Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Σγουρός - Δούρου - ΣΔΙΤ - Ανακοινώσεις και non paper

 

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αρμόδιοι
Υπουργοί της Κυβέρνησης (οι Αναπληρωτές Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας & Ανάπτυξης) κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι οι διατιθέμενοι από το ΕΣΠΑ πόροι ύψους 800 εκ. € δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθούν οι προγραμματισμένες δράσεις των δήμων όλης της χώρας που ανέρχονται σε 1,6 δις ευρώ.
Για το λόγο αυτό, πρότειναν σύμφωνα με δημοσιεύματα ( http://www.newmoney.gr/…/313708-kindinos-katarreisis-ton-er… ) να υπάρξει μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ, συμπράξεις μεταξύ όμορων δήμων και υλοποίηση σχεδιασμών με μικρότερα κόστη καθώς έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις.
Με αφορμή τα παραπάνω ο Γιάννης Σγουρός προχώρησε στην παρακάτω δήλωση την οποία δεν άφησε αναπάντητη η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής»:
  • ΣΔΙΤ : Από το ανάθεμα στην προτροπή για να καλυφθούν τα μεγάλα χρηματοδοτικά κενά

«Μετά από δύο και πλέον χρόνια η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα ως χρηματοδοτικού μοντέλου για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων - όπως έγινε και στην Αττική – προέκυψε από ανάγκη και όχι από επιλογή. Δει δη χρημάτων κύριοι!
Σήμερα λοιπόν που βλέπουν εμφανώς το αδιέξοδο να προδιαγράφεται μπροστά τους, έρχονται ακριβώς στα λόγια μας. Ελλείψει πόρων προκρίνουν και τα ΣΔΙΤ. Αυτά, που όταν τα υλοποιούσαμε εμείς, μας λέγανε ότι εξυπηρετούμε εργολαβικά συμφέροντα. Έστω και έτσι είναι μια έμμεση παραδοχή συγγνώμης…

Όμως για ποιον τα λένε όλα αυτά τα στελέχη της κυβέρνησης; Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Είναι προφανές ότι τα λένε στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά.

Απευθύνονται εμμέσως στη μοναδική Περιφέρεια της χώρας, που για μία ιδεοληψία ακύρωσε την πρόοδο που είχε σημειωθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Απευθύνονται στη μοναδική Περιφέρεια της χώρας που έχασε 200 εκ. € εν μια νυκτί από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Απευθύνονται στη μοναδική Περιφέρεια που ακόμη και σήμερα, που υποτίθεται έχει εγκρίνει σχεδιασμό, στην ουσία δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο και πλάνο για το αύριο, παρά μόνο υπερκοστολογημένα έργα που δεν θα καλύψουν ούτε το 30 % των αναγκών.

Η καμπάνα λοιπόν χτυπάει για την Αττική που οδεύει σε αδιέξοδο. Ακούει κανείς;».
*  Γιάννης Σγουρός
Η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, με non paper αναφέρεται σε ανακοινώσεις του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.
Αναλυτικά:


Ρένα Δούρου : Όταν οι ανακοινώσεις του εκθέτουν τον τέως Περιφερειάρχη  Non paper
Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να το κατανοεί ο τέως Περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων προκειμένου να τύχει σχετικής δημοσιότητας.
Όμως τα λάθη του, οι παραλήψεις και η επιμονή του, τον εκθέτουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε αποσπάσματα από τις σχετικές ανακοινώσεις του στις 20/12/2016 και 11/1/2017:
- Γ. Σγουρός: “Οι εντάξεις και η απορρόφηση στον άξονα προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής είναι 0%”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): οι εντάξεις στον άξονα προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής είναι 20,38% και οι αντίστοιχες δαπάνες 10,68%
- Γ. Σγουρός: “Στον άξονα προτεραιότητας 2 οι εντάξεις ανέρχονται σε 5,2% και η απορρόφηση στο 0%”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): οι εντάξεις στον άξονα προτεραιότητας 2 του ΠΕΠ Αττικής είναι 68,64% και οι αντίστοιχες δαπάνες 68,10%
- Γ. Σγουρός: “Το ΠΕΠ Αττικής κινείται με ρυθμούς χελώνας αφού η απορροφητικότητα του κινείται κοντά στο 3-5% ”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): Η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 ανήλθε στο 8,45% και υπερκαλύφθηκε ο στόχος του 7% της προχρηματοδότησης - Γ. Σγουρός: “Το ΠΕΠ Αττικής στηρίζεται σε τμηματοποιημένα και μεταφερόμενα έργα όπως το έργο επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου Παιανίας ”
Η αλήθεια: Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014 – 2020 (ΑΔΑ: 6ΗΜΝ7Λ7-9ΡΡ) και όχι στο ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020!!!

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπενθυμίζουμε στον τέως Περιφερειάρχη τα εξής:

1. Η θητεία του, 3.5 ετών, έληξε χωρίς να αφήσει πίσω της κάποιο έργο υποδομής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Το σχέδιό του για φαραωνικές εγκαταστάσεις στην Αττική (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), ήταν ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό, πανάκριβο για τους δημότες. Και το κυριότερο: ήταν σε πλήρη αντίθεση με το νόμο 4042/12 και την ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο 98/2008/ΕΚ, που δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Το μόνο που έκανε ήταν να επιλέξει τρεις περιοχές για να μεταφέρει εκεί όλη η Αττική τα απορρίμματά της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η απόφαση για την κατάργηση των σχεδιαζόμενων με ΣΔΙΤ έργων στην Αττική, ελήφθη ομόφωνα από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.
3. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, από τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, εκτός από επιτακτική (προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία) ήταν και αναγκαία συνθήκη για την κάλυψη της αιρεσιμότητας 6.2 και την εναρμόνιση με την Κοινοτική Νομοθεσία. Μια αναθεώρηση που ο τέως Περιφερειάρχης είχε “ξεχασμένη” από την ημέρα που ανέλαβε τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (2010) για προφανείς λόγους…
4. Το ΠΕΠ Αττικής ουδέποτε έχασε 200εκ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί πολύ απλά ποτέ δεν είχε αυτούς τους πόρους για απορρίμματα!
5. Η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής θα γίνει με πόρους του Ταμείου Συνοχής και σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ.

Ο τέως Περιφερειάρχης, μετά από τόσες συνεδριάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν
έχει καταλάβει ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο υλοποίησης έργων ενώ ο ΠΕΣΔΑ ένα μέσο
σχεδιασμού
. Η λογική λέει ότι πρώτα σχεδιάζεις και μετά υλοποιείς. Πως τώρα ο τέως
Περιφερειάρχης δρομολόγησε τα έργα ΣΔΙΤ χωρίς πρώτα να εκσυγχρονίσει τον σχεδιασμό
(ΠΕΣΔΑ) είναι κάτι που μόνο εκείνος και το “επιτελείο” του θα μπορούσε να εξηγήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου