Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

500 θέσεις βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων θα προκηρύξει το υπουργείο Παιδείας


Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, το υπουργείο θα προκηρύξει 500 θέσεις βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, από τις οποίες οι 300 θα αφορούν στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας (μεταξύ αυτών και κάποιες για την Εθνική Βιβλιοθήκη) και 200 θέσεις για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππο Τσιμπόγλου, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των 760.000 βιβλίων της και έχουν τοποθετηθεί 375.000 ετικέτες ραδιοσήμανσης. Επίσης, ψηφιοποιούνται 80.000 εξώφυλλα βιβλίων για να συνοδεύουν τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε και η αναδρομική καταλογογράφηση 80.000 βιβλίων των προηγούμενων οκτώ χρόνων, διαδικασία που αναμένεται να τελειώσει ως το τέλος του 2017. Εξάλλου, γίνεται η ιστοσυγκομιδή (web archiving) κειμένων μεγέθους 15 TB από το ελληνικό διαδίκτυο.

Κάθε ενέργεια που αφορά στη μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ, καθώς «πρόκειται για ιστορικές στιγμές», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων και Υποστηρικτών του Κέντρου Πολιτισμού, εγκαινιάζει μετά την παράδοση του έργου ένα νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Σώστε ένα βιβλίο», μέσω του οποίου θα καλούν τους χορηγούς να συμβάλουν στη συντήρηση και την ψηφιοποίηση βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου