Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

«Αλληλέγγυα Πόλη» με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής


"Πολλά βήματα μπρος. Ούτε ένα βήμα πίσω."
  • Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη» με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής.


Η πραγματικότητα που επικρατεί στην ΟΕΔΑ της Φυλής, με το σύνολο σχεδόν των παραγόμενων απορριμμάτων της Αττικής να καταλήγει εκεί, συνιστά ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει.

Ο νέος σχεδιασμός βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης πολιτικής που είχε ως “ναυαρχίδα” της τις σχεδιαζόμενες φαραωνικές εγκαταστάσεις τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, δύο από αυτές στη Φυλή. Η νέα, τότε, διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ακύρωσε το Δεκέμβριο του 2014 τα ΣΔΙΤ ως σχεδιασμούς εκτός του δικού της πλαισίου στρατηγικής. Η πρόβλεψη, μάλιστα, για εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων προς επεξεργασία από τις μονάδες αυτές λειτουργούσε επί της ουσίας ως αντικίνητρο για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση του νέου ΠΕΣΔΑ έχει στον πυρήνα του την πρόληψη, τη μείωση, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα. Το νέο μοντέλο θα οδηγήσει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της κυκλικής οικονομίας και αποτελεί την μόνη βιώσιμη, περιβαλλοντικά ορθή και προς το δημόσιο συμφέρον λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ αντιπροτείνει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο στο οποίο καλούνται συμβάλλουν σημαντικά και οι Δήμοι μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πρώτα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή την πρόληψη, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής (64 στους 66) έχει ανταποκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής και έχει ήδη συντάξει Τοπικά Σχέδια. Μάλιστα είναι εκκωφαντική απουσία Τοπικού Σχεδίου από το Δήμο Φυλής που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, πως προτιμά τα αντισταθμιστικά οφέλη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.

Σήμερα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, τα Τοπικά Σχέδια να πάρουν σάρκα και οστά και αφού βρεθούν κατάλληλα χωροθετημένοι χώροι υγειονομικής ταφής για τα απορρίμματα (ΧΥΤΥ) με επαρκή γεωγραφική διασπορά. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμη η δημιουργία περισσότερων διαχειριστικών ενοτήτων εντός της Αττικής, αντί της μίας που προβλέπεται σήμερα.

Το προηγούμενο συγκεντρωτικό μοντέλο που προέβλεπε ότι όλοι θα πετάνε τα σκουπίδια τους σε περιοχές Β’ κατηγορίας της Αττικής, με την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ τελειώνει και μαζί του μπαίνει οριστικό τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, που μέχρι τώρα βρισκόταν στο επίκεντρο του πλήρους αποτυχημένου μοντέλου ως ο μοναδικός χώρος διάθεσης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Η ουσιαστική εμπλοκή όλων των φορέων, των δήμων και των πολιτών, σ’ αυτή την υπόθεση, θα συμβάλει τόσο στην εξοικονόμηση πόρων, όσο και στην άμεση υλοποίηση της δημόσιας διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ενός φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης, με στόχο την αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση, χρειάζεται να κάνουμε πολλά βήματα προς τα μπρος, αλλά ούτε ένα βήμα πίσω.



Ίλιον, 11/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου