Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Εικαστική έκθεση «1 in 2» Ανοιχτές για το κοινό, ξεναγήσεις - Ελληνοαμερικανική Ένωση και Hellenic American College


1 in 2
Ξεναγήσεις στην έκθεση της Φιόνας Μουζακίτη
και του Γιώργου Βλασσόπουλου


H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση της Φιόνας Μουζακίτη και του Γιώργου Βλασσόπουλου με τίτλο «1 in 2». Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο 1 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «1 in 2» πραγματοποιούνται από τους καλλιτέχνες δύο, ανοιχτές για το κοινό, ξεναγήσεις την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19:00 και το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 12:30.

Η ομαδική έκθεση «1 in 2» εξετάζει μέσα από το εικαστικό πρίσμα τη δυιστική φύση των ιδεών και των συναισθημάτων. Τον κορμό της έκθεσης απαρτίζουν δυο παρουσιάσεις με επιτοίχια έργα και προβολή βίντεο. Η Φιόνα Μουζακίτη και ο Γιώργος Βλασσόπουλος προσεγγίζουν και αναλύουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της δυαδικότητας και, μαζί, συγκροτούν μια βαθύτερη ερμηνεία του νοητού κόσμου. Η δημιουργική δραστηριότητα -επιστημονική ή καλλιτεχνική- έχει κοινό βασικό χαρακτηριστικό τη μίξη δύο διαφορετικών πλαισίων αναφοράς. Έτσι η δυαδικότητα μπορεί να είναι η απαρχή, η διαφορά δυναμικού που δίνει ενέργεια στην εικόνα και κατά συνέπεια σε αυτή την παρουσίαση.

Η ενότητα των έργων της Φιόνας Μουζακίτη εμπνέεται από την αντίθεση άντρας–γυναίκα. Απέναντι στην συνεχή ροή του φυσικού κόσμου, που αποδίδεται από τη σχεδίαση και τη χρωματική κλίμακα του χώρου των έργων, το ανθρώπινο δίδυμο άντρας–γυναίκα είναι στατικό και εσωστρεφές. Το ζευγάρι δηλώνει την διχοτόμηση, το παρόν αποδομείται και απομένει δισυπόστατη η φύση του χρόνου, το παρελθόν και το μέλλον που ανάγονται σε νοσταλγία και προσμονή. Τα ζωγραφικά έργα αποτελούν ένα άτυπο τρίπτυχο μεγάλων διαστάσεων και είναι λάδι σε καμβά. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από τυπωμένες μονοτυπίες σε χαρτί.

Η ενότητα του Γιώργου Βλασσόπουλου αντιλαμβάνεται τη δυαδικότητα σαν εξελικτικό κοινωνικό φαινόμενο. Τα έργα σκιαγραφούν τους συμβολισμούς που υφαίνονται στην αλληλουχία άτομο-άτομο, δηλαδή στην πρωταρχική ομάδα, το θεμέλιο της συνείδησης και της κοινωνικής ζωής. Σε αυτή την ενότητα των έργων ανάγεται σε αυτόνομο σύστημα που διατρέχει τις εικόνες τόσο σε επίπεδο αφήγησης όσο και στο ρυθμό, έξω από τον χώρο και τον χρόνο. Τα έργα ξεκίνησαν από προσχέδια, έγιναν εικόνες μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, και είναι μικτές τεχνικές με υδατοδυαλιτά χρώματα, υψιτυπικά και διατυπικά τυπώματα.

Ξεναγήσεις

Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19:00
Σάββατο 1 Απριλίου, στις 12:30
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι



Διάρκεια έκθεσης

15 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017




Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα–Παρασκευή: 12:00–21:00, Σάββατο: 10:30–14:30, Κυριακή κλειστά



Είσοδος

Είσοδος ελεύθερη



Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (210 3680052), www.hau.gr/culture


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου