Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Αποτεφρώθηκε η σορός του Φιντέλ Κάστρο


Η σορός του ηγέτη της ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο αποτεφρώθηκε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, «σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιντέλ». Ο Κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης ανήκει πλέον στην ιστορία και αυτή θα τον κρίνει, όπως είπε και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του 8ημερου εθνικού πένθους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι πολίτες της Κούβας θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η τέφρα του θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί της Κούβας σε ανάμνηση της νικηφόρου πορείας του 1959.

Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όπου θα τελεστεί ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας. Στο ίδιο κοιμητήριο έχει ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί.

Την ιστορική ανακοίνωση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έκανε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του, Ραούλ, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006. «Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ της Παρασκευής», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Το σύντομο διάγγελμα του προέδρου κατέληξε με ένα βροντερό: "Hasta la victoria siempre!" ("Μέχρι τη νίκη" ) τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Σαντιάγο ντε Κούβα είναι η πόλη στην οποία ο Κάστρο και ελάχιστοι επαναστάτες πραγματοποίησαν μια από τις σημαντικότερες επιθέσεις κατά του καθεστώτος Μπατίστα. Πρόκειται για την περίφημη επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα που έγινε ξημερώματα της 26ης Ιουλίου του 1953, την οποία πολλοί θεωρούν ως «ξεκίνημα της κουβανικής επανάστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου