Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 τούρκοι στρατιωτικο

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου   (Φωτογραφία:  Reuters )

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 τούρκοι
στρατιωτικοί τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωσε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Το τουρκικό υπουργείο, διαμαρτυρόμενο για την απόφαση του Αρείου Πάγου, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των 8 στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

Στην ανακόινωσή του, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι «η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες».
«Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά» καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Αντιδράσεις κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους.
Η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις.
Θα ήταν φρονιμότερο να μείνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που και η ίδια άλλωστε έχει υπογράψει και κυρώσει.
Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Όμως, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε βεβαίως επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της απόφασης της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».

πηγη Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου