Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης των Ενεργών Πολιτών Περιστερίου «Το Περιστέρι στον Κινηματογράφο»


Με μεγάλη επιτυχία σε μια κατάμεστη και συναισθηματικά φορτισμένη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/12/2016 η εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών Περιστερίου με θέμα: «Το Περιστέρι στον Κινηματογράφο»

  • Η παράταξή μας έχει ασχοληθεί πολλές φορές με την ιστορία της πόλης μας, αλλά αυτή τη φορά η προσέγγιση έγινε με ένα διαφορετικό τρόπο, μέσα από την ιστορία του κινηματογράφου στο Περιστέρι. Έτσι το παρελθόν μας αναδύθηκε μέσα από τα συναισθήματα, τα χρώματα και τα αρώματα από τα γιασεμιά και τις περικοκλάδες των θερινών σινεμά της πόλης μας. 

Οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν τα περασμένα χρόνια, την τότε νέα πόλη–χωριό του Περιστερίου, με τις παράγκες και τα αυθαίρετα σπίτια αλλά και τα δικά τους νιάτα. Έτσι, μαζί με τους σκηνοθέτες μας, τον Χρήστο Σκούρα και τον Νίκο Θεοδοσίου και τις μικρού μήκους ταινίες τους «Στους ήλιους και στα γιασεμιά», «Εγώ, ο Χλεμπόνιας και ο Σκούληκας», το «Α, Το Παπουτσάκι» του αδικοχαμένου Περιστεριώτη σκηνοθέτη Δημήτρη Καραγιάννη και αποσπάσματα από παλιές Ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στο Περιστέρι, αναζητήσαμε ψηφίδες από την ιστορία της πόλης μας «από τα κάτω», από τους ίδιους τους ανθρώπους της πόλης.

  • Στην όμορφη συζήτηση που ακολούθησε, όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν, κάτι να νοσταλγήσουν και κύρια κάτι να προτείνουν για το παρόν της πόλης σε πεδία όπως η Τέχνη, η Ιστορία του Περιστερίου, η Εκπαίδευση. Ακούστηκαν προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού με προβολές στα σχολεία και σε άλλους χώρους, για τη διάσωση των λίγων ιστορικών κτιρίων που έχουν μείνει στην πόλη όπως το παλιό κτίριο του ΙΑ’ Γυμνασίου, η «Ριβιέρα» και η παλιά Ψαραγορά, για τη δημιουργία μουσείου του Περιστερίου ή/και Κινηματογραφικού Μουσείου, για τη διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας στα σχολεία και άλλα πολλά.

Μέσα από την συζήτηση αναδείχτηκε ότι όπως την εποχή της μεγάλης ανάγκης για την επιβίωση, φτιάχτηκε τότε το όραμα της δημιουργίας μιας σύγχρονης πόλης, έτσι και σήμερα πρέπει να ξαναφτιάξουμε ένα νέο όραμα, όλοι μαζί οι Περιστεριώτες, με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη 20ετία της πόλης μας.

  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στον ουσιαστικό, χωρίς ρητορείες και σύμφωνα με το πνεύμα της όλης εκδήλωσης διάλογο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθήνα Σ. Τζόκας, ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, ο πρώην δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος, η αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα, η δημοτική σύμβουλος των Ενεργών Πολιτών Σ. Αλεξοπούλου και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου Γ. Τσικρικάς. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πολλών φορέων και συλλόγων της πόλης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ν. Ζούτσος.

Τελικά ήταν μια ζεστή βραδιά, όπου όλοι μαζί θυμηθήκαμε «τους χωματόδρομους με τα λασπόνερα, τους ανθρώπους της σκληρής βιοπάλης που η φτώχια τους δεν υπήρξε εμπόδιο να χαμογελάνε, να επικοινωνούν και να μοιράζονται», όπως είπε ο Φ. Κουγιουμτζής, επικεφαλής της κίνησης των Ενεργών Πολιτών, που είχε την πρωτοβουλία γι αυτή την εκδήλωση μαζί με τους σκηνοθέτες Χρήστο Σκούρα, Νίκο Θεοδοσίου.

  • Η κίνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες της με νέες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι μαθητές της πόλης μας, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Πόλη που κατοικούν. Να γίνουν περήφανοι για την Πόλη τους και για την πραγματική ιστορία της, τιμώντας τους διαρκείς αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων της για ένα καλύτερο αύριο.
Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου