφίες την αποπνικτική ατμόσφαιρα και δυσοσμία που προέρχεται από καύση ελαστικών και άλλων υλικών στο Θριάσιο Πεδίο. Ο δημότης αναφέρει ότι αυτή η πρακτική υφίσταται στο Θριάσιο σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου την πρόσφατη ημέρα όπου υπήρξε η τόσο αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Χαϊδάρι, αυτή δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την παραπάνω περιοχή, όπως ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας επικαλέστηκε.
Τόνισε εν τέλει πως προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να μην θίγεται ο Δήμος από δημοσιεύματα, πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο μετρητής ρύπων, ο οποίος θα θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και έτσι θα μπορεί ο Δήμος να μιλά υπό άλλη οπτική και να διεκδικεί τη νομιμότητα, αφού πλέον θα είναι ξεκάθαρο από πού προέρχεται ο καπνός και η δυσοσμία.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σελέκος απάντησε ότι συναντήθηκε με την επιτροπή κατοίκων του Άνω Δάσους όπου συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Τόνισε ότι παρόλο που και ο ίδιος εδώ και καιρό υποστήριζε την εκδοχή του μετρητή, μετά από νέα στοιχεία θεωρεί ότι η χρήση του μπορεί να καταστεί προβληματική.
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» Βασίλης Καρατζαφέρης στάθηκε στις δύο επιτροπές του Δήμου: Αυτές του Κτηματολογίου και της Δημοτικής περιουσίας. Τόνισε πως από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε σταδιακά να υπάρξει από τη Δημοτική Αρχή προς την Αντιπολίτευση έγγραφη ενημέρωση σχετικά με υποθέσεις ενστάσεων για ακίνητα που αφορούν τον Δήμο . Με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση θα έχει μία πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης των οικοπέδων ώστε έτσι να βοηθήσει και τη Δημοτική Αρχή στο έργο της.
Στην απάντηση του ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Βορέας αντί να τοποθετηθεί επί της πρότασης Καρατζαφέρη έκανε νύξη για δημοσιεύματα που γράφτηκαν πρόσφατα στον τοπικό τύπο για το επίμαχο οικόπεδο του Προφήτη Ηλία που όπως είπε το διεκδικεί η οικογένεια Μητσοτάκη.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ
Παίρνοντας αφορμή από τα δύο ψηφίσματα που μπήκαν σαν θέματα προς ψήφιση για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, και το ψήφισμα που έφερε ο Ηρακλής Δρούλιας για συμπαράσταση στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ο Βαγγέλης Ντηνιακός επισήμανε πως τα ψηφίσματα αυτά δημιουργούν μία απομάκρυνση από τα θέματα με τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει την εντολή από τον Χαϊδαριώτικο λαό να ασχοληθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να παράγει περισσότερο έργο σε θέματα της καθημερινότητας που προβληματίζουν τους πολίτες της πόλης και όχι σε ψηφίσματα που δεν αφορούν τις ανάγκες της πόλης.

Τόνισε πως υπάρχει μία υπερανάλωση στα θέματα αυτά. Η ανάλωση αυτή αποβαίνει εις βάρος άλλων πραγμάτων και ιδιαίτερα των θεμάτων του Δήμου. Για αυτό ακριβώς το λόγο και αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράταξη «Χαϊδάρι Ξανά» δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα ζητήματα και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, ωστόσο αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολλές φορές τα ψηφίσματα υπηρετούν σκοπιμότητες κομματικές ή και άλλες επιδιώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η παράταξη του Ηρακλή Δρούλια που ήταν πάντοτε αντίθετη σε τέτοιου είδους ψηφίσματα και απείχε, φέρνει η ίδια το παραπάνω ψήφισμα πυροδοτώντας έτσι την κομματική αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή καταλήγοντας σε μία συζήτηση «φιλολογικού περιεχομένου» στο δημοτικό συμβούλιο για την Αριστερά, τον υπαρκτό σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό. Η παράταξη Χαϊδάρι Ξανά αντίθετα, με τις δικές της ενέργειες-σεβόμενη την εντολή του Χαϊδαριώτικου Λαού, έχει καταθέσει το ψήφισμα για την κήρυξη του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε ιστορικό τόπο. Το ψήφισμα αυτό, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού- έχει ήδη φέρει απτό-θετικό αποτέλεσμα για την πόλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Δημήτρης Τσατσαμπάς ο οποίος πρόσθεσε πως η παράταξη «Χαϊδάρι Ξανά» δεν υπηρετεί κανένα κόμμα στην αυτοδιοικητική της προσπάθεια. Επειδή κάποια ψηφίσματα όπως τα συγκεκριμένα το λιγότερο υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα ακολουθεί η παράταξη. Σαφέστατα ως προς το περιεχόμενο τους και ό,τι έχει να κάνει με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το «Χαϊδάρι Ξανά» τα καταδικάζει.
Επένδυση του ΑΣΔΑ σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του με την βοήθεια του ΕΣΠΑ

ΟΙ Ο.ΧΕ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το πρόγραμμα Ο.ΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που έχει αναλάβει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) σε συνεργασία με τους Δήμους έγινε την Πέμπτη 27 Απριλίου στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.
Η Παρουσίαση της προγράμματος έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΑΣΔΑ Μόσχο Διαμαντόπουλο. Ο ίδιος περιέγραψε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και τους τρόπους χρηματοδότησης του.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» Βαγγέλης Ντηνιακός μετά από την παρουσίαση εξέφρασε συγκεκριμένους προβληματισμούς και ερωτήματα.
1.Είναι δυνατή η μόχλευση και άλλων χρηματοδοτικών πόρων; Για παράδειγμα Ιδιωτικών πόρων ώστε έτσι να υπάρξει συγχρηματοδότηση για ένα έργο, όπως π.χ τα ΣΔΙΤ;
2. Μπορεί στη διάρκεια του προγράμματος να ενταχθεί ένα άλλο έργο;
3. Τα προτεινόμενα από τη Δημοτική αρχή έργα είναι γνωστά, θεμιτά και ευκταία. Το μεγάλο θέμα είναι εάν αυτά τα έργα εντάσσονται στους απαραίτητους πυλώνες της Ο.ΧΕ και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Τα έργα συμβαδίζουν με τους άξονες του ΠΕΠ;
5. Η θεματική τηςΚαινοτομίας βασικός πυλώνας στις Ο.Χ.Ε, είναι εντελώς αδύναμη στην πρόταση του Δήμου.
Θεωρεί ότι έτσι όπως εκδηλώνεται η πρόταση του Δήμου είναι αρκετά αφηρημένη. Συνέχισε ρωτώντας αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πεδίο και τα έργα είναι εντός σε αυτό ή μήπως αυτά δεν μπορούν να είναι επιλέξιμα και στη θέση τουςθα μπορούσαν να ενταχθούν κάποια άλλα. Επισήμανε πως αρκετά έργα είναι εκτός του θύλακα που έχει προταθεί και ρώτησε μήπως έτσι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Γενικότερα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία στάθμιση σε σχέση με τις προτεραιότητες των αναγκών του Δήμου και τις πιθανότητες που έχει το κάθε έργο να είναι επιλέξιμο έτσι ώστε να μη χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι.
Πρόσθεσε πως μελέτες δεν υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα προτεινόμενα έργα με κίνδυνο τη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Θέμα σύμφωνα με τον Βαγγέλη Ντηνιακό υπήρξε και με την δημοσιότητα που όφειλε να έχει δοθεί στο θέμα, καθώς ενώ το διαβιβαστικό ανέφερε πως για την διάδοση του προγράμματος «χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δεν είδε να έχει γίνει κάτι σε αυτό τον τομέα.
Για τον Βαγγέλη Ντηνιακό σημαντικό είναι και το τι έχουν προτείνει οι άλλοι δήμοι και πως θα γίνει η ανακατανομή των πόρων. Ενώ μετά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα ο οποίος τόνισε ότι «οι δήμοι θα είναι συμμέτοχοι και συν-υπεύθυνοι στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. Προγράμματος, ο ίδιος θεωρεί ότι το βάρος της ευθύνης των Δήμων αυξάνεται σημαντικά.
Η Δημοτική αρχή σε σχέση με το θέμα των ΣΔΙΤ απάντησε ότι ενώ προβλέπεται η χρήση τους, η ίδια είναι ιδεολογικά αντίθετη και δεν πρόκειται να κάνει χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου. Σε σχέση με το θέμα των μελετών τόνισε την έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πρόσθεσε ότι σχετικά με την εναλλακτική οδό της ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες- χωρίς να είναι εντελώς αρνητική- θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Το λόγο έλαβε τέλος ο Βασίλης Καρατζαφέρης ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να «αγαπήσει τις Ο.ΧΕ» προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα για την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό είναι προτιμότερο να γίνουν μελέτες-σημείωσε μάλιστα ότι είναι ήδη αργά- έστω και από εξωτερικό συνεργάτη. Λόγω της οικονομικής κρίσης μάλιστα η επιλογή αυτή δεν είναι τόσο κοστοβόρα και ο Δήμος μπορεί να πετύχει έκπτωση ακόμα και 90 τοις εκατό. Είναι προτιμότερη αυτή η λύση παρά να χαθεί εντελώς η χρηματοδότηση κάποιου έργου γιατί δεν θα είναι ώριμο αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου