Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αιγάλεω συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω “Νέες Κυδωνίες”, στη Σμύρνη

 Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αιγάλεω, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα, την
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπασία Αρετάκη, την Αντιδήμαρχο Γιάννα Χριστόγλου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Λάμπρο Σκλαβούνο, Παναγιώτα Μερκουράκη, Ιωάννη Καπνουλά και Ελένη Μπάστα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε στις εξαιρετικές εκδηλώσεις με τίτλο “Σμύρνη… όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι… τότε και τώρα” που διοργανώθηκαν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω “Νέες Κυδωνίες”, στη Σμύρνη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μητρόπολη Σμύρνης και το Δήμο Κονάκ Σμύρνης.
  •  Η συμμετοχή της αντιπροσωπείας, στην πρώτη μετά το 1922, λειτουργία των Θεοφανείων από Μητροπολίτη Σμύρνης στο Ναό του Αγίου Βουκόλου και ο αγιασμός των υδάτων στην προκυμαία της Σμύρνης, η εξαιρετική εκδήλωση της έκθεσης φωτογραφίας “Σμύρνη… όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι… τότε και τώρα” και της παρουσίασης με ομιλίες της πρώην Προέδρου του Συλλόγου κας Τσιναρίδου, του Προέδρου κ. Κουτούλια, της Αντιπροέδρου κας Δασκαλάκη, της Προξένου κας Παπούλια, της Δημάρχου του Κονάκ κας Pekdas, του Δημάρχου Αιγάλεω κ. Μπίρμπα και του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, διανθισμένη με τραγούδια και αποσπάσματα έργων του Βενέζη και της Διδώς Σωτηρίου από μέλη του Συλλόγου, ήταν οι κυριότερες στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες στους συμμετέχοντες σ’ αυτό το ταξίδι μνήμης αλλά και επανασύνδεσης του νήματος της παρουσίας μας στην πόλη.



            Τέλος, η ιδιαίτερα θερμή συνάντηση με την Δήμαρχο του Κονάκ (του μεγαλύτερου Δήμου της Σμύρνης με 380.000 κατοίκους, που αποτελεί το κέντρο της πόλης της Σμύρνης) και η εκφρασμένη θέληση, και από τις δύο μεριές, για συνέχιση και εμβάθυνση των σχέσεων και των δύο Δήμων, αποτελούν μέρος της αναγκαίας προσπάθειας εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο χωρών.

  • Η ομιλία του Δημάρχου
Σεβασμιώτατοι, κυρία Δήμαρχε, κυρία Πρόξενε

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή, χαρά και συγκίνηση που είμαι σήμερα εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο των Μικρασιατών του Αιγάλεω γι’ αυτή την πρωτοβουλία τους και όλους εσάς σε Ελλάδα και Τουρκία που βοηθήσατε να γίνει πραγματικότητα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους φορείς αλλά και την κ. Πρόξενο και ιδιαίτερα την φίλη, από χθες θέλω να πιστεύω, Δήμαρχο του Κonak κ. Sema Pekdas, για την στήριξή της σ’ αυτή την προσπάθεια που συμφωνήσαμε χθες να συνεχίσουμε.

Είναι χαρά και τιμή για μένα να εκπροσωπώ, σε αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση, την πόλη του Αιγάλεω μια προσφυγούπολη, που γιγαντώθηκε με τους εσωτερικούς μετανάστες, στην Σμύρνη που γεννήθηκε, εδώ στο Basmane για την ακρίβεια πίσω από τον σταθμό του Κασαμπά, η γιαγιά που με μεγάλωσε. Έφυγε παιδί με ένα μωρό στην αγκαλιά, όπως και τόσα παιδιά πρόσφυγες που ζουν τα ίδια και σήμερα στο Αιγαίο.

Δεν θέλω να επαναλάβω ότι είπαν οι άλλοι αλλά “οι όμορφοι κάτοικοι… της όμορφης πόλης” δεν βρίσκονται μόνο στις φωτογραφίες. Αλλά και σε εκείνη την Τουρκάλα γειτόνισσα, που μου έλεγε η γιαγιά μου, όταν η μητέρα της πέθανε στη γέννα της αδελφής της και ο πατέρας επιστρατεύθηκε και χάθηκε στο μέτωπο, τους έφερνε φαί και γάλα επί ένα μήνα και έτσι έζησαν, πριν πάνε προσωρινά σε ορφανοτροφείο και μετά με ιταλικό πλοίο στην πατρίδα.

Κι όλα αυτά γιατί ανεξάρτητα πολέμων και συγκρούσεων, ο άνθρωπος παραμένει, πρέπει να παραμένει άνθρωπος αλληλέγγυος στους συνανθρώπους του που δοκιμάζονται.

Πίστευα πάντα, τώρα πολύ περισσότερο, στο ρεαλισμό των στίχων ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού σε ένα δίσκο αφιερωμένο στην καταστροφή της Σμύρνης, που έλεγε “εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ όμως και οι δυο μας αχ και βαχ, πιες λίγο από το τάσι μου αδέρφι και καρντάσι μου”.

Όπως είπε και η αγαπητή Δήμαρχος στη συνάντηση χθες, το είδαμε και σήμερα σε video στο τραγούδι, για τον άνεμο που ενώνει και φέρνει χώμα και σπόρους και στις δύο μεριές. Έτσι είμαστε σήμερα, όλοι εδώ για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της συναδέλφωσης των λαών μας, απομονώνοντας ακραίες, φασιστικές και πολεμοχαρείς φωνές.

Επιδιώκοντας αυτές τις δύσκολες μέρες την ειρήνη και τη συνεργασία, με αμοιβαίο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την ταυτότητα ο ένας του άλλου. Επειδή είμαστε και στην αρχή του χρόνου, εύχομαι να είναι ο χρόνος αυτός ξεκίνημα για έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Συγχαρητήρια και πάλι στο Σύλλογο των Μικρασιατών Αιγάλεω για την πρωτοβουλία του και την διοργάνωση, συγχαρητήρια κα Δήμαρχε, κα Πρόεδρε, σε όλους εσάς που στηρίξατε και συμμετείχατε αυτή την υπέροχη εκδήλωση.



Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου